понеділок, 7 серпня 2017 р.

Книги для приємного настрою

Сьогодення української літератури багате на талановитих митців, які працюють у різних жанрах. Все нові і нові імена з’являються на літературних просторах. Близько п’яти років потому з’явилась нова книжкова серія  «Теплі історії». Більше п’ятнадцяти книг вже надійшли до бібліотек. Серія представлена такими авторами як Юлія Смаль, Святослав Черній, Галина Ів, Міла Іванцова, Надійка Гербіш тощо. Книги цієї серії дійсно «теплі». Вони здатні створити добрий настрій, заставляють посміхнутися, замріятись та щось згадати. Гортаючи сторінки книг,відчуваєш  як вас огортає аромат чогось приємного. Це слова, що торкаються серця…
Авторка книги- Н. Гербіш «Теплі історії до шоколаду» - К. , 2015 – щаслива закохана жінка, яка полюбляє пригоди і мандри, займається перекладами, викладає історію світової літератури, пише книги. Вона сподівається, що «ця книжка – збірник добрих, теплих, шоколадних, цілющих слів. Тут містяться історії про різних людей, життя,любов, дружбу,смуток,пошуки, подорожі,міста, про неосвітлені вулиці й старі листи, маленькі дрібниці й великі зміни». І всі ці замальовки з чудовим присмаком шоколаду. «А на язиці залишається після смак теплої шоколадної любові».
А збірка Надійки Гербіш « Теплі історії до кави» - К.,2012 – побачивши світ, одразу  стала українським бестселером,захопивши читачів щирістю та теплом. Наше життя, як кава, трохи гіркувата, але якщо додати корицю, гвоздику, кардамон, цукор або молоко кава набуває незвичайний, приємний смак, від  якого отримуєш насолоду. «Теплі історії до кави» - це книга, яка здатна поліпшити настрій, змінити день, надати життю новий смак…
На адресу редакції серії «Теплі історії» надійшло більше трьохсот  рукописів. Виникла книга як збірка оповідань про кохання різних авторів – «Теплі історії про кохання». – К.,2014. Твори сповнені багатьох переживань, в яких є радість, хвилювання, ніжність, віра й сподівання на краще. Історії змусять і весело посміятися, і замислитися, іноді зворушать до сліз. Збірка складається  з чотирьох розділів. Перший  -  «Зустріч» - найбільший. Другий  -  «Він і Вона» - розкриває психологію стосунків між чоловіком і жінкою. До третього розділу  - «Одружені» - увійшли оповідання, що висвітлюють особливості сімейного життя. Четвертий  - «Часоплин»  -  родзинка збірки. Хоч і містить він небагато творів, але вони стверджують, що любов як почуття непідвладне часу.
Тему кохання продовжує молодий автор у своїй збірці. С .Черній «Теплі історії для неї» - К.,2016. Велике диво і велика таємниця – стосунки між чоловіком і жінкою. Вони різні – захопливі, живі, романтичні. Твори Святослава Чернія пронизані чуттєвістю, ніжністю і глибиною. Його очима ми споглядаємо на стосунки, на жінку, спробуємо зрозуміти часто невідомий чоловічий світ, усвідомити мотиви поведінки. Ця збірка і справді ДЛЯ НЕЇ, вона пронизана спогадами,роздумами,мріями… Для жінок це – справжнє віконце у світ чоловічого бачення, а для чоловіків – приклад, як потрібно любити, відчувати, розвивати й берегти стосунки.
«Віра – це прямий шлях до любові» - стверджує Святослав Черній у своїй іншій збірці – «Теплі історії мрійника». – К.,2015. У своїх новелах він наче фіксує маленькі кроки цього великого шляху. Ця книга схожа на старий альбом із пожовклими сторінками, у який хтось турботливий вклеїв світлини дитячої пам’яті. Коли гортаєш ці сторінки , стає тепло і затишно. Святослав порівнює людину, яка читає, з келихом, що наповнюють вином. «Вино розливається кольором, запахом і смаком, так і автор розливається текстами…»                                    
«Блюзовим» звучанням, настроєм пронизано збірку історій, етюдів, замальовок,новел – «Теплі історії у стилі блюз» - К.,2016. Автори прагнуть прожити, осмислити, передати журбу, біль, смуток своїх героїв і переконують читача, що віра у краще зцілює, вміння прощати й любити – рятує. Так, одна із авторів Олександра Стеблюк у своїй невеличкій новелі порівнює людей з будинками. Є люди – як закинуті будинки, є люди- будинки, в яких завжді закриті вікна, є люди- будинки – замки-палаци. А який будинок є ви? Філософський і мудрий погляд на життя і людей… Лагідний блюз як лірична відповідь печальному серцю  - «Все буде добре…»

Ірина Александрова,
головний бібліотекар відділу абонемента

Немає коментарів:

Дописати коментар