четвер, 2 грудня 2021 р.

Шлях рівних можливостей

Чи задумувалися ви коли-небудь, що відчуває людина, яка втратила зір? Наскільки зручно їй, наприклад, користуватися комп’ютером, опанувати пошук потрібної інформації в Інтернеті, спілкуватися в соціальних мережах? Інколи таку науку важко освоїти і людині з гарним зором. Але завдяки майданчику «ІнтерСвіт» люди з великими діоптріями мають змогу опанувати комп’ютерну грамотність і самостійно працювати за девайсом. З нагоди Міжнародного дня сліпих ми, бібліотекарі головної книгозбірні області, хочемо розповісти про свій досвід роботи із користувачами з вадами зору. 

Цього року «ІнтерСвіту» виповнилося 10 років! У відділі абонемента ОУНБ імені Дмитра Чижевського його відкрили за проєктом «Доторкнись до світу в бібліотеці» в рамках Програми Підтримки Малих Проектів (SPA) та Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID). Партнерами в проєкті, крім бібліотеки, стали обласні організації УТОС та Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», а також обласна Асамблея інвалідів. Метою було надання вільного доступу до знань та інформації людям з вадами зору, підвищення якості їхнього життя, їх інтеграції в культурний простір громади. Для цього бібліотека отримала комп’ютери, обладнані спеціальною програмою для незрячих та слабозорих людей – JAWS, яка озвучує інформацію з екрана, тренажери для поліпшення зору та аудіокниги.

Звісно, десять років досить великий проміжок часу, і перелічити всю роботу «ІнтерСвіту» неможливо в одній статті. Детально з роботою можна ознайомитися на бібліотечній сторінці Майданчик «ІнтерСвіт» https://library.kr.ua/ic/blind/news-blind/. Але є певні події, на які хочеться особливо звернути увагу.

Чудовим доповненням до комп’ютерів та тренажерів стали апарати «Монітор-лупа» від благодійного фонду соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Єдність». За їхньою допомогою можна читати книги та переглядати періодичні видання, самостійно збільшуючи розмір шрифта, адаптуючи тексти під особливості свого зору.

У 2012 році в УТОСі ми відкрили бібліотечний пункт, де можна обміняти аудіокниги, взяти участь у тематичних та літературних зустрічах, голосних читаннях тощо. 

Коли майданчик розпочинав роботу, у фонді відділу була всього одна книга шрифтом Брайля, зараз їх майже 50! Для читачів, які мали бажання опанувати таке читання, ми проводили спеціальні курси. На волонтерських засадах тренерську роботу виконував тифлопедагог, вчитель-дефектолог Юрій Іванов. 

Постійними відвідувачами та друзями бібліотеки стали вихованці спеціалізованого дошкільного закладу № 46 «Краплинка». Дітки залюбки відвідують майданчик: займаються на тренажерах, опановують корисні програми, відвідують майстер-класи, виставки творчих робіт, знайомляться з новинками дитячих видань.

Справжньою подією стало озвучування в дейзі-форматі твору письменника-земляка Олександра Жовни «Експеримент». DAISY – це абревіатура від англійського словосполучення the Digital Accessible Information System, що означає «система цифрової доступної інформації». DAISY-формат є альтернативою рельєфно-крапковій книзі. Завдяки цьому формату, люди з вадами зору зможуть за лічені секунди знайти потрібний пошуковий елемент – чи то сторінку, чи то параграф, чи то розділ.  Бажання озвучити книгу виникло у бібліотекарів після спілкування з Оксаною Потимко – керівником Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка». Книги у даному форматі записувалися для створення DAISY-бібліотеки, якою зможуть користуватися люди з вадами зору, що розміщена на сайті «Львівської політехніки».

Не менш цікавою для відвідувачів стала акція «Прийди – спробуй – відчуй!». Всі бажаючі, хто завітав до бібліотеки, мали можливість наосліп спробувати пришити ґудзика, скласти тренажер-пірамідку, розібрати суміш (відокремити кукурудзу, квасолю, пшеницю) або розкласти за розміром монети. Незабутнім був і майстер-клас «Золота рибка», який проводила незряча Оксана Андрієнко для дітей з вадами слуху – вихованців спеціалізованої школи №3.

Серед цьогорічних заходів найбільше УТОСівцям запам’яталася зустріч «Дивись на нас як на рівних», під час якої ми презентували літературні новинки сучасних українських та зарубіжних авторів.

На майданчику ми проводимо безліч тематичних зустрічей і виставок творчих робіт, майстер-класів і презентацій книг, навчаємо комп’ютерній грамотності і читанню книг за допомогою монітор-лупи. Карантинні обмеження, на жаль, внесли певні корективи, та, незважаючи на це, зустрічі відбуваються, залишаючись такими ж пізнавальними, теплими та цікавими.

Ольга Шпаченко,

провідний бібліотекар відділу абонемента

                                                     

1 коментар: