четвер, 1 грудня 2011 р.

Зустріч представників світових бібліотек на Програмі партнерського навчання (ППН) в Сіетлі




Ініціатива «Глобальні бібліотеки» Фундації Білла та Мелінди Гейтс працює, щоб відкрити світ знань, інформації для простих громадян в багатьох країнах світу. «Глобальні бібліотеки»  http://www.gatesfoundation.org/, складова Програми глобального розвитку, працює у низці країн, які демонструють потребу та готовність допомагати публічним бібліотекам надавати вільний доступ до Інтернету, а також навчати населення ефективно використовувати сучасні інформаційні технології. Ініціатива допомагає перетворити публічні бібліотеки у життєво важливий ресурс, що може покращити життя мільйонів.



В Україні проект втілюється з 2009 року і широко відомий під назвою „Бібліоміст”. Публічні бібліотеки Кіровоградської області активно беруть участь в цьому загальноукраїнському проекті. Вже в 41 публічній бібліотеці області та в ОУНБ ім.Д.І.Чижевського відкрито центри вільного доступу до Інтернет та навчальні (тренінгові) центри. Взагалі за проектом „Бібліоміст” планується відкрити 1100 таких центрів в бібліотеках України.

Кожного року з метою вивчення і поширення кращого світового досвіду в інформаційній роботі, команда програми “Глобальні бібліотеки” проводить зустріч партнерів з усіх країн-учасниць проекту, а цеа сьогодні вже 21 країна. Цього року зустріч проходила в м. Сіетл (штат Вашингтон, США) з 18 по 22 вересня 2011р. Україну на зустрічі представляли: Мумтаза Абдуразакова,

Заступник директора Всеукраїнської програми "Бібліоміст", Меган Унангст Головний менеджер Всеукраїнської програми "Бібліоміст", Алекс Помп, головний інформаційний менеджер Всеукраїнської програми "Бібліоміст", Олена Башун, менеджер тренінгових центрів Всеукраїнської програми "Бібліоміст", Олена Гаращенко, директор ОУНБ ім.Д.І.Чижевського.

Основні теми зустрічей були пов”язані з новими технологіями та інноваційними проектами. Адже головне завдання бібліотекаря – відповідати потребам сучасного суспільства. На зустріч “Програма партнерського навчання” далі по тексту – ППН, в Сіетл були запрошені благодійні організації, консультанти і представники з різних бібліотек світу. Під час зустрічі відбувався обмін ідеями і досвідом, де йшлося про досягнення і проблеми, обговорювалися практичні шляхи вирішення останніх, а також зав'язувалися знайомства серед професіоналів своєї справи.


Загальне гасло тренінгів – “Пам'ятайте!: Сучасні технології є ключовим чинником розвитку бібліотек!”.
Щоб бути потрібними користувачам і суспільству в цілому, бібліотечні працівники мають бути в курсі останніх досягнень в галузі комп'ютерних технологій, розвитку програмного забезпечення і можливостей Інтернет - ресурсів. Вони повинні постійно самоудосконалюватися, щоб надавати нові послуги і демонструвати нові можливості. Адже доступ до сучасних технологій в публічних бібліотеках дозволяє поліпшити якість життя людей.

Зустріч відкрила директор програми Дебора Джекобс, яка представила команду Global Libraries, розповіла про цілі і завдання ППН 2011. Мета зустрічі – розглянути сучасні проблеми, які існують в міжнародному бібліотечному співтоваристві, надати допомогу бібліотечним працівникам у вивченні новітніх технологій і послуг, визначити шляхи задоволення запитів користувачів через надання інноваційних послуг в бібліотеках.

Завдання ППН показати, яким чином (у який спосіб) бібліотеки можуть:

- бути лідерами в галузі інноваційних технологій;

- використовувати інноваційні технології (наприклад, у сфері послуг, проведенні тренінгів, захисті інтересів, навчанні);

- здійснювати обмін знаннями і накопиченим досвідом.

Основну доповідь на ППН зробила Сара Х’ютон, відома як автор знаменитого блогу Librarianlnblack.net. (Бібліотекар в чорному). Вона працює помічником директора публічної бібліотеки Сан-Рафаеля. Перша книга Сари Х’ютон „Навчання технологіям в бібліотеках” вийшла в 2010 році, також вона часто виступає в онлайнових конференціях, які проводяться для бібліотек, некомерційних та інших організацій.

Головне питання її доповіді - Як виглядатиме бібліотека майбутнього? Старі принципи роботи зникають без сліду. Що відродиться з попелу? Доповідачка відзначила, що протягом двох десятиліть активно розвиваються бібліотечні технології, але, паралельно, активно розвиваються технології в усіх сферах життя, і тому бібліотекарі повинні реагувати на те, що відбувається не в самій бібліотеці, а поза нею, наприклад, в світі бізнесу, в мистецтві, в освіті, в побуті людей. Необхідно уважно придивитись навіть до того, як змінюється життя друзів, знайомих…


Зараз в усіх країнах світу - економічна криза, у тому числі, вона торкнулася майже кожної бібліотеки. Значно скоротилися витрати на будівництво приміщень, придбання колекцій, поточні витрати.

