четвер, 24 травня 2012 р.

Хроніки “Бібліофестивалю на Великій Перспективній-2012”. Підсумки й уроки


Бібліотечний квест, бібліотечне кіно, флеш-моб, кінект, маленькі книжки-саморобки, виступи досвідчених музикантів Кіровоградського муніципального оркестру духових інструментів та юних „народників”  (учнів музичного училища) – ось неповний перелік цікавинок, презентованих на першому “Бібліофестивалі на Великій Перспективній-2012”. Пройшов бібліотечний фестиваль просто неба і в самій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського 16 травня.  Захід такого рівня проводився уперше в місті і в перший рік у рамках Тижня культури напередодні святкування Дня працівників культури й майстрів народного мистецтва, у третю неділю травня.                                                                                                                  Як святковий антураж, бібліотека організувала виставки рукотворних робіт членів Клубу народних ремесел „Ниточка” та текстильної ляльки майстринь родини Кравченко. На стендах представлені  рушники, вишиті картини, м’які іграшки; приваблювали оригінальні роботи в техніці арт-фіш, декупаж… До речі, просто неба було організовано майстер-класи, де кожен бажаючий, навіть перехожий, зміг навчитися виготовляти вироби з паперу в техніці квілінг та створити власноруч витинанку. Незмінною популярністю користувалася виставка виробів з металу Євгена Василевського, який працює в стилі арт-зварювання і практично з металобрухту створює унікальні речі.
На майданчику біля бібліотеки демонструвалося  Бібліо – КІНО (було розгорнуто кінопалатку з великим сучасним телевізором, де йшли відеопрезентації бібліотечних проектів та фільми про бібліотеку). Звісно ж, скрізь лунала музика і пісні про бібліотеку.
 Безумовними знахідками та „фішками” фестивалю стали перший у місті флеш-моб „В майбутнє разом з бібліотекою”, спрямований на популяризацію нових бібліопослуг і підтримку читання книг. Ідея акції виникла у зв'язку з тим, що сучасні молоді люди, використовуючи нові інформаційні технології, зокрема букридери, Інтернет, забувають про радість читання паперової книги. Тож метою флеш-мобу стало привернення уваги до читання, сучасної бібліотеки та розкриття її як культурного, інформаційного центру.  Зранку 16 травня  близько сотні молодих людей рівно в 10:00 зібралися на тротуарі центральної вулиці міста, просто неба біля обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського,  і протягом хвилини читали книги, журнали. Старт акції дав Чарівник  - Книголюб, який височів на даху ганку з величезною книгою.                                                                                                                                                                        Крім того, уперше в холі бібліотеки (щоб не заважало яскраве сонячне світло) було продемонстровано кінект. Kinect використовує спеціальну технологію, щоб відстежувати рухи тіла і перевести ці рухи в іграх чи танцях.  Інакше кажучи, це нова іграшка. Сенс полягає в тому,  що персонаж на екрані повторює дії людини в реальності. Наприклад, якщо герой грає в теніс, то людина теж повинна повторювати рухи тенісиста наживо. Ця ігрова приставка користувалася дуже великою увагою серед відвідувачів, незважаючи на їхній вік. Дехто бачив такі приставки у великих містах-мільйонниках, але щоб в нашому місті, в бібліотеці та ще й безкоштовно – у всіх це викликало як мінімум радісне захоплення і навіть неприховане приємне здивування.                                                                                                                                                            Коли ми готували фестиваль, одним з каменів спіткання і дуже бажаним сюрпризом для кіровоградців стало відкриття бібліотечного книгосховища. Тривали суттєві суперечки щодо доцільності проведення екскурсії у „святая-святих” кожної бібліотеки. Врешті, все ж таки 16 травня – стало першим історичним днем, коли книгосховище головної бібліотеки області на один день було відкрите для усіх бажаючих.  А їх виявилося достатньо, було проведено понад 10 екскурсій, в яких взяли участь близько 150 осіб. Екскурсія „ДУХ БІБЛІОТЕЧНОЇ ПІДЗЕМКИ” (подорож по відділі основного книгозберігання з несподіванками, звуковими та світловими ефектами), „Книжковий Айболіт” – екскурсія до реставраційної майстерні – стали хітом фестивалю!                                                                                                                                                                   
