середу, 2 лютого 2022 р.

Будівництво земного ковчега від А до Я

 

В умовах розширення екологічного руху зростає й інтерес до «зеленого житла», тобто до будинків, спроєктованих у світлі нових екологічних вимог щодо ресурсозбереження та захистунавколишнього середовища. Ідея автономних будинків, що не входять до єдиної мережі, використовуючи для освітлення, опалення, водопостачання енергію сонячного світла, вітру, опадів, була втілена американським архітектором зі штату Нью-Мексико Майклом Рейнольдсом – легендарним творцем концепції тадизайну Earthship.

У буквальному перекладі з англійської «Earthship» означає «земний корабель». Хоча у змістовному плані тут краще застосовувати слово «ковчег» – у його біблійному сенсі, тобто місцевиживання, оснащене всім необхідним для задоволення потреб. Ні, це не бункер, не притулок на випадок ядерної війни. Earthship – це ціла філософія, відповідно до якої людина – власник житла – організовує своє земне буття, не вступаючи в конфлікт із природою та не відчуваючи залежності від постачальників комунальних послуг. У будівництві автономних будинків американський архітектор-новатор застосовував використані, засипані та утрамбовані ґрунтом покришки, алюмінієві банки, картонні коробки, скляні та пластикові пляшки, заповнені для ізоляції землею та поміщені у стіну, яку потім покрили цементом та глиною. Будинки будуються під певним кутом стосовно сонячного світла, щоб максимально можна було використовувати сонячну енергію.

Збудувати будинок з вторинних матеріалів та ґрунту? Збудувати автономним, не витрачаючи зайвих коштів і з мінімальними втратами для навколишнього середовища? І все з дотриманнямтехнічних стандартів та будівельних норм? Цілком можливо, якщо скористатися порадами з книги «Строительство земного ковчега «Earthship» от А до Я». Ця книга є методичними вказівками щодо будівництва енергопасивних будинків. Навчальний посібник включає опис принципів концепції Earthship, схеми інженерних систем та методи розрахунку.

Книга буде корисною насамперед людям, які бажають побудувати власний автономний будинок змінімальними збитками для навколишнього середовища та витратами особистого бюджету. Їїоцінять також інженери, підприємці, які цікавляться екологічним будівництвом, представники екологічних спільнот.

З книгою Строительство земного ковчега «Earthship» от А до Я: учебное пособие. - К.: Лира-К, 2020. - 92, [1] с.: ил. можна ознайомитися у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.


Марина Григор’єва,
відділ документів із економічних,
технічних та природничих наук

Немає коментарів:

Дописати коментар