вівторок, 22 березня 2022 р.

Діти сонця (до Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна)

Всі ми різні. Кожен з нас відрізняється один від одного кольором очей та кольором волосся, вагою та зростом…, а хтось має зайву хромосому.

Ще зовсім нещодавно людей з синдромом Дауна сприймали як виключно нездоровий шар населення, яке не може самостійно справлятися зі справами, вчитися і працювати нарівні з усіма та бути повноцінним членом суспільства. Але сьогодні ситуація радикально змінилася, і багато відомих людей з синдромом Дауна довели, що можуть досягти великих успіхів в житті, незважаючи на вирок лікарів.

Щороку у березні відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Цього дня по всьому світу організовуються заходи, спрямовані на підвищення обізнаності громадськості, адвокації захисту прав, включення в суспільство людей із синдромом Дауна. 

Їх називають «діти сонця». Вони надто чутливі, вразливі та відкриті навколишньому світу; дуже ласкаві, веселі, добрі і терплячі. Такі люди не вміють ненавидіти, брехати, заздрити або шкодити оточуючим.  

Сьогодні актори, спортсмени, художники, музиканти, ресторатори, моделі, вчителі з синдромом Дауна вже не така дивовижна історія, як можна було б собі уявити раніше. 

У відділі абонемента нашої бібліотеки є цікаві художні твори про життя людей із цією хворобою.

Ірина Власенко у романі «Синдром зародка» розповідає кілька історій про «сонячних діток». Одна з розповідей є особливо цікавою. «Одна з індійських легенд говорить, що люди із синдромом Дауна, розкосими «марсіанськими» очима – це реінкарновані гуру, які в минулому житті страждали гріхом гордині. За це боги дали їм незвичайну нову оболонку, що спричиняє настороженість у людей. Але боги залишили їм глибоке знання світу… Мені здається, що ці дивні діти вчать нас добра й любові». 

А відома українська письменниця Світлана Талан у своєму романі «Согретые солнцем» розповідає про долю маленького «сонячного» хлопчика Дениса та його маму… Ангеліна, Злата, Романія – три рідні сестри, але три різні характери, три різні долі… Романія першою серед сестер стала мамою, але доля підготувала їй тяжке випробування. Її любий синочок народився з синдромом Дауна. Та і їй самій доля відміряла зовсім мало часу… А взагалі це роман, про те, як маленький «сонячний» хлопчик теплом свого сердечка зумів об’єднати велику родину.

Запрошуємо ознайомитись з книгами «Синдром зародка» Ірина Власенко та «Согретые солнцем» Світлани Талан, які знаходяться у відділі абонемента. Читаймо, спілкуймося, пізнаємо більше про «сонячних» людей!

Наталія Білаш
Ольга Шпаченко
відділ абонемента

Немає коментарів:

Дописати коментар