четвер, 1 вересня 2022 р.

Милосердя, допомога, лікування

У світі щороку сотні мільйонів людей страждають від важких і невиліковних хвороб. Усім їм потрібна кваліфікована медична та психологічна допомога, а часом і просто людська участь, підтримка та співчуття. Безнадійно хвора людина опиняється в стані хронічного стресу, який викликаний не лише хворобою, але і соціальними наслідками. Світовий досвід свідчить, що саме паліативна та хоспісна допомога адекватно реагує на потреби паліативних хворих та їхніх рідних, сприяє покращенню якості життя, що зумовлює велике соціально-економічне та гуманітарне значення цього інноваційного напрямку охорони здоров’я та соціального захисту населення. Останнім часом про паліативну допомогу говорять досить часто й багато — що це, навіщо вона потрібна і хто зрештою її потребує.

Тарасюк, Володимир Семенович. Паліативно-хоспісна допомога : навчальний посібник для студентів медичних закладів фахової передвищої та вищої освіти, лікарів-інтернів, сімейних лікарів і лікарів загальної практики / В. С. Тарасюк, Г. Б. Кучанська. - 2-е вид. - К. : ВСВ "Медицина", 2021. - 327 с. 
У своїй книзі автор висвітлює питання історії розвитку паліативної медицини, особливості надання паліативно-хоспісної допомоги онкологічним хворим, в тому числі і дітям, пацієнтам літнього віку. Про надзвичайну важливість підвищення якості життя невиліковно хворих людей, які відчувають страждання, надання їм як медичної та соціальної, так і психологічної та духовної підтримки, йдеться у книзі. Особливу увагу приділено ролі медичної сестри в процесі догляду, її обізнаності щодо психосоціальної підтримки хворих. Автор звертає увагу на одну з основних проблем етики і деонтології лікаря – проблеми евтаназії. Ставлення до умисного прискорення настання смерті невиліковно хворого ніколи не було однозначним. Як слід ставитися до цього питання? Автор зазначає, що в Україні евтаназію заборонено законом, тому ця проблема не стоїть так гостро, бо лікар – не помічник смерті, а борець за життя. Окремі розділи присвячені догляду за пацієнтами з резистентними формами туберкульозу, а також за пацієнтами з ВІЛ/СНІД.

Чекаємо на всіх, хто цікавиться паліативною медициною.

Оксана Дегтярьова,
бібліотекар відділу документів
з питань медицини та охорони здоров’я

Немає коментарів:

Дописати коментар