понеділок, 22 жовтня 2018 р.

«Іван Огієнко: український просвітитель»




23 жовтня 2018 року у відділі обслуговування користувачів почне діяти книжкова виставка “Іван Огієнко: український просвітитель”. Це видатний діяч нашої культури, громадський, політичний, церковний ініціатор створення українського православного товариства в Канаді, урядовець та організатор бібліотечної та архівної справи, книговидавець, бібліограф та бібліофіл, мовознавець, перекладач, лексикограф, педагог, історик, видання якого за доби української революції та тривалої еміграції були духовним джерелом для українського загалу.

    На виставці представлені історичні книги Івана Огієнка, які будуть цікаві викладачам, історикам, вчителям, студентам, науковцям, усім, хто вивчає історію та культуру нашого народу. “Свята Почаївська Лавра” - праця, в основі якої викладено дослідження драматичних та найскладніших часів існування обителі періодів польського та російського правління. У ній автор  розповідає про головні лаврські святині - цілющу стопу та чудотворну ікону Божої Матері, мощі святих; описує руйнування і відновлення церков, а також говорить про незалежність духу українського народу та готовність боротися за свої національні святині.

  Наступна книга Івана Огієнка “Українська церква за часи Руїни (1657-1687)”  висвітлює протистояння московських та українських церков. Дослідник пише: “Москва прийшла в Україну з наперед обдуманим церковним планом і послідовно та впевнено виконувала його, - щоб забрати всю Церкву під свій патронат...”. Іван Огієнко доводить, що жодного гетьмана, який би мав продуманий, національний, церковний план під час Руїни не було, тому все робилося стихійно і безсистемно.

    Митрополит Іларіон  - перекладач українською мовою відомого твору “Слова про Ігорів похід”. Він уперше досліджує і подає тлумачення словника застарілих слів. Ця книга адресована всім, кому небайдужа ідея національного відродження.

   “Історія української літературної мови”, “Рідна мова”, “Українська культура”, — всі ці наукові праці вченого в історичному розрізі показують тернистий шлях, яким пройшла українська мова та культура в умовах століть заборони та обмежень. Автор з'ясував, яких негативних наслідків завдали процесу творення літературної мови репресії цензурних відомств царської Росії та політика більшовицького терору проти українського відродження.

    На виставці представлена унікальна праця — дослідження вченого Івана Огієнка, яку він писав усе життя, але так і не завершив. Це створена в еміграції монографія “Тарас Шевченко”. В ній багато авторських знахідок і відкриттів. Вона буде цікавою не лише студентству, але й науковцям.

   Видання “Костянтин і Мефодій, їх життя та діяльність: історично-літературна монографія”. Ця двотомна праця надрукована у Вінніпезі, в Канаді, де жив та працював митрополит Іларіон під час еміграції.
     “Граматико-стилістичний словник Шевченкової мови” теж надрукований у Вінніпезі.“Новий Заповіт і книга псалмів” є частиною головної праці життя вченого — переклад Біблії з грецької мови на українську.

   Експозиція знайомить також і з літературою, присвяченою життю і діяльності видатного вченого. У трьох монографіях Володимира Ляхоцького “Просвітитель”, “Тільки книжка принесе волю українському народові...” та “Іван Огієнко (митрополит Іларіон)“ комплексно досліджується видавнича діяльність Івана Огієнка. Монографії будуть корисними для науковців, істориків, філологів, культурологів, фахівців у галузі книговидавництва, бібліографознавства.

    Ще одна книга, на яку варто звернути увагу — монографія  Миколи Тимошика “Голгофа Івана Огієнка”. Це перше видання в Україні, в якому на основі архівних матеріалів різних спецфондів описується творчий шлях вченого, ім'я якого багато років було під забороною в часи тоталітарного режиму.

     Запрошуємо всіх до перегляду книжкової виставки. 



Махно Ірина,
бібліотекар відділу обслуговування користувачів

Немає коментарів:

Дописати коментар