В той же час, спостерігається висока віддача від інвестицій в бібліотечні інтернет-ресурси, технічні засоби і комп'ютерні технології. Бюджетна криза змушує нас кардинально перебудувати бібліотечні послуги та засоби їх надання населенню.

У зв'язку з цим необхідно звернути увагу на такі бібліотечні цінності, як:

- організація безперешкодного доступу до інформації;

- надання повної і збалансованої інформації;

- допомога науковцям і дослідникам;

- забезпечення безпеки та приватності при наданні інформаційних послуг;

- увага освітнім і розважальним послугам.

Про те, що в бібліотеках є книги, знають всі. Тому, на відміну від традиційних, необхідно широко рекламувати нові послуги і можливості своїх бібліотек.

Отже, значна частина доповіді була присвячена цифровим бібліотекам. Цифрова бібліотека має бути освітньою, професійною, привабливою, використовувати різні формати як в технологіях, так і в організації заходів.

Що стосується уподобань американців читанні традиційних і віртуальних, книг, то статистика по США надана в повідомленні наступна:

10% людей читають традиційні книги, 30% - лише віртуальні, 60% - використовують обидва варіанти.

У зв'язку в цим Сара Х’ютон звернула увагу на питання комплектування бібліотек. Ми всі знаємо, що відбір колекцій ( комплектування) пов'язаний з можливостями бюджету і грамотним (професійним) відбором матеріалу.

Сьогодні головне завдання бібліотекарів - організація відкритого доступу до ресурсів (фондів), а не їх закриття і зберігання. Головні бази даних в бібліотеках сьогодні – це елетронні повнотекстові бібліотеки, які відповідають законодавству про авторське право та інтелектуальну власність.

Розвиток електронних колекцій бібліотек передбачає оцифрування краєзнавчих, історичних матеріалів, підтримку не лише текстових, але і відео, аудіо- ресурсів, нетрадиційного контенту. Сучасна бібліотека має бути комфортним і креативним простором, місцем для навчань, досліджень, відпочинку і розваг. Ось два слогани, які проголошує Сара Х’ютон:

“Рухайтесь вперед або вирушайте додому!”, “Скажіть ні слову “ні”!




Декілька слів щодо методики проведення ППН в цьому році. Ніяких довгих промов з нікому не потрібними псевдонауковими і малозрозумілими реченнями тут не було. Можна стверджувати, що ППН проводилось динамічно, активно і різноманітно.

Серед заходів, на яких ми вчились, дискутували і обмінювалися кращим досвідом, мені найбільше сподобався метод організації Міні – презентацій.

Отже, Міні-презентації – що це?

Уявіть собі, що ви на вечірці міні-побачень, організованій за допомогою сучасних технологій! Speedgeeking - це жаргонне слово, використане для опису процесу, при якому його учасникам надається можливість швидко переглянути низку презентацій протягом короткого відрізку часу. Наприклад, однієї години вистачає, щоб відвідати чотири – шість презентацій!, враховуючи також час на переміщення. Завдяки суворому таймінгу, презентації залишаються короткими і цікавими, а процес руху дозволяє учасникам зберігати постійний інтерес і активність. Зазвичай Міні-презентації підтримують “загальні” засідання, які надають інформацію про головні, ключові теми навчання, інформацію або матеріали у стислому вигляді, розрахованому на цільову групу бібліотечних працівників. На мою думку, Міні-презентації (Speedgeeking) пропонують унікальний підхід до ознайомлення з інноваціями щодо програмного забезпечення, краєзнавчих ресурсів, програм з електронного урядування, в яких працюють бібліотеки, тематичних досліджень та інших тем, актуальних для публічних бібліотек. На «Speedgeek»' кожен ведучий проводить коротку презентацію кілька разів, тоді як учасники тренінгу переміщаються по аудиторіях, щоб почути і побачити якомога більше цих демонстрацій.




Під час Міні-презентацій ми ознайомились з різноманітними інноваціями в бібліотечній роботі. Пропоную стислу інформацію про частину запропонованого матеріалу.

Проект « Bookshare»

Джим Фрачтермен - соціальний підприємець і Генеральний директор Benetech – некомерційної організації з штаб-квартирою в Пало Альто, Каліфорнія. У минулому - вчений-ракетник, він створив для людей з обмеженими можливостями пристрої, що читають, які засновані на принципі оптико-електронного розпізнавання символів.

