середу, 9 березня 2011 р.

Кухня народів світу

Відділ документів з питань економіки, виробництва та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського представляє виставку літератури “Кухня народів світу”, яка буде цікавою для всіх, хто любить готувати і смакувати нові страви. На виставці містяться кулінарні книги з рецептами приготування страв, популярних у тій чи іншій країні. Сподіваємося, що ці рецепти допоможуть вам урізноманітнити ваш стіл і порадують вашу родину і гостей. Виставка розпочинає роботу з 4 березня.
Мистецтво приготування страв є однією з найдавніших сфер діяльності людини. Традиційна їжа народів світу — це невід'ємна частина культури будь-якого етносу. Чому саме так, коротко і влучно пояснив ще Сократ: «Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти». Не випадково ж стародавні греки серед муз, без яких вони не уявляли свого існування, обрали і покровительку мистецтва приготування їжі — Куліну. Саме ж мистецтво приготування їжі пізніше отримало назву «кулінарія» (від латинського cylina, тобто «кухня»). Первинний набір продуктів, який складає основу кухні тієї чи іншої національності, повністю визначається природними особливостями та географією місцевості. Як каже китайське прислів'я: «Живе біля гір - харчується від гір, живе біля річки - харчується від річки».
Не секрет, що у світі існує величезне розмаїття страв і рецептів. Кожній національній кухні властиві свої власні риси: використання певних продуктів і способів їхньої обробки, посуд, у якому подається їжа, дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі. Наш світ настільки великий і його населяє така кількість народів й етносів, що скласти повну книгу кулінарних рецептів планети — завдання нездійсненне. Ми не ставимо перед собою мету осягти неосяжне, однак познайомити вас з національною кухнею різних країн і народів — цілком до снаги.
Почнемо нашу подорож з української кухні. Україна славиться своєю національною кухнею, яка створювалася протягом сторіч, багата на традиції, вирізняється розмаїттям страв та їх високими смаковими й поживними властивостями. Борщі і пампушки, вареники і галушки, ковбаси і печеня, напої з фруктів і меду відомі в усьому світі. Українська кулінарія налічує сотні рецептів, що характеризуються простотою приготування і прекрасними, неповторними смаковими якостями, ароматом, соковитістю. Українці жартома кажуть про свою кухню: "У нас просто: борщ, каша, третя кваша". Книга Дубовис Г.А. Украинская кухня надає можливість приготувати практично всі страви української кухні, тому що тут висвітлено велику кількість рецептів національної кухні України ХУІІ-ХХІст. Ви дізнаєтесь як приготувати голубці з м'ясом, крученики волинські, перець фарширований, капусту тушковану зі свининою, м'ясо, шпиговане овочами. Особливо смачні страви у спеціальних керамічних горщиках (печеня, вареники зі сметаною запечені, картопля тушкована з м'ясом та чорносливом тощо). Навіть способів варіння борщу понад тридцять, а до його складу входять близько двадцяти найменувань продуктів. Різноманітність і багатство страв української кухні нікого не лишить байдужим.
Представником найвищого рівня досконалості та різноманітності страв є індійська кухня. Вона пропонує одні з найкращих вегетаріанських страв у світі. Індуси вірять, що продукти є даром богів для людей. Саме тому приготування страв вимагає поваги, спокою та зосередження. Англійська авторка Сюзанна Райт написала книгу “Секреты индийской кухни» на основі власного досвіду викладання індійського кулінарного мистецтва у Великобританії. Рецепти та поради з цієї книжки дозволять навіть не дуже вправному кулінару приготувати найбільш популярні індійські страви. Завдяки ретельному підбору продуктів і спецій, які є в європейських країнах, автору вдалося “адаптувати” індійські національні страви до смаків європейців і при цьому зберегти колорит та своєрідність індійської кухні.
