середу, 15 грудня 2021 р.

Легенда одного життя (до 130 річчя від дня народження Володимира Симиренка)


 Серед тих, хто самовіддано підтримував українське садівництво, хто перетворював його в науково-практичну галузь, був відомий український помолог і селекціонер плодових культур в Україні, Володимир Симиренко. «Я вкрию садом увесь світ», – цим гаслом Володимир Симиренко керувався упродовж всього свого життя. Його внесок у садівництво не поступається науковому доробку його батька – видатного вченого-помолога Левка Симиренка.

Науково-популярна книга: Ковтун, Юрій Іванович. Сузір’я Симиренків / Юрій Ковтун. - К. : Україна, 2009. – 379 с. : іл., портр., фото присвячена дослідженню виникнення і зростання родовідного древа славної династії Симиренків. Своїм корінням вона сягає сивої давнини – часів козаччини, чумакування, кріпацтва, першопочатку цукровиробництва в Україні, а верховіттям розростається в сучасне промислове садівництво, наукові засади якого розробили вчені Лев Симиренко та його син Володимир. Автор приділяє багато уваги також історії садівництва. Видання включає в себе ряд матеріалів і фотографій, що публікуються вперше.

Є люди, біографії яких настільки дивовижні, що виникає думка: «Так буває лише в кіно». Книга Уляни Скицької Наші на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ / Уляна Скицька. - Львів : Вид-во "Старого Лева", 2018. - 318 с. : фото.кол. – це 80 історій про непересічних людей, українців за походженням, яких визнав увесь світ, чиї досягнення дивують і вражають. Серед героїв книжки і український талановитий вчений-помолог та організатор вітчизняної садівничої науки Володимир Симиренко.

Напевно, кожному з нас цікаво дізнаватися історії родинного успіху. Автор книги Водотика, Тетяна Сергіївна. Історія успіху: видатні українські бізнесмени ХІХ ст. / Т. С. Водотика ; худ.-оформ. Г. Проніна. - Харків : Фоліо, 2020. – 234 с. : іл. - (Сер. "Справжня історія"). - Бібліогр. в кінці ст. дослідила історії людей, вдача та праця яких надихають і сьогодні. Особисті історії видатних людей покажуть ці масштабні процеси зсередини, допоможуть зрозуміти реальних людей, які помилялися, були слабкими, обирали негідних партнерів, неправильно оцінювали власні можливості й перспективи. Так, деякі з них побачили крах своїх дітищ. Не всі історії мають щасливий кінець, але всі вони про віру, успіх, натхнення та спадок. Книжка по-новому розкриє читачам історію родини Симиренків. 

Про постать видатного українського вченого-садівника, помолога та організатора вітчизняної садівничої науки професора Володимира Симиренка та його вагомий науковий спадок  та глибинну життєву трагедію ви дізнаєтесь зі статті: Владимир Симиренко - гордость украинского садоводства // Огородник. - 2021. - № 9. -  С. 22-23.

Володимир Симиренко відіграв велику роль у розвитку сучасного садівництва не тільки України, а й всього Сходу Європи.  Монографія,  яка вже стала для на історією  і яку подарувала бібліотеці українська діаспора Канади: Розгін, Іван. Володимир Л. Симиренко: короткий нарис життя та наукової й громадської діяльности / Іван Розгін ; Укр. Вільна Акад. Наук. - Вінніпeг : УВАН, 1959-1960. - 80 с. : портр, табл. - (Сер. "Українські вчені" ; ч.8-9). - Бібліогр.: с.75-76. досліджує життя та науковий спадок талановитого вченого.

 Із представлених в огляді книг зрозуміло, яку велику роль у розвитку сучасного садівництва відіграв творчий геній родини Симиренків. Серед них особливе місце посідає Володимир Симиренко, який систематизував і впорядкував увесь біологічний фонд українського садівництва та видав «Помологічну книгу України» (1929). 

 Література зацікавить як представників наукового світу, так і пересічних громадян. Запрошуємо всіх бажаючих до відділу документів з економічних, технічних та природничих наук ознайомитись з даною літературою.

Вікторія Одегналова, 

відділ документів з економічних,

технічних та природничих наук.

Немає коментарів:

Дописати коментар