Проект « Bookshare» полягає в тому, щоб зробити світ друкованого слова доступним для людей з проблемами зору. Це рентабельний бібліотечний он-лайн сервіс, доступний через публічні бібліотеки і школи. Сьогодні ресурс доступний через проект - це 40 000 електронних книг.

Bookshare - найбільша в світі онлайн-бібліотека для людей з обмеженими можливостями зору.. Bookshare уклав $ 32 млн. п'ятирічний контракт з Державним Департаментом США на створення звукових книг. В даний час понад 145 000 студентів з обмеженими можливостями користуються цією бібліотекою.


Джим Лотер працює Директором Відділу Інформаційних технологій Публічної бібліотеки Сіетлу. Понад 15 років він керує системами запровадження і розвитку інформаційних технологій для державних установ. Джим Лотер представив учасникам ППН тему “Соціальні мережі і ЗМІ: Стратегії і перспективи використання в бібліотеці”.

Соціальні Медіа широко доступні і, як правило, безкоштовні та дозволяють спілкуватися одночасно з великою аудиторією. Як можуть бібліотеки ефективно використовувати ці інструменти для просування послуг, спілкування з користувачами, залучення благодійних організацій і реклами своїх можливостей? Презентація була присвячена досвіду використання Публічною бібліотекою Сіетлу соціальних мереж і сервісів Facebook, Twitter, Youtube , блогів та ін.

Цифрові історії (Digitales): Історії, зібрані з усієї Європи.

Скотт Річард Андерсен - заступник Директора Програми IREX Biblionet в Румунії, презентував проект Цифрові історії.

Digitales – це проект створення цифрових історій, в рамках якого люди з усієї Європи створюють короткі фільми про своє життя. Зокрема, Digitales працює і для тих груп населення, які практично ніколи не мали можливостей використовувати Інтернет.

Метод Digitales допомагає людям створювати власні історії через навчання в літературних, і драматичних студіях, за допомогою тренінгів з фотографії, малювання, музики і відеокліпів. Учасники проекту навчаються писати сценарії, редагувати фотографії і малюнки, перетворюючи їх на двоххвилинні фільми, які, з дозволу авторів, розміщуються на веб-сайті Digitales.

Особисті історії людей з різних країн створюють строкату картину життя Європи.




Фото галерея і Створення фільмів.

Вібгор Чабра, фахівець з маркетингу від Майкрософт, присвятив короткий час презентації тому, як перетворити фотографії і відео на шедеври. За допомогою програми Photo Gallery створюються вражаючі панорамні зображення, фільми і слайд-шоу. Ви зможете видаляти ефект червоних очей, ретушувати фотографії, і навіть додавати різноманітні кольорові і тональні ефекти до фотографій. Ви зможете виставляти фотографії і відео на Facebook, Flickr, і Skydrive безпосередньо з Photo Gallery. Інша програма - Movie Maker допомагає перетворювати фотографії і відео на справжнє кіно. Спеціальні ефекти, звук і підписи допомагають розповісти свою історію і поділитися нею з друзями чи сім'єю через Інтернет, комп'ютер, телевізор або мобільний пристрій. Виступаючий мав своє гасло – “Творіть і надавайте доступ усім бажаючим!”

Тенденції і проблеми використання електронних книг в публічних бібліотеках.

Швидко зростаюча популярність електронних книг спонукає бібліотеки створювати елетронні колекції, змінювати існуючі стратегії навчання персоналу згідно з новим форматом і технологіями. Кірк Бланкеншіп - фахівець з електронних ресурсів Публічної Бібліотеки Сієтлу поділився з нами досвідом у цьому напрямку. Ця бібліотека – справжній піонер, вона одна з перших стала використовувати електронні книги в роботі з користувачами, активно збільшує їх кількість у своїх фондах, успішно працює з контент-провайдерами.

Бібліотека розробила програму "Мобільні технологічні презентації", щоб ознайомити громадськість з різноманітними пристроями для читання електронних книг. Публічна Бібліотека Сієтлу видає електронні книги або інші матеріали (відео, музичні файли) додому своїм користувачам. Файл в будь – якому форматі скачується на мобільний рідер ( будь – якого виробника) користувача. Звичайно, це легально придбаний контент. Після певного часу, користувач або повертає е- книгу самостійно і отримує іншу, або файл автоматично зникає з електронного рідера користувача і повертається до електронного сховища бібліотеки. З такими технологіями українських бібліотекарів знайомили в Данії, Швеції і Фінляндії.

Серед інших тем, презентованих під час Міні-презентацій, слід згадати -

“Мобільні пристрої, можливості їх використання в бібліотеках”, “Соціальні мережі для некомерційних організацій”, “Безкоштовні і недорогі технології для некомерційних організацій”.



