вівторок, 15 січня 2008 р.

Нова концепція бібліотеки Халіско [Gudalajara, Мексика].

Більш ніж 200 фюзеляжів літаків Боїнг-727 та Боїнг-737 будуть укладені в напрямку північ-південь з міркувань ефективного використання енергії сонця. В напрямку головної осі фюзеляжі створюють два великих, відкритих простори.
Будівля буде використовувати простір усередині фюзеляжів для розміщення та організації таких функцій бібліотеки що потребують закритих просторів, — як наприклад,
книжкові сховища, зали для засідань і зустрічей та адміністративні офіси, — в той же час два великі відкриті простори стануть читальними залами з однієї строни будівлі і ще двома аудиторіями — на іншій.

Бібліотечна діяльність зосереджується навколо великого артіуму із скла, який будується вертикально через повний поперечний розріз будівлі. Нижня частина аудиторії розміщена на другому рівні і потрапити до неї можна з площі перед будинком за допомогою ескалаторів та ліфтів що функціонують у головному холі який є також інформаційно-довідковим центром бібліотеки.
На кожному верхньому рівні читальні зони об’єднуються між собою двома протилежними внутрішніма фасадами, створеними поперечними розрізами фюзеляжів, які дивляться на цей артіум.
Прозора система LCD інтегрована в скло артіуму відображає діяльність в бібліотеці за допомогою відео та тексту на площу перед будівлею, що розширює ефект присутності.


Фюзеляж — це тільки частина списаного літака, яку не можна ефективно переробити у вторинну сировину. Вартість його переробки перевищує дохід перепродажу алюмінію. Величезна кількість фюзеляжів лежить у пустелі західних штатів. Боїнг-727 та Боїнг-737 — історично комерційні літаки, що найбільш продаються, і тому їх найчастіше можна побачити на авіаційних кладовищах. Вони продаються за дуже низькими цінами і дуже гарному технологічному стані. Фюзеляж стає основним модулем цієї будівлі.

Ось такий іноваційний проект будівлі бібліотеки розробили в Мексиці. Тепер будемо чекати його реалізації в найближчі роки. Доречі, так виглядають до утилізації літаки які в майбутньому стануть робочим матеріалом такої незвичайної бібліотеки.

Boing-727

Boing-737

Немає коментарів:

Дописати коментар