середа, 3 квітня 2024 р.

Чому не варто довіряти всьому, що говорять лідери думок

 «Фахівці повинні нести відповідальність за кожну свою пораду. Які не були б причини: знецінення академічних дипломів, брак інтересу від суспільства, нездатність устигати за виробництвом знань в інформаційну епоху… –вони мають ставитися до власної відповідальності серйозніше, навіть якщо їхні зусилля лишаються непоміченими...»

Томас Ніколс

    «Зараз ми живемо в часи, коли дезінформація витісняє знання» – ця цитата з книги «Диванні експерти. Як необмежений доступ до інформації робить нас тупішими» дуже влучно описує ситуацію, яка склалася у постіндустріальному світі. Технології та підвищення рівня освіти дали людямбільше інформації, ніж будь-коли раніше. Кожен вважає себе експертом. Усі дають поради, як керувати країною, реформувати економіку, лікувати хвороби чи правильно харчуватися. Сьогодні всі знають все! Лише прочитавши сторінку у Вікіпедії, пересічні громадяни вважають, що стоять на одному щаблі з кваліфікованими спеціалістами. А якщо починати дорікати цим, то можна легко натрапити на звинувачення в недемократичній елітарності.
    Автор книги, професор Воєнного коледжу ВМС США, запрошений професор Школи стратегічних сил ВПС США, експерт Ради Карнеґі з етики та міжнародних відносин Томас Ніколс у «Диванних експертах» показує, як відбулася ця трансформація експертного рівня – починаючи від відкритості інтернету і до перетворення індустрії новин у цілодобову розважальну машину. 
    У цій книжці автор аналізує причини цієї ситуації та намагається зрозуміти, як перетворити диванні балачки в результативні дискусії. Книга в оригінальному варіанті має назву «Смерть експертизи. Кампанія проти усталених знань і чому це важливо». У передмові автор зі сумом зазначає, що наше життя сповнене передчасних «поховань» усього: сорому, здорового глузду, мужності, жіночості, гарного смаку, грамотності. І ось тепер дійшло до фаховості. Томас Ніколс висловлює слушну думку, що колись «книжки були хоч якимось бар’єром для розповсюдження хибної інформації, бо для того, щоб їх виготовити, були потрібні час, ресурси й згода видавця. Не було гарантії 100% якості. Попри все, книжки від надійних видавництв принаймні проходили рецензування, редагування і процес переговорів з автором. Сьогодні інтернет – це сотні мільйонів марнославних видань, які випускають будь-що, набране на клавіатурі, хай яке воно тупе чи навіть зловісне».
    Ніхто більше не розмежовує думок обивателів і фахівців, а головна мета будь-якої розмови – довести, що хтось не має рації. І хоч експертиза ще не зникла остаточно, але у неї явні проблеми. Журналісти все ще можуть служити арбітрами в цьому хаосі, застосовуючи ретельні інструменти розслідувань, покладаючись на надійні джерела та перевірку фактів. Однак «нова» журналістика, яка прагне лише розважити аудиторію, підриває довіру до усталених знань, і може нести відповідальність за смерть експертизи.
    Приводом до написання цієї книги був допис автора для блогу, який прочитало понад мільйон людей з усього світу. У відгуках лікарі, юристи, науковці, військові експерти, дослідники і журналісти ділилися своїм досвідом і власними історіями. Вони й стали підґрунтям до написання цієї книги.
    Томас Ніколс висловив ідею, що найнебезпечнішим проявом смерті фаховості є руйнування демократичного устрою. Ця думка добре перегукується з висловом Умберто Еко про настання епохи нового Середньовіччя.
    Ця утрата фаховості поширюється на всі сфери нашого життя. Від політичних дебатів, які «дедалі більше нагадують бійки між групами погано проінформованих людей, що примудряються всі одночасно помилятися», до епідемії невігластва, яка охопила всі сфери нашого життя: побут, медицину, освіту, безпеку тощо. Автор сподівається, що ця книга допоможе подолати прірву між експертами і обивателями та створить можливість краще зрозуміти фахівців, на яких ми покладаємося.
    Книжка для широкого кола читачів, для всіх, хто розуміє, чому не варто довіряти всьому, що говорять лідери думок, хто хоче розвинути критичне мислення та успішно протистояти інформаційному шуму.
    З книгою: Ніколс, Том. Диванні експерти. Як необмежений доступ до інформації робить нас тупішими / Том Ніколс; пер. з англ. Євгенія Кузнєцова. - К.: Наш формат, 2019. - 239 с. можна ознайомитися у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук ОУНБ імені
Дмитра Чижевського.
Марина Григор’єва, головна бібліотекарка
відділу документів з економічних, технічних та природничих наук
 

Немає коментарів:

Дописати коментар