пʼятницю, 4 липня 2014 р.

На два кроки попереду..., або Інновації в роботі відділу каталогізування

В сучасній бібліотеці – сучасні форми роботи! Це і так зрозуміло, подумаєте Ви… Адже давно вже відомо, що бібліотеки змінили свій формат, і це вже не просто читальні з фондами книг, а і наукові, просвітницькі установи, де кожен користувач може знайти щось цікаве для себе. Але нам, працівникам відділу каталогізування («необслуговування», як часто нас називають), не раз доводилося чути питання: «А що такого нового та сучасного можна робити в вашому відділі?». Зрозуміло, що на перший погляд все дуже стандартно: книги, картки, формуляри, шифрування, предметизація літератури, опис в ІРБІСІ, ретроконверсія – цим вже давно нікого не здивуєш, про ці всі етапи роботи чули і не раз. Хоча роботи у нас і не мало, але ми намагаємось вдосконалюватися і оволодівати новими навичками. Тому наступна наша зупинка - ДУБЛІНСЬКЕ ЯДРО МЕТАДАНИХ! Як на мене, звучить досить гучно, ми спочатку навіть трішки захвилювались. Але потім все освоїли за допомогою нашого головного інженера відділу інформаційних технологій Олега Волохіна, пройшли курс навчання та розпочали цікаву роботу.
То що ж таке Дублінське ядро метаданих?!

При розробці Електронних бібліотек (інформаційних систем, баз даних), часто доводиться зустрічатися з таким поняттям як «Метадані». Метадані знаходяться поряд з нами з тих пір, як перший бібліотекар зробив список рукописних сувоїв, які зберігалися на полицях бібліотеки. Термін "мета (meta)" походить від грецького слова, яке означає "поруч, з, після, наступний". Більш пізніше латинське і англійське вживання даного терміну "мета" використовувалося для визначення чогось абстрактного або надприродного. Також його можна розшифровувати як «дані про інші дані». В бібліотеках з системою метаданих ми зустрічаємося дуже часто – це бібліотечний каталог, який містить набір записів метаданих з елементами, які описують книгу або іншу бібліотечну одиницю: автор, заголовок, дата створення або публікації, предметні рубрики, шифр, що визначає місце знаходження одиниці на полиці. З розвитком Інтернет, фахівці з інформаційних технологій придумали нові терміни для збереження певних одиниць описової або статистичної інформації. Тож настав час звернути увагу на інший, новий ресурс інформації, що набирає вагу величезними темпами – це мережа Інтернет. Ось тут нам на допомогу приходить Дублінське ядро метаданих…
Якщо коротко:

Набір елементів Дублінського ядра являє собою простий запис, що описує ресурс. Він буде основою для електронних бібліографічних описів і поліпшить структурований доступ до інформації в інтернеті. Мета якого, в полегшенні опису, організації, відкритті і доступу до мережевих інформаційних ресурсів. Стандартизовані 15 елементів для опису інтернет-ресурсу: TITLE, CREATOR, SUBJECT, DESCRIPTION, PUBLISHER, CONTRIBUTOR, DATE, TYPE, FORMAT, IDENTIFIER, SOURCE, LANGUAGE, RELATION, COVERAGE, RIGHTS. Вісім з них можуть бути уточнені за допомогою одного або більше кваліфікаторів (наприклад, title.alternative), в той час як набір дозволених схем кодування (що визначаються необов'язковим атрибутом scheme) дозволяє створювати кваліфікатори для 10 елементів.
Більш детальнішу інформацію про Дублінське ядро метаданих можна знайти в книзі Волохіна О. М. „Каталогізація цифрових ресурсів Інтернет. Дублінське ядро метаданих”.
Опис ресурсів інтернет (а в нашому випадку цифрових публікацій — е-книжок, е-статей) здійснюється за допомогою онлайнової програми, розробленою в нашій бібліотеці РЕДАКТОР-КОНВЕРТЕР ДУБЛІНСЬКОГО ЯДРА МЕТАДАНИХ. Доречі, програма ця абсолютно безкоштовна і її може використовувати будь-хто. Крім того, програма онлайнова, тобто її не треба інсталювати (встановлювати) на комп'ютер, достатньо мати браузер та доступ до мережі Інтернет. Оволодіння програмою не складне і повністю описано у вищезазначеній книзі автора. Програма має тримовний інтерфейс: українською, російською та англійською.
На даний момент працівниками відділу автоматизації створена нова база в програмі ІРБІС „Цифрова бібліотека сайту Кіровоградської ОУНБ”, де ми описуємо вже оцифровані документи з „Цифрової бібліотеки”  (оцифровані тексти)  сайту ОУНБ ім. Д. І. Чижевського. Кожен описаний  документ відразу відображається на нашому сайті в електронному каталозі, де можна переглянути всі дані про книгу: в якому форматі можна її завантажити, побачити її розмір, адресу сторінки на якій можна прочитати оnline та іншу потрібну інформацію. На даний момент в новій базі налічується більше 100 записів, але працівниками нашого відділу вона щодня активно поповнюється.

Запрошуємо завітати на сайт нашої бібліотеки http://library.kr.ua  та переглянути нову базу «Цифрова бібліотека сайту ОУНБ ім.. Д.І. Чижевського». Чекаємо ваші коментарі та пропозиції стосовно зручності її використання!

Тетяна Овчаренко,
бібліотекар І категорії відділу каталогізування

Немає коментарів:

Дописати коментар