понеділок, 11 грудня 2023 р.

Увага! Нова книга у фонді відділу абонемента! Воєнні спогади Кароліни Лянцкоронської


Воєнні спогади. 22 вересня 1939 – 5 квітня 1945 / Кароліна Лянцкоронська; пер. з пол. Наталі Ткачик. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2023. – 424 с.

Цю книгу, написану 1945 року, впродовж десятиліть європейські видавці відкидали – то як надто антиросійську, то як надто антинімецьку. Сьогодні спогади відомої польської діячки, львів’янки Кароліни Лянцкоронської (1898-2002) про події Другої світової війни звучать особливо гостро і суголосно з воєнним досвідом українців у ХХІ столітті.

Її повне ім’я – Кароліна Марія Аделаїда Франциска Ксавера Малгожата Едіна, графиня Лянцкоронська з Бжезі з гербу Задора – відома гуманістка, правозахисниця, патріотка, науковець та меценат. Вона була другою дитиною польського магната Кароля Графа фон Бжезі – Лянцкоронського та пруської графині Малгожати фон Ліхновської.

Кароліна Лянцкоронська описала те, що бачила на власні очі й учасницею чого їй довелося стати: прихід перших совітів до Львова 1939 року, допити НКВС, утечу до окупованого німцями Кракова, діяльність у польському русі опору, перебування у станіславівській в’язниці та конфронтацію з начальником станіславівського гестапо Крюґером, вирок смерті, ув’язнення у львівській та берлінських в’язницях, понад два страшні роки в Равенсбрюку. Але перед усім ці спогади – про людяність у нелюдських обставинах, про внутрішню силу й гідність і про те, що війна – це не тільки про смерть, а й про шалену любов до життя.

Слід зауважити, що ця книга побачила світ у рамках проєкту «Польська Полиця в Україні», організованого Інститутом Книги та фінансованого з коштів Міністерства Культури та Національної Спадщини Республіки Польща у співпраці з Українським інститутом книги.

Усіх бажаючих ознайомитися з цим літературно-художнім виданням чекаємо у відділі абонемента!

Підготувала Ольга Шпаченко,

провідний бібліотекар відділу абонемента



Немає коментарів:

Дописати коментар