пʼятницю, 21 січня 2022 р.

Якою може бути злочинність в майбутньому

    Один з провідних світових авторитетів у галузі глобальної безпеки, автор книги «Злочини майбутнього» Марк Гудмен за багато років своєї діяльності мав можливість простежити, як розвивається та еволюціонує злочинність у сфері ІТ. А все тому, що зловмисники набагато раніше за звичайних людей розглянули величезні можливості, що є в особистих даних, які люди довіряють Інтернету.

    Колись, пише Гудман, пограбування розпочиналося з демонстрації зброї у темному провулку та вимоги віддати гаманець. Але такий спосіб був довгим і клопітким, доки не з’явилися потяги – і серед грабіжників тут же виникла мода їх грабувати. За один подібний розбійний напад можна було прибрати до рук набагато більше гаманців. Пізніше почали грабувати банки. У наші дні злочинний світ активно опановує всі види комп’ютерних технологій, далеко випереджаючи правоохоронців. Він завжди тримає руку на пульсі.

    Але не лише злодії та грабіжники оволоділи всіма можливостями ІТ. Терористи широко використовують проломи в комп’ютерній безпеці у своїх чорних намірах.  Політичні активісти-хакери зламують комп’ютерні системи своїх ідеологічних супротивників і оприлюднюють дані, які призначені не для сторонніх очей. Сексуальні злочинці, використовуючи дані із соціальних мереж, ведуть полювання на своїх жертв, створюючи безліч фальшивих акаунтів. За допомогою звичайної флешки, зараженої вірусною програмою, можна знищити багаторічну працю великої корпорації. Крадіжки з банківських рахунків стали майже звичайним явищем.

    Марк Гудмен пропонує читачеві захоплюючу подорож таємними шляхами цифрового підпілля, розкриває способи, які використовують проти нас злочинці-одинаки, кримінальні корпорації, терористичні організації та навіть цілі країни.

    Автор книги крок за кроком досліджує, як злочинні корпорації, терористи, схиблені буллери, сталкери і свопери, які вже давно обжилися в ІТ-сфері, зараз активно намагаються використовувати у своїх цілях технології завтрашнього дня – штучний інтелект, Інтернет речей, робототехніку, нанотехнології, синтетичну біологію і віртуальну реальність.

    Чому так складно боротися з кіберзлочинністю, чого слід побоюватися насамперед і як можна протистояти загрозі? У книзі Гудмана ви знайдете кілька ідей щодо цього. Це видання  насправді захопить тих, хто цікавиться новими технологіями та проблемами безпеки, хто хоче дізнатися, що чекає людство у майбутньому та хто хоче захистити себе та своїх близьких від небезпек, що походять від нових технологій.

   З книгою Гудмен, Марк. Злочини майбутнього / М. Гудмен. – Х.: Ранок: Фабула, 2019. – 592 с.  можна ознайомитися у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Наталія Ракуленко,
головний бібліотекар відділу документів з економічних, 
технічних та природничих наук



Немає коментарів:

Дописати коментар