понеділок, 7 серпня 2017 р.

Таємниці енциклопедичного дивосвіту

«Не бійтесь заглядати у словник:
це пишний яр, а не сумне провалля»
(М. Рильський)

Ми живемо у вік знань. Можна сказати, що нас оточує океан інформації, і не потонути в ньому допомагають універсальні інформаційні джерела – енциклопедії, словники та довідники.
Укладання енциклопедій та словників вимагає глибоких знань і великих зусиль. Про це образно сказав український просвітитель початку XVI ст. Феофан Прокопович: «Якщо кого-небудь очікує вирок судді, то не слід тримати його на каторзі, доводити до знемоги його руки добуванням руди. Хай він укладає словники. Ця праця містить у собі всі види покарань».
Численні сучасні довідкові видання відображають  інформацію про досвід людства, таємниці тисячоліть, пам'ятки історії і культури, легендарні події, надзвичайні загадки природи, афоризми та численні крилаті вислови. Тож давайте зазирнемо у таємниці енциклопедичного дивосвіту.
Україна - держава з багатовіковою історією. Величні й героїчні справи, звитяга і жертовність, доленосні державні рішення…І в цьому дзеркалі минувшини відбивається жива душа народу, творця своєї історії.
Основні віхи історії нашої держави детально описані у  науковому виданні Енциклопедія історії України: у 10 т. - К.: Наук. Думка,  2003-2013. Енциклопедія знайомить з основними історичними подіями та фактами, які мали найбільший вплив на долю нашої країни, з життям українців в інших державах, з видатними людьми, які тим чи іншим чином пов'язані з Україною.
Українська історія – героїчна і трагічна. Про військові події IX-XX ст., які потрапили на скрижалі історії України, та про полководців, що творили цю історію, можна дізнатись, прочитавши науково-популярне видання  Журавльов Д.В. Визначні битви та полководці української історії : карти, озброєння, тактика, наслідки. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2013. - 414 с. Для тих, хто цікавиться військовою історією, ця книга становитиме особливий інтерес.
 «Хочеш обійняти світ – купи собі глобус» – дотепно сказав якийсь жартівник. Але якщо вас ваблять нові країни, не обов'язково обіймати глобус – є й інші шляхи дізнатися про них більше. Відкрити для себе світ в усій його красі допоможе книга Жубр М.С. Чудеса світу. - Харків: Віват, 2014. - 47,[1] с.: фото.кол. - (Сер. "Енциклопедії"). Ця чудово ілюстрована енциклопедія – справжній дарунок для мандрівників! З нею ви зможете здійснити захопливу подорож найзагадковішими куточками планети. Рушайте у дивовижну і вражаючу мандрівку навколо земної кулі. Ви побачите ні з чим не зрівнянні за своєю красою ландшафти, чудеса природи, величні археологічні пам'ятки, архітектурні шедеври і культурну спадщину людства різних епох.
Наша планета надзвичайно красива, така красива, що людина ніколи не перестане захоплюватися нею. Світ природи планети Земля дивує своєю різноманітністю. На морі і на суші на нас чекають неймовірні відкриття. З енциклопедією  Оксенов О. Дива природи шести континентів. - К.: Кристал Бук, 2016. – 63 с. ви опинитеся в чарівних за своєю красою природних місцях, розташованих на всіх континентах. Ви будете милуватися барвами підводного світу Червоного моря; почуєте шум водоспадів Ніагари, Вікторії, Ігуасу; замислитеся над таємницями хребта Рорайма й озера Мерцбахера; застигнете перед величчю швейцарських Альп, скелястих гір Канади, овіяними легендами Кіліманджаро й Фудзіямою; здивуєтесь невичерпній фантазії природи в бухті Ха-Лонг; у Каппадокії й Карлсбадських печерах. Гортаючи сторінки цього видання ви зможете зануритись у синяву річок і морок таємничих печер; помилуватися буянням барв; відвідати наймальовничіші міста планети.
Усе, що створює людина, усе, чим вона живе, так чи інакше пов’язане з точними та природничими науками. У школі розповідають про способи рішення інтегралів, про те, як виглядає бензольне кільце й скільки літрів крові перекачує серце. Але це лише сухі факти, за кожним з яких стоїть набагато більше. На сторінках енциклопедії Що? Чому? Навіщо? Велика книга запитань та відповідей. - К.: Країна мрій, 2017, 2016 : КМ-Букс. - 511,[1] с. ви знайдете сотні запитань і відповідей, які дозволять вам розширити свої знання про природу в усіх її формах, науку і техніку,  Землю та Всесвіт. Сотні зрозумілих та цікавих пояснень, безліч привабливих малюнків і ефектних фотографій.
Велика книга запитань і відповідей - найкращий порадник на шляху пізнання.
Протягом багатьох століть розвитку людина використовувала свою здатність впізнавати осмислені образи та символи і застосовувати їх для передачі інформації. Розгадати таємницю символу означає дізнатися, що існує інша реальність, окрім тієї, в якій зазвичай живе людина. Статті енциклопедичного словника Словарь символов. - Минск: Харвест, 2010. - 223 с. захоплююче розповідають про походження, історії та інтерпретації більшості відомих нині символів.
Мораль та етика відіграють величезну роль в житті людини. Будь-яка суспільна поведінка має свою моральну глибину, свою міру моральності. Поведінка людей, їх взаємини втілюється в нормах і правилах, що регулюються законами етики. Для представників будь-якої професії етичне поводження - не простий звук, а життєва необхідність. Наукове видання Тофтул, М.Г. Енциклопедичний словник з історії та теорії моралі  - Житомир: Видавець О. О. Євенок, 2016. - 669,[15] с. містить понад 800 статей, в яких розкривається зміст основних понять історії і теорії моралі та погляди відомих дослідників проблем моралі і етики різних епох. Крім того, у словнику містяться близько ста термінів і висловів на давньогрецькій, латинській та деяких інших мовах; даються приклади влучних афоризмів.
Якщо енциклопедії дають всебічні знання про світ, то словники афоризмів та мудрих думок заглиблюють у слово. У довідковому виданні Книга мудрості. Афоризми та крилаті вислови. - К.: Арій, 2014. - 719,[1] с. репрезентовано афористичну думку людства за весь період його історії – від давніх часів до сьогодення. Чіткість, іскрометність, переконливість мудрих висловлювань, безсумнівно, зацікавлять читача, сприятимуть виробленню власного світогляду.
Звичайно, зазначені довідники не вичерпують усього багатства світової думки. Повне енциклопедичне видання - це ідеал, до якого можна лише прагнути і якого ніколи не можна досягти, бо кожен день і кожна година приносять людям нові знання та новий досвід.
Книги – кораблі думок, що несуть на хвилях часу безцінний скарб знань від поколінь до поколінь. Якщо вас зацікавили енциклопедичні, наукові та науково-популярні видання, радимо звернутися до інформаційно-довідкового відділу  ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Тож  не волікайте – поспішайте за знаннями до бібліотеки!

                                                                                                 
                                                               Марина Григор’єва,
                                                               головний бібліотекар
                                                               інформаційно-довідкового відділу
                                                               обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського

Немає коментарів:

Дописати коментар