понеділок, 2 березня 2020 р.

Секрети найщасливішої країни у світі

       Хто б міг подумати, що в Данії, де клімат аж ніяк не сонячний, живуть найщасливіші люди в світі!
    Гелен Рассел – письменниця, британська журналістка, яка зі своїм чоловіком переїхала з похмурого Лондона до Данії. Авторка вирішила з’ясувати причини цього явища і прискіпливо взялася за вивчення феномену «хюґе» в своїй книзі «Рік хюґе по-данськи. Секрети найщасливішої країни у світі» (Х.,2019).
    Справді, населення Данії посідає перше місце за відчуттям щастя. Вони навіть слово таке вигадали –  «хюґе», що означає сімейний затишок. Авторка розповідає про різні сфери життя нечисленного населення Данії: про їх роботу і дозвілля, про освіту і медицину, релігію та культуру, кулінарію, подорожі, податки та багато іншого.
    Найбільше сподобалось ставлення данців до режиму роботи і до дітей. Це розповідь автора про те, що в Данії зазвичай працюють максимум до 15-ї години дня, а потім забирають дітей зі школи і дитячого садочка, щоб разом повернутися до затишної домівки і із сім’єю проводити вечори.
    З повагою до дітей ставляться і в школах, учням дозволяють проявляти свої творчі здібності, їм дозволено вступати в дискусії з учителями, якщо не згодні з думкою старшого.
    Кожен данець впевнений у завтрашньому дні, кожен обирає роботу, яка йому до душі, кожен має якесь захоплення або хобі. Вони оточують себе гарними речами, знаходять радість в кожній хвилині спілкування з близькими людьми.
    Свічки – невід’ємний атрибут данського життя. За перерахунком на душу населення данці спалюють більше свічок, ніж жителі будь-якої іншої країни світу. Як це дивно б не звучало, хюґе є одночасно і станом, і процесом. Цим поняттям охоплюється абсолютно все, що приносить позитив – це і ранкова кава, яку данці дуже полюбляють, і світло та простір у будинках, і затишний плед, і чисті вулиці, і поїздка на велосипеді набережною, і сонце на яскраво-голубому безхмарному небі, і просто привітна посмішка кожного зустрічного перехожого.
    Легка і невимушена, цікава книга, з нотками гумору. Багато нової, незвичної, але корисної інформації. Головне в цій книзі те, що вона надихає змінювати своє життя на краще.
    Ця і багато інших книг чекає на Вас у відділі абонемента. Затишного читання!
Людмила Позняк,
 бібліотекар I категорії відділу абонемента

Немає коментарів:

Дописати коментар