середу, 2 березня 2011 р.

П’ятдесят років Корпусу миру США


1березня виповнилося п’ятдесят років Корпусу миру США. Перші волонтери Корпусу миру поїхали до Гани та Танзанії в серпні 1961 р., через 6 місяців після того, як президент Джон Кеннеді 1 березня 1961 р. підписав указ про створення Корпусу миру. Відтоді понад 200 тис. американців служили волонтерами Корпусу миру, сприяючи взаєморозумінню між американським та іншими народами у 139 країнах світу. Часи змінилися, проте Корпус миру продовжує виконувати свою місію – сприяти миру та дружбі. Сьогодні понад 8655 волонтерів працюють з місцевими громадами в 77 країнах. Волонтерами можуть бути громадяни США, старші за 18 років. Їхній термін перебування в країні - 27 місяців.

Корпус Миру США в Україні було засновано 1992 р., коли український Президент Леонід Кравчук та американський Президент Джордж Буш підписали двосторонню угоду про започаткування Корпусу Миру США в Україні. Відтоді Корпус Миру співпрацював з багатьма організаціями в Україні. Американські добровольці живуть і працюють пліч-о-пліч з українцями протягом двох років, обмінюючись досвідом та започатковуючи стосунки, які часто триватимуть усе життя. Мета Корпусу миру: допомагати громадянам України шляхом надання компетентних спеціалістів для задоволення існуючих потреб у відповідній кваліфікації; сприяти кращому розумінню американців українцями і українців американцями. Добровольці викладають англійську мову в середніх школах, університетах і педагогічних коледжах, проводять тренінги в інститутах післядипломної освіти педагогічних кадрів. Вони допомагають учителям розширювати асортимент навчальних засобів для роботи в класі і допомагають студентам набути навичок володіння мовами, які допоможуть їм досягти успіху в подальшій освіті та в майбутній кар'єрі. Добровольці працюють у середніх школах і технікумах, співпрацюють з місцевими відділами у справах сім'ї, молоді та спорту з метою надання молодим українцям допомоги, необхідної для досягнення успіху в кар'єрі та в житті. Вони проводять уроки в школах, організовують позакласні заходи та реалізовують громадські проекти, спрямовані на запобігання зловживанню алкоголем, палінню, вживанню наркотиків та розповсюдженню ВІЛ. Добровольці популяризують здоровий спосіб життя, сприяють розвитку навичок у галузях інформаційних технологій, бізнесу, лідерства, громадянської свідомості, екології та кар'єрного розвитку. Добровольці здебільшого співпрацюють з неурядовими організаціями, місцевими організаціями самоврядування, місцевими органами виконавчої влади та бізнес-структурами. Добровольці сприяють соціальному та економічному розвитку на місцевому рівні.

Волонтери Корпусу миру активно співпрацюють і з бібліотеками в Україні, зокрема з інформаційними центрами «Вікно в Америку». Чимало українських книгозбірень у партнерстві з волонтерами Корпусу миру започаткували нові послуги для читачів, підвищили кваліфікацію своїх працівників, поповнили фонди бібліотек літературою, отримали гранти на технічне обладнання тощо.

Завдяки партнерським відносинам з волонтерами Корпусу миру в Кіровограді, Ричардом і Алекс Коллінзами, Філіпом Роффманом, Робертом Поллардом, Жасмін Лафрадес та іншим. ІРЦ «Вікно в Америку» має прекрасні клуби Conversational English Club/Розмовний клуб англійською мовою, American English, Slang and Culture Film Club/Перегляд і обговорення фільмів англійською, English with Phil/ Англійська з Філом - гурток англійської мови. Така робота наших волонтерів має не абияку популярність в громаді. Основною метою клубів є вдосконалення розмовної англійської мови та сприяння кращому взаєморозумінню американців та українців.


Ричард і Алекс Коллінз

Філіп Роффман

У нашому центрі «Вікно в Америку» працює волонтер Корпусу миру США - Карін Джонс. Працює вона за програмою «Соціального розвитку громади». У бібліотеці Карін опікується роботою ІРЦ "Вікно в Америку", веде блог центру та сторінку на фейсбуці Зазвичай Карін легко знайти в центрі, вона завжди готова допомагати людям вдосконалювати їхню англійську, а разом з цим і свою українську та російськую. Карін чекає на Вас та Ваші ідеї щодо нових проектів і програм, що послугують розвитку громади нашого міста.


Ми завжди раді Вас вітати в центрі "Вікно в Америку" та стінах нашої бібліотеки.




1 коментар:

  1. Шановна пані Катрін!
    Я - Ольга Дякун. Ось вже два роки поспіль я опікуюсь сприянням розвитку бібліотеки Селятинської школи-інтернату, що приблизно за сто кілометрів від Тернополя, в сусідній Буковині. Нами вже дещо зроблено. Допоможіть нам відшукати в США культурно-мистецьку або благодійну громадську організацію, яка мала би свою зацікавленість співпраці з цього питання з нашою школою-інтернатом. В подальшому бажаємо розвивати бібліотеку цього дитячого інтернату разом. В цьому інтернаті навчається і виховується 250 дітей. В переважній більшості це діти з малозабезпечених багатодітних сімей гуцулів. Більше дізнайтесь на сайті школи-інтернету – clas.ucoz . Дякую. Якщо зацікавить, моя поштова скринька в Інтернет – gammiolga@gmail.com

    ВідповістиВидалити