Для здобуття рівноваги прийшов час тайської кухні, хорошим приводом для відвідин якої є ідеально збалансоване поєднання гострого, кислого, гіркого та солодкого смаків. Характерним є застосування свіжих трав і ароматів, таких як сік лайма, лимонної трави та свіжого коріандру. Так само, як і в азіатських кухнях, рис є основним інгредієнтом страв. Книга cучасних тайських авторів То Критакара та Пимсайя Амрананда „Современная тайская кухня” познайомить вас з кулінарними традиціями Таїланду. В книзі наведені рецепти найбільш популярних у Таїланді страв. Можна, наприклад, приготувати смажений рис з “каррі” або курку з томатами по-тайськи. Окрім смаку страви, в тайській кухні дуже важливим є її вигляд. Тому таїландці багато уваги приділяють декоруванню, котре у випадку вирізання овочів і фруктів стало майже мистецтвом.
Далі рушимо до Китаю. Одним з важливих компонентів блискучої китайської цивілізації є китайська кухня, що має стародавню історію і користується славою у всьому світі. Історично в різних районах Китаю сформувалися свої місцеві кухні, що відрізняються кожна своїми особливостями, набором страв і закусок. У кулінарну подорож провінціями Китаю запрошує книга Елени та Дмитрия Жоголевых “Китайская кухня”. Якщо хочете скуштувати “абрикосовий чай” по-пекінськи чи лапшу з куркою та качкою — по-шаньдуаньськи, ця книга саме для вас. Усі рецепти автори самі протестували в домашніх умовах, зібравши найбільш доступні, прості рецепти страв по-китайськи.
Ще одна зупинка – вишукана французька кухня, яку багато хто вважає найкращою в світі. Кухня для звичайного француза – невід’ємний елемент щоденного життя, тому не слід дивуватися, що саме французи запровадили мистецтво «savoir – vivre» (уміння жити). У світі кухня відома завдяки самим французам, котрі вміють рекламувати свою країну та її принади. Книга Жинет Матьо “Я умею готовить” має велику популярність у Франції, не випадково вона витримала декілька перевидань.
З цієї книги можна дізнатись як приготувати справжні французькі соуси, пікантні французькі десерти — “антреме”, вишукані салати з морепродуктів। Окрім кулінарних рецептів, книга містить корисні поради щодо складання меню, сервірування столу, раціонального використання продуктів
Дуже багату та цікаву історію має німецька кухня. Книга “Немецкая кухня” познайомить вас з понад 1000 рецептів старонімецької та сучасної німецької кухні. Кулінарні традиції досить сильно відрізняються в різних регіонах Німеччини. На півдні, особливо в Баварії, їдять більше жирів, натомість у західній Німеччині – Шварцвальді та Баден-Віртембергії достатньо міцно відчувається вплив сусідніх Швейцарії та Франції. В книзі наводяться рецепти австрійських, люксембургських та швейцарських страв, які перетворилися на надбання німецької національної кулінарії.
Описані вище кухні світу – це лише початок кулінарного маршруту. Смачних зупинок набагато більше. Багата смаком і різноманітністю італійська кухня природна та гармонійна, а також визнана найздоровішою у світі японська кухня, ароматна та вогняна мексиканська кухня і безліч інших. В кулінарну подорож різними кухнями світу запрошують вас автори книги „Кругосветка десятой музы” Гюнтер Линде та Хайнц Кноблох. Ця книга не просто збірник рецептів різних кухонь світу, це захоплюючий путівник по кулінарному мистецтву народів світу. Ви познайомитесь з особливостями національних кухонь, а також дізнаєтесь, що готують у різних країнах на Різдво та інші свята. Книга також містить цікаві факти з історії кулінарії, пов'язані з виникненням цікавих національних традицій та звичаїв. Запрошуємо в чудову подорож навколо світу смачним кулінарним маршрутом. Пізнайте ще більше страв, котрі порадують ваше піднебіння, довідайтеся також, які звичаї панують за кухонними столами.Переконайтеся, що кухня зовсім не нудна та монотонна. Варто також інколи зробити перерву у своїх мандрах і спробувати вибрані рецепти страв певної кухні.
СМАЧНОГО!
Григор'єва Марина, бібліотекар відділу документів з питань економіки, виробництва та природничих наук

Немає коментарів:

Дописати коментар