На секційних засіданнях були запропоновані теми: “Навчання за межами бібліотеки”, "Ділимося досвідом ", “Як бібліотеки використовують електронні ресурси для організації нових послуг”, “Сільська бібліотека в світовій спільноті”, “Потреби суспільства – їх оцінка і задоволення".

Я брала участь в роботі секції “Навчання за межами бібліотеки”, де були представлені сім різноманітних проектів громадських організацій, бізнес структур, освітніх закладів. Наш колегиі ділились досвідом щодо організації програм з комп'ютерної грамотності, навичок роботи із ЗМІ, мистецтва проведення громадських слухань і публічних дискусій; продемонстрували проект з підвищення рівня поінформованості сільських працівників, презентували проекти допомоги іммігрантам за допомогою передачі досвіду від одного покоління - іншому; розповіли і показали відео - презентацію програми про розширення прав і можливостей жінок; проекти для молоді, жінок, дітей з використанням можливостей цифрових технологій.


Латвійські бібліотекарі презентували свої проекти-тренінги для безробітних, людей з особливими потребами та для безхатченків, які проходять реабілітацію в Центрах соціальної допомоги. Бібліотекарі забезпечені ноут-буками, тому можуть організовувати тренінги безпосередньо там, де збираються або проживають такі громадяни.

Мексиканські бібліотекарі розповіли про навчання з самоосвіти. Вони створили DVD – диск, на якому записані всі навчальні матеріали з питань самоосвіти біблбіотекаря. Цей диск розповсюджується серед бібліотечної спільноти країни.

Бібліотекарі Чілі створили веб-сайт, на якому розміщені усні історії, які супроводжуються відео. Користувачі мають можливість відкрити свою сторінку на цьому сайті. Для цього їх навчають створювати сторінку та її контент і надають місце для відео-історії на сайті.

Учасники зустрічі з Румунії також розповіли про роботу з електронного урядування, яку вони проводять для жителів віддалених сіл. Румунські учасники програми разом з Міністерством агропромисловості та Міністерством культури розробили спеціальну програму для сільських бібліотек. Ця програма надає можливість громадянам виконувати банківські платежі через бібліотечні мережі, а також мати доступ до необхідних документів державної влади.

Крім того, румунські бібліотекарі, реалізують проекти в яких використовуються можливості мобільних телефонів. Сьогодні п’ять з половиною мільярдів людей мають мобільні телефони. Вони пишуть тексти, читають електронні листи, розмовляють, телефонують, беруть участь в СМС- кампаніях. Зараз дуже активно використовується СМС - маркетинг. Він є недорогим і результативним, тому бібліотеки Румунії використовують цей сервіс в своїй роботі для інформування і реклами бібліотек. Таким чином частково ліквідовується електронна нерівність між громадянами із далеких міст і сіл.


Джеф Доусон, директор публічної бібліотеки Лестер (Вісконсін) розповів, як він використовує можливості програми Flickr (онлайновий сервіс для розміщення фотографій) для популяризації бібліотеки. На сайті бібліотеки та своєму блозі він публікує фотографії країн, де особисто подорожував, а також щоденні фото пейзажів біля бібліотеки. Його гасло – “Читай, роби відкриття, ділись інформацією!”.

Від України виступила Олена Башун менеджер тренінгових центрів Всеукраїнської програми "Бібліоміст", з презентацією веб-ресурсу для тренерів програми “Бібліоміст”, Україна. Від нашої бібліотеки для зустрічі були підготовлені матеріали про роботу ОУНБ ім. Д.І.Чижевського в проекті “Бібліоміст”, які зараз представлені на веб-сайті програми «Бібліоміст» та на веб-сайті бібліотеки англійською мовою. До речі, в програмі брали участь фахівці з усього світу, які розуміли один одного тому, що знають англійську мову досить вільно. Я вже не раз акцентувала увагу бібліотекарів на важливості знання іноземних мов, але хочу ще раз підкреслити, що знання іноземних мов, особливо англійської, є необхідним для нашої професії!



Ідеї, досвід, знання, контакти – це багаж, який є безцінним тоді, коли є можливість втілити інновації в життя! Над цим творчо працює колектив нашої бібліотеки, але це тема іншої розповіді.



2 коментарі:

  1. Дякую Олені Миколаївні за змістовну й інформативну доповідь.
    На мою думку,комфортний та креативний простір бібліотеки творить активний,ефективний і небайдужий бібліотекар. Ми маємо запалювати вогник у собі і передавати його іншим.
    Особливо сподобались ідеї проекту для людей з вадами зору та ініціатива румунських бібліотекарів з використання мобільних телефонів. Нема нічого неможливого:)

    ВідповістиВидалити
  2. Вам від мене подарунок - "Чудо - блог! Детальнішу інформацію прочитаєте на блозі Новопавлівської сільської бібліотеки.

    ВідповістиВидалити