четвер, 17 лютого 2022 р.

 Збірник архівних документів «Єлисаветград. Шлях до України. 1917-1922» 

Збірку архівних документів присвячено подіям 1917-1922 рр. на території Єлисаветградського повіту та у місті Єлисаветграді (автори-упорядники: В. Колєчкін, С. Кулешов, Л. Пасічник). 

У той час наш край став ареною запеклої боротьби між різними силами, які були учасниками громадянської війни у колишній Російській імперії. Одночасно територія Єлисаветградщини стала одним з фронтів війни за незалежність Української народної республіки. 

Під час презентації видання упорядники розповіли про етапи створення збірника, який вміщує в собі одинадцять розділів, що розповідають про зміни влади у місті та повіті органів влади російського Тимчасового уряду, представників радянської влади у 1918 р., Центральної Ради Української народної республіки, Української держави П. Скоропадського, Директорії УНР, Української соціалістичної радянської республіки (УСРР) 1919 р., добровольчої армії генерала А. Денікіна, УСРР 1920-1921 рр. 

Кожен розділ збірника ілюстрований великою кількістю архівних документів та матеріалів. Також у виданні представлено архівні документи та матеріали, що розповідають про повстанський рух на території повіту і його боротьбу з органами влади радянської України у 1920-22 рр., а також долю колишніх червоних партизан та повстанців за часів тоталітарного більшовицького режиму 1920-22 рр.

Збірник архівних документів «Єлисаветград. Шлях до України» представлено на сайті обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського в Цифровій бібліотеці: https://library.kr.ua/wp-content/elib/koliechkin/elisavetgrad.pdf. З друкованим варіантом видання можна буде ознайомитися у відділі краєзнавства.

Тетяна Колєчкіна, відділ краєзнавства


Немає коментарів:

Дописати коментар