середу, 6 березня 2019 р.

Ця людина – геній




Американська письменниця, журналістка  Сильвія Назар написала зворушливу, глибоку, захоплюючу біографію геніального вченого з галузі математики і економіки Джона Неша. Книга  має  назву «Блискучий розум» (Харків, 2018). Цей вчений прожив довге життя – 86 років і був неординарною особистістю. Джон Неш навчався в політехнічному інституті Карнегі. Вивчав міжнародну економіку, хімію, але остаточно зупинився на математиці. Закінчує магістерський курс і одразу вступає в аспірантуру Принстонського університету. Викладач Р. Даффін написав йому рекомендаційний лист, який мав тільки три слова: «Ця людина – геній». У 21-річному віці вчений написав дисертацію про теорію ігор. А через 44 роки отримав за неї Нобелівську премію з економіки.
Теорія ігор - це математичний метод вивчення стратегій, що дозволяють перемогти у будь- якій грі. Спочатку математики зацікавилися такими іграми як хрестики-нулики і шахи, стратегію яких аналізувати відносно просто, оскільки це ігри з повною інформацією, кожен гравець знає позицію його супротивника. Потім увагу дослідників привернули ігри з неповною інформацією. Проаналізувавши решту ігор цього класу, математики спробували застосувати математичний аналіз до ігор  «глобального масштабу»: воєн, економіки і навіть звичайних розлучень.
Режисер Рон Говард відзняв у 2001 році фільм «Ігри розуму» і присвятив його видатному вченому Джону Нешу. Головну роль виконав актор Расселл Кроу. Фільм одержав нагороду Оскар.
Авторка книги Сильвія Назар добре попрацювала з листами, щоденниками, документами, інтерв’ю героя. Зустрічалася з його рідними, колегами, знайомими. І змогла написати живу, цікаву біографію вченого.
Читайте книгу, дивіться екранізацію, збагачуйтесь новими знаннями. Можливо, книга надихне вас на нові ідеї, зміни і звершення.
Александрова Ірина
головний бібліотекар відділу абонемента

Немає коментарів:

Дописати коментар