пʼятниця, 19 квітня 2024 р.

Війн@: битви в кіберпросторі

 

    Наші мрії донедавна були пов’язані з міжгалактичними мандрівками та підкоренням космосу, квітами на Марсі й корисними копалинами на Юпітері... А поруч тривала розробка стратегій війн, армії шпигунів (або розвідників) наполегливо полювали на надсекретні дослідження. Інформаційна революція кінця тисячоліття змінила майже все. Новітні технології тепер є буденністю в житті майже кожного з нас. Не варто їх недооцінювати. Сучасних кіберзлочинців варто порівняти з піратами XVII століття, які грабували торгівельні судна,але з однією єдиною різницею: на відміну від своїх попередників, сьогоднішні кібершпигуни, працюючи на замовлення свого уряду, діють на відстані й потай. Їм не потрібно викрадати паперові документи з офісів чи підслуховувати розмови інженерів у кабінетах. Вони навчилися цупити інформацію віддалено, за допомогою комп’ютерних мереж, і війна з ними – це новітній етап у боротьбі за виживання в усіх галузях життя.

    Саме по це книга «Війн@: битви в кіберпросторі» відомого американського журналіста і письменника Шейна Гарріса, який ретельно дослідив етапи розвитку військово-мережевого комплексу США, питання кібершпигунства та стратегій кібервійн – війн майбутнього. Шейн Гарріс спеціалізується на висвітленні роботи американських спецслужб. Член фонду «Нова Америка», для якого досліджує війни майбутньго. Працював провідним аналітиком журналу Foreign Policy, кореспондентом журналів Washingtonian, National Journal. У 2010 році отримав приз Джеральда Форда «за видатні публікації з питань національної оборони».

    Ця книжка стала підсумком його багаторічної роботи. Понад десять років Гарріс писав на теми кібербезпеки й електронного шпигунства. Матеріал для цієї книжки – це більше тисячі інтерв’ю, які він збирав роками, розмовляючи з нинішніми і колишніми урядовцями, військовими, керівниками та працівниками корпорацій, експертами, дослідниками й активістами. Перелік посилань, що міститься наприкінці книжки, красномовно свідчить, що робота була проведена титанічна.

    Інтернет приховує чимало несподіванок, загроз і пасток. На наших очах протягом життя одного покоління використання ресурсів мережі для обміну й зберігання надважливих даних як державними установами, так і корпораціями досягло таких обсягів, що проблеми, пов’язані з втручанням у мережу, здатні привести людство на межу катастрофи.Тож слушно, що на захист кіберпростору постала кіберармія. 

    Армія – це взагалі особлива царина. Війна і мир, якщо й не зовсім протилежні за своїми принципами, але ніколи не протікають одночасно. Навіть сучасні «гібридні» війни не змушують суспільство перебувати водночас в обох станах, а ділять загал на дві світоглядні страти, які живуть у різних умовах (війни і миру відповідно). Ці частини суспільства в моральній площині жодним чином не пересікаються і навіть не здатні зрозуміти одна одну. Інша річ – армія, професійні військові, яких готовлять діяти зовсім по-різному в мирний і воєнний час. Усі ці особливості притаманні й новоствореній кіберармії. Але поки що оголошувати стан війни в мережі ніхто не квапиться.

    Тож ми маємо справжню «гібридну» війну у віртуальному світі. Деякі битви цієї війни, досліджені у книжці, дають змогу зрозуміти: це не дитячі забавки – все набагато складніше і небезпечніше. Багато уваги автор приділив юридичним аспектам створення кіберармії в США. Із зрозумілих причин історія створення протидійних армій не ввійшла до книжки, залишивши таку собі інтригу й гарячий інтерес для майбутніх дослідників.

    Шейн Гарріс замислив свою книжку не як посібник для фахівців із кібербезпеки, а як захоплюючий шпигунський роман. Доступною пересічній людині мовою він описав перебіг подій в епізодах, зі зрозумілих причин зазвичай прихованих від громадськості. Але й спеціалістам не завадить подивитися на свою діяльність трохи збоку, усвідомити масштаб проблеми й ті критерії, за яким будуть міряти їхню діяльність прийдешні покоління. Врешті-решт, визначити, на чиєму боці вони перебувають у цій війні. Допитливий і уважний читач, опанувавши один за одним всі розділи книжки, пройшовши за автором всіма звивами його досліджень, напевно, дізнається чимало нового про методи розслідування в такій тонкій і втаємниченій сфері та збагатить своє розуміння кіберпростору. Імовірно, хтось не погодиться з висновками автора, а може, хто зна, піде далі у передбаченнях, адже тема війни в кіберпросторі зовсім не вичерпана, ця війна розгортається, видозмінюючись і вдосконалюючись, безпосередньо на наших очах.

    З книгою: Гарріс, Шейн. Війн@: битви в кіберпросторі / Ш. Гарріс; пер. з англ. О. Замойської. - К.:Ніка-Центр, 2019. - 296 с. можна ознайомитися у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук ОУНБ імені Дмитра Чижевського.

Марина Григор’єва, головна бібліотекарка

відділу документів з економічних, технічних та природничих наук.


Немає коментарів:

Дописати коментар