четвер, 12 вересня 2019 р.

Зберігайте спокій

Як навчитися мудро жити? Як по-філософськи підходити до вирішення складних ситуацій? І як при цьому залишатись спокійним і гармонійним? Про все це й багато чого іншого йдеться в книзі Раяна Голідея та Стівена Генсільмана «Зберігайте спокій. Щоденна інструкція з вирішення проблем» (К.: «Наш формат», 2018).
Під одним «дахом» автори зібрали вислови з повчань грецьких і римських стоїків Сенеки, Епіктета, Марка Аврелія, Зенона та інших мислителів, доводячи, що й крізь товщу часу істина залишається актуальною й непохитною. Стоїки вчать: контролюючи власне сприйняття, ми здатні досягти чистоти розуму. Правильно спрямовуючи свої вчинки, ми зможемо діяти ефективно. Вірно використовуючи власну волю, віднайдемо мудрість і розуміння. Якщо розвивати в собі й у ближніх розуміння цих трьох положень, можна наповнити життя стійкістю, сенсом і навіть радістю.
У коментарях до кожної цитати стоїків сучасні упорядники подають власні орієнтири їх осмислення. Під таким кутом зору йдеться про чесноти, смерть, емоції, усвідомлення, стійкість, розв`язання проблем, прийняття, ясність, прагматичність, неупереджену думку й обов`язок, правильні вчинки. Значну увагу стоїки зосереджували на вправах.

Ось лише деякі з висловлювань мудреців:
Є дві речі, що їх людині треба викорінювати в собі: зверхня думка й недовіра (Епіктет);
Коли хто помиляється, то повчи його приязнo та покажи йому його помилку (Марк Аврелій);
Розумніше насміхатися з життя, аніж його оплакувати (Сенека);
Свобода не приходить тоді, коли ти виконуєш бажання свого серця, а тоді, коли звільняєш своє серце від бажань (Епіктет).
Ця ексклюзивна колекція мудрості спонукає до реального входження людських розмислів у життя!
Відділ обслуговування користувачів запрошує всіх до радісного й приємного спілкування з книгою.
Наталія Чуприна, бібліотекар відділу обслуговування користувачів

Немає коментарів:

Дописати коментар