пʼятниця, 19 жовтня 2018 р.

Козацька слава України

Щороку 14 жовтня в Україні відзначаються важливі  свята – День Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. І  саме 14 жовтня козаки збирали Велику раду, де обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.
Цікавим є те, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили в її силу й урочисто святкували цей день, що у народі усталилася й друга назва свята – Козацька Покрова.
Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала, хто такий козак. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, який боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.
Для тих, хто захоплюється історією своєї держави, бібліотекарі відділу обслуговування користувачів обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського до Дня українського козацтва підготували книжкову виставку «Козацька слава України».


З представлених видань можна дізнатися про славні козацькі традиції війська запорізького, історію виникнення козацтва в Україні, побут та життя козаків на Січі.
Родзинкою книжкової виставки є ілюстроване і насичене цікавими історичними фактами видання «Лицарство козацьке», яке присвячене запорізьким козакам і Запорізькій Січі — козацькій державі зі своїми законами, життєвим устроєм та кодексом честі.


 У книзі Леоніда Косенка «Козаки. Лицарський орден України: Факти. Міфи. Коментарі» наведено своєрідний порівняльний аналіз, де запорозьке козацтво розглядається у паралелі з різними вільними військовими спільнотами: іллірійськими піратами, вікінгами, новгородськими ушкуйниками, а також із сучасниками запорожців – флібустьєрами Карибського моря.
«Загадки козацьких характерників» - це історична монографія Тараса Кляндрука, присвячена малодослідженій темі української історії – бойовим мистецтвам. Монографія знайомить з історією, розвитком духовності та культури козацьких характерників, розкриває досі невідомі факти та подає новий погляд на уже знайомі явища історії та культури.


У книзі Олексія Сокирка «Лицарі другого сорту. Наймане військо Лівобережної Гетьманщини 1669 - 1726 рр.» подано дослідження історичних витоків і еволюції маловідомого складника українських збройних сил козацької доби - найманого (охотницького) війська. Автор розглядає становлення й розвиток українського найманства в широкому контексті європейської історії, його вплив на військову історію Лівобережної Гетьманщини, участь найманців у воєнних конфліктах гетьманату, їхнє повсякденне життя.
Хто такі козаки? Які їхні звичаї і обряди? Якого рівня мали бойову підготовку, адже козаків запрошували, як війська спеціального призначення, до різних європейських країн. Відповідь дає книга  Олександра Середюка «Лицарі Сонця». Ключова постать книги – козак, який уособив український ідеал чоловіка –воїна, що прагнув до волі і свободи, наділений такими рисами як мужність, хоробрість, чесність.
Якщо бажаєте більше дізнатися про українське козацтво, завітайте до бібліотеки у відділ обслуговування користувачів.

Наталія Гризоглазова,
провідний бібліотекар 
відділу обслуговування користувачів


Немає коментарів:

Дописати коментар