вівторок, 30 серпня 2011 р.

20-річчя незалежності святкуємо разом з Бібліотекою!

23 серпня, в Кіровограді, з самого ранку святковий настрій жителям та гостям міста створив великий і яскравий захід біля головної книгозбірні області під назвою „Книжкові вітрила”.
Такий захід, куди увійшли виставки книг, декоративно-ужиткового мистецтва, міні-консультації, інтерактивне опитування - обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського провела до 20-річного ювілею Незалежності України.
В „літньому читальному залі” кожен відділ представив найкращі, найяскравіші, найоригінальніші видання, створивши загальну композицію „Українська книга в роки незалежності України”. Діапазон – різноманітний: історія України, культура, мистецтво, економіка, право, філософія, психологія, природа нашої держави. Дуже багато подарункових, презентаційних книг та цінні, єдині в бібліотеці видання, серед яких - вибрані поезії Ліни Костенко „Річка Геракліта” (художнє оформлення Сергія Якутовича) і двотомник „Гетьман” про Івана Мазепу. Загалом було представлено понад півсотні друкованих книг та документів на CD і DVD.
Частинкою загалу стала міні-виставка „Екологія здоров’я та безпеки нації”, що містить матеріали про здоровий спосіб життя. Буклети та інші друковані матеріали були представлені Кіровоградським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які можна було взяти з собою. Яскраві, сучасні буклети - як побудувати взаємини в сім’ї, стосунки з батьками та дітьми, застерегтися від небажаних життєвих ситуацій, пізнати себе - розліталися серед присутніх, як травневі метелики.
„З любов’ю до України” – таку назву мала виставка декоративно-ужиткового мистецтва, співорганізаторами якої стали голова обласної організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олександра Пренко та голова творчого об’єднання „Єлисаветградський узвіз” Ірина Поляруш. Важко описувати все розмаїття представлених технік і видів робіт: картини з мушель, картини-вишиванки Наталі Ганоцької, квіти вишиті стрічками (автор цих робіт - наша колега Майя Поліщук), ляльки-мотанки, гобеленові килимки і ляльки, печворк Людмили Кривенко. Та було дещо таке, що багато хто з присутніх ніколи не бачили: міні-обереги у вигляді тканих ляльок, оберегові монети Олександри Пренко. Дивували оригінальні гобелени з цілющими травами, які створила Людмила Кривенко в техніці ручне ткацтво „на бердышке”, увагу перехожих звертала так звана пастельна вишиванка Алли Руденко на темно-молочній тканині. 4 місцеві художники - Неллі Бабич, Ірина Шестакова, Ольга Коломієць і Віктор Луганщук – виставили свої власні картини олією. Дробишевська Валентина представила вишиті картини, Орловська Валентина — вишивку хрестом, авторські ляльки.
Центром композиції стали унікальні вироби з металу Євгена Василевського та в’язані іграшки, cтворені Оксаною Андрієнко, членом УТОСу। В цей день ми не лише показували наші мистецькі та книжкові багатства, але й провели інтерактивне опитування громадян „Я - в Україні, Україна - в мені” і „Україна - країна європейська”. Спочатку більше активності проявила молодь, а під завершення висловити свої думки пропонували літні люди. Загалом це були позитивні враження і позитивний досвід для нас, фахівців-бібліотекарів.
Кульмінацією святкування стала презентація у відділі краєзнавства фотовиставки з циклу „Моя квітуча Україна” - ”Крим”. Куратором і меценатом проекту є Сергій Зайцев. Автори кримських фотопейзажів - Андрій Золочевський (фотоклуб „Бріг” м. Севастополь), а також фотомитці з м.Кривого Рогу - Сергій Книш, Сергій Зайцев та Сергій Гринько.
Цей проект, присвячений 20-річчю Незалежності України, реалізується відділом краєзнавства спільно з міжрегіональним об’єднанням фотомитців України (Кіровоградщини, Вінниччини, Дніпропетровщини, Кривого Рогу, Київщини, Севастополя). Кримська серія представляє природу не лише у літньому різнобарв`ї, на світлинах бачимо і Крим весняний, і осінній, і зимовий. І кожної пори року він інший, але незмінно чарівний. Мистецтвом фотомайстрів у цьому відділі можна буде милуватись протягом місяця. А потім чекайте тут на фото інших куточків нашої мальовничої України.
Варто відзначити, що розваг, сюрпризів, дитячого сміху і щасливих усмішок цього святкового дня біля бібліотеки було вдосталь। В цей день ми, бібліотекарі, складали тест на згуртованість, і судячи з усього, склали його на відмінно. Разом – від обговорення-планування цього свята і до створення позитивної атмосфери для інших учасників „Книжкових вітрил”, членів творчих об’єднань, спілок, громадських організацій - ми організували чудове свято для усіх співгромадян.


Світлана Приймак, завідуюча сектором маркетингу ОУНБ ім. Д. Чижевського

Немає коментарів:

Дописати коментар