Загалом протягом усього дня скрізь: і на майданчику, і в самій бібліотеці  зануртував людський вир. Тут водночас відбувалося багато подій: парад мистецтв і народних ремесел, діти малювали на асфальті, відбулося відкриття фотовиставки в рамках проекту „Моя квітуча Україна”  - „Суми” (хол ІІІ поверху бібліотеки), відкриття виставки творчих робіт учнів та викладачів КДПУ ім. В. Винниченка „Вчитель. Школа. Мистецтво” (відділ мистецтв). Вихором промчав бібліо-квест, школярі-учасники якого знайомились з відділами, складаючи зашифроване слово (каталог). Відвідувачі фестивалю мали можливість поспілкуватися, помилуватися картинами і експонатами, послухати два концерти, а також безкоштовно записатися до бібліотеки.                         
Лейтмотивом фестивалю стала думка про новий рівень розвитку бібліотеки, про її цінність як традиційної книгозбірні і разом з тим - сучасного культурного прогресивного центру, де вчаться, відпочивають  і отримують натхнення на творчість. Висвітлювалася здатність бібліотеки не просто жити в епоху цифрових технологій, а навіть брати їх на озброєння у залученні користувачів до культури, мистецтва та найкращих надбань людства.                                         
Хоча фестиваль – це, насамперед, свято для дітей, молоді,  літніх людей, однак в його програмі знайшлося місце і для спілкування на професійному рівні. Управління освіти і науки Кіровоградської ОДА, управління культури і туризму ОДА спільно з ОУНБ ім. Д.І. Чижевського з нагоди Дня науки провели засідання круглого столу на тему: “Наукова думка та перспективи розвитку інноваційних технологій в галузі сільського господарства”, де взяли участь спеціалісти інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук, управління агропромислового розвитку Кіровоградської облдержадміністрації, державного управління охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області, представники виробничих підприємств регіону. 
Хотілося б звернути увагу на  створення бібліо-постера „Парад читацьких думок” (бліц – опитування мешканців та гостей міста „Якою я бачу сучасну бібліотеку”). В опитуванні взяли участь понад 60 перехожих, людей, які здебільшого не є користувачами бібліотеки. Якими ж були їхні думки? Звісно, їх неможливо перерахувати і навести цілком, проте загальна картина складається така. На думку кіровоградців, ідеальна бібліотека майбутнього, це повністю мультимедійний заклад, обладнаний комп’ютерами в достатній кількості (до слова, в ОУНБ для користувачів їх доступних близько півсотні), відкритою, аполітичною. Тут можна пограти в комп’ютерні ігри і взяти сучасну літературу, працювати з інтерактивними дошками і відпочивати у кафетерії.  Це обов’язково моє бути гарне світле приміщення з привітними бібліотекарями, тут дадуть відповідь на будь – яке питання та дарують натхнення. А тим, хто не може дістатися книгозбірні, наприклад учасники війни, потрібну літературу, замовлену телефоном, привезуть додому.    Приємно, що багато було і слів подяки: від особистих успіхів власної дитини у навчанні до визнання ОУНБ закладом європейського рівня.                                                                                                                           З вищевикладеного можна зробити висновок, що успіх Бібліофестивалю на Великій Перспективній  цілковито залежав від небайдужих та творчих бібліотекарів, які працювали злагодженою командою. Велика подяка усім партнерам і друзям бібліотеки, творчим колективам, які разом з нами створили це захоплююче дійство.                                                   Підбиваючи підсумки, можна сказати, що атмосфера фестивалю була сонячною, а його програма склала яскраву палітру з понад 30 заходів. Проте були і побажання на майбутнє проводити таке масштабне свято у суботу чи неділю, бо працюючі люди в робочий час не мали змоги його відвідати.                                                                                                                                                   
Свято закінчилося, але його родзинки, сподіваємося, принесуть багато нових ідей щодо просування послуг бібліотеки серед громади, молодих та літніх людей. Враження від фестивалю – це новий стимул для подальшої творчої діяльності.

Світлана Приймак, завідуюча сектором маркетингу ОУНБ ім. Д. Чижевського 




1 коментар: