вівторок, 23 квітня 2024 р.

Чорнобиль – довгий слід трагедії.


     В історії українського народу чимало скорботних дат, спогади про які пронизує серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Відтоді – це день пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, вчених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії наЧАЕС. 
    Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. Чим для України є Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важким тягарем для економіки? Відповіді на ці запитання надає Сергій Плохій – український та американський історик, професор української історії в Гарвардському університеті у своїй книжці: Чорнобиль. Історя ядерної катастрофи / С. Плохій ; пер. з англ.: В.Махонін, Є. Тарнавський. - Харків : Фоліо, 2019. – 395 с. - (Сер. "Великийнауковий проект"). Книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. 
    Сьогодні Чорнобильска зона – це територія легенд, похмурих пейзажів і торжества природи. Водночас – це потенційний музейний комплекс міжнародного рівня, пам’ятка величезної техногенної катастрофи. Книга-альбом Олександра Сироти: Чорнобиль. Живой альбом / О. Сирота. - Киiв : Основа-Принт Плюс, 2021. - 80 с. : іл. розповідає про історію і сучасне життя чорнобильської зони. Унікальні портрети людей, подій та природних ландшафтів зібрані під однією обкладинкою і оживають завдяки новітнім ІТ-технологіям. Посилання у вигляді QR-кодів, які розташовані на сторінках видання, дуже зручні, оскільки допомагають знайти відео ілюстрації до написаного. 
    Книги про Чорнобильську трагедію є актуальними завжди, вони допомагають переосмислити цінність людського життя та кардинально змінити світогляд.
    З виданнями можна ознайомитися у відділі документів з економічних,технічних та природничих наук ОУНБ імені Дмитра Чижевського.
Підготувала
Вікторія Одєгналова,
головна бібліотекарка відділу документів
з економічних, технічних та природничих наук

Немає коментарів:

Дописати коментар