вівторок, 14 травня 2024 р.

Як не потрапити на фейковий гачок

 


«Не вір усьому, що чуєш чи бачиш» – це надважливий принцип сьогодення. Щодня, щогодини, вдома й на роботі ми знаходимося в постійному потоці новин із соцмереж, сайтів, телебачення і, на жаль, не часто ставимо під сумнів факти, що споживаємо в інфопросторі, який стає дедалі токсичнішим: фейки, пропаганда, висмикнуті з контексту слова отруюють і навіюють певне бачення подій. Постійний потік негативної інформації з часом призводить до емоційної деградації, розчарування і роздратування. Ми швидше сприймаємо ту інформацію, яку хочемо почути, але не завжди вона правдива. Тож сьогодні сучасній людині дуже важливо розвивати критичне мислення, бути обізнаною із стратегіями маніпуляцій в медіапросторі та шукати достовірні джерела інформації, які дійсно стежать за об'єктивністю та достовірністю своїх матеріалів. Дезінформація та фейк-новини – потужна зброя російської пропаганди, яка намагається посіяти страх, невпевненість та сумнів, збити з пантелику та схилити до потрібного їй рішення. Сучасні технології дозволяють залучати штучний інтелект для автоматизації маніпуляцій, наприклад: створення фальшивих акаунтів у соціальних мережах для поширення певних ідей чи думок, використання фото і відео для підробки реальності та нав’язування своєї інтерпретації фактів.

Добірка книг з фондів головної книгозбірні області – Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського допоможе вдосконалити знання у сфері особистої інформаційної безпеки, критичніше осмислювати реальність та розпізнавати фейки, що намагаються вас спровокувати на певні емоції, адже стрес під час війни є надзвичайно серйозною та важкою проблемою для багатьох людей. Саме через читання людина навчається критично аналізувати інформацію, розрізняти факти від домислів, оцінювати докази та робити обґрунтовані висновки.

Вас цікавить, як працюють механізми створення фейків? Звідки в нас цікавість до сфабрикованих сенсацій і яка та для кого з цього користь? У книзі експерта з інформаційної політики та комунікаційних технологій Георгія Почепцова Токсичний інфопростір. Як зберегти ясність мислення і свободу дії / Г. Почепцов. - Харків : Віват, 2022. - 378,[5] с. ви знайдете відповіді на ці запитання. Сучасна людина живе водночас у трьох просторах: фізичному, інформаційному та віртуальному і усім, кому стане хоробрості визнати: нашим розумом керують, деформуючи факти підтасованими свідченнями – ця книжка буде за протигаз у токсичному інформаційному просторі.

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України та автор книжки Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот / Д. Кулеба. - К. : Книголав, 2019. - 381,[3] с. на реальних прикладах пояснює принципи, які допоможуть перемогти в інформаційних війнах: спирання на реальність, критичне мислення, керування емоціями. Це посібник з виживання в інформаційному просторі, тут автор ділиться власним досвідом спілкування в соцмережах, методами захисту від фейкових наративів та розповідає, як зберегти адекватну оцінку подій, що відбуваються. «Поштовхом до написання цієї книжки став початок війни в Україні у 2014 році, в якій брехня та маніпуляції стали ключовими інструментами. Ці принципи захисту в гібридній війні не змінилися з 2014 року, вони ті самі і ще більш актуальні після повномасштабного вторгнення» – пише автор. У книзі описані реальні події сучасної комунікаційної війни та роль України на її арені і що кожен з нас повинен зробити, у боротьбі за свій вільний від сміття мозок.

Російська пропагандистська машина поширює найабсурдніші твердження щодо української історії з метою заперечити існування українців як окремої нації. Наразі українські історики співпрацюють з колегами з інших країн, вивчають історію України на основі раніше недоступних першоджерел та застосовують сучасні принципи їхнього аналізу. Саме тому історія, яка десятки років тому здавалася правдою, сьогодні спростовується науково доведеними фактами. Саме така історія цікава для українців та і для всього світу. Історія України заслуговує на чесне висвітлення – без фейків і свідомих викривлень. Тож книга Павла Єремєєва – викладача кафедри історії Східної Європи історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Міфи та фейки в історії України. 33 спростування / П. Єремєєв ; Український інститут книги. - Харків : АССА, 2023. - 144 с. : іл. змінить ваш погляд на багато історичних подій в Україні та за її межами.

Читання книг дозволяє відволіктися від стресових ситуацій, сприяє зниженню рівня стресу та тривожності має значний вплив на психічний стан та емоції. Доктор Джозеф Мерфі, автор мотиваційних бестселерів, у своїй книзі Сила підсвідомості. Як спосіб мислення змінює життя / Д. Мерфі ; пер. з англ. С. Вакуленка. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2022. - 287,[1] с. об’єднавши предвічну духовну мудрість із солідним науково обґрунтованим аналізом, розповідає, як працює людська свідомість і підсвідомість. Він пропонує прості, практичні й гарантовано дієві вправи, за допомогою яких ми можемо перетворити наш розум на потужне знаряддя для поліпшення повсякденного життя. Час навчитися керувати ресурсами власної психіки, вивести себе зі стану смутку та розгубленості та повернути снагу та бадьорість, які так необхідні кожній людині.

А щоб максимально використовувати читання як засіб подолання стресу, важливо обирати книги, які вас цікавлять і сприяють позитивному емоційному стану та створювати затишну обстановку для цього процесу.

Коровіна Олена,
провідний бібліотекар
 інформаційно-бібліографічного відділу
ОУНБ імені Д.Чижевського

Немає коментарів:

Дописати коментар