вівторок, 29 липня 2014 р.

СУПЕРбібліотекар - у СУПЕРколективі обласної бібліотеки ім. Д.Чижевського!

    Спочатку трішки передісторії. Як усім відомо, в цьому році Всеукраїнська програма «Бібліоміст» провела останній Ярмарок бібліотечних інновацій-2014 під гаслом «Міст Ваш». Кожен з чотирьох таких попередніх заходів мав певну родзинку. Торік наша бібліотека  брала участь у конкурсі бібліотечних постерів. У цьому ж році у червні було оголошено конкурс  «Супербібліотекар». Для участі потрібно було спростувати одне з трьох тверджень, які пропонувалися організаторами. Пам’ятаю свої відчуття і внутрішній спротив щодо тези «Українські бібліотеки не в змозі залучати ефективне фінансування, тому вони залишаються установами з мінімальним бюджетом, який забезпечує держава». Та ні, це зовсім не так – я підготувала невеличке розгорнуте спростування даної тези і надіслала анкету.
24 липня в Національному спортивному комплексі «Олімпійський» (м.Київ) відбувся IV Ярмарок бібліотечних інновацій, частиною якого власне став конкурс «Супербібліотекар», з 200 учасників до півфіналу якого дійшли лише четверо бібліотекарів з усієї України.
 У своїй рівно трихвилинній доповіді я говорила про той час, коли вперше був написаний бібліотечний проект, починав роботу наш сайт, про величезний прорив – проект «Мережа громадянської освіти». А це можна було започаткувати лише суперкоманді на чолі з супердиректором бібліотеки – Оленою Гаращенко. Я пишаюся тим, що маю щастя працювати у високопрофесійному колективі однодумців, і головне – робити ту  справу, яка потрібна людям.
Так виглядав бюлетень для голосування, який  отримав кожен учасник Ярмарку.
Свій власний екземпляр я зберегла і за себе не голосувала:)
 У нашій бібліотеці працює понад сто людей. Звісно, всі однозначно не можуть бути в авангарді глобальних проектів та інновацій. Але коли я спостерігаю за непоказною роботою своїх колег, то бачу, наскільки КОЖЕН є фахівцем своєї справи. Коли мене користувач питає, де можна знайти «щось про Коцюбинського», то я проводжу до відділу і подумки радію з того, що моя колега знайде таааааакі книги, з матеріалів яких  можна створити не роботу – лялечку. Коли ми одного разу прийшли до парку в літній читальний зал і випадково забули розмальовки в бібліотеці, пожежний, який допомагав розкладати палатку, взявся принести папку, бо - цитата – «Це наша СПІЛЬНА справа». Коли я телефоную колезі, яка півроку тому стала мамою, після дружніх особистих запитань вона завжди висловлює живий інтерес до того, що відбувається у нашій-своїй бібліотеці.  І таких прикладів можна наводити безліч. Коли я беру участь у загальнонаціональних семінарах, конференціях і говорю, що з Кіровоградської ОУНБ, до мене (по умолчанию – рос.) гарне ставлення, бо наша бібліотека давно завоювала позитивний імідж не лише в Україні, але й далеко поза її межами. І це заслуга кожного з нас, усього нашого колективу.
      Дуже страшно стояти перед величезною аудиторією в Холі Чемпіонів НСК «Олімпійський», коли на тебе дивиться і оцінює! тисяча очей. Але мені не можна було схибити, бо незримо за мною стояли всі мої колеги, і нашу спільну  роботу я представляла на всю Україну. Мабуть, це мені й завадило, адже коли у фіналі потрібно було виконати завдання з залучення коштів, то я, на відміну від переможниці, говорила про нашу роботу і просила для всіх 576 бібліотек області:). У цьому конкурсі я посіла друге місце. Тож це наша перемога, друзі! Велика подяка тим, хто за мене голосував, тим, хто бачив мене вперше, але підходив привітати з перемогою.
  Пишаюся тим, що працюю в СУПЕРколективі, пишаюся тим, що працюю з Вами - СУПЕРбібліотекарями! На нас чекають чимало спільних справ  на користь нашої громади.


З повагою Світлана Приймак, срібний супербібліотекар. 

Немає коментарів:

Дописати коментар