понеділок, 21 січня 2019 р.

Щедрий вечір у відділі рідкісних та цінних видань

Відділ рідкісних та цінних видань 12 січня гостинно відчинив свої двері для громади міста під час святкування «Щедрого вечора в бібліотеці ім.Д.І.Чижевського». Бажаючих зануритись у давнину «нестаріючих загадок» було дуже багато, що свідчить про незгасаючий інтерес широкого загалу до нашої історії.

До уваги відвідувачів було представлене «Євангеліє» 1759 року, найбільша за розміром (76х53 см., вагою 19,8 кг) книга у фонді відділу, яка надрукована старослов’янською мовою. Для порівняння з цим «Євангелієм» було експоноване мініатюрне, двохтомне видання «Євангеліє» 1915 року, яке має розмір 3,5х4,5 см. Бібліотекар Олена Радіонова провела історичний екскурс в історію створення цих видань та розповіла про їх особливість і неповторність.


Цікавою та пізнавальною для гостей стала презентація книжкової виставки «Книжкові цікавинки». Завідуюча відділом Наталія Зеленська познайомила присутніх з виданнями, які були заборонені в різні часи царським та радянським урядами. Це книги Володимира Винниченка «Чесність з собою», Августа Бебеля «Женщина настоящаго, прошедшаго и будущаго времени», Михайла Грушевського «Ілюстрована історія України», та книги, які були написані письменниками у в’язниці: Миколи Чернишевського «Что делать?», Мігеля де Сервантеса «Дон Кихот», Оскара Уйальда «Тюремные записки».

У звіті Єлисаветградської громадської бібліотеки за 1900 рік (перший рік свого існування) вказане оригінальне джерело поповнення фонду бібліотеки. Так, студент Сейдер програв парі (умови не відомі) своїй дівчині - Соні. Завдяки цьому фонд бібліотеки поповнився книгою Петра Гнедича «История искусств», про що свідчить напис: «Проигранное Сони пари. 1899».
Центральне місце книжкової виставки посіли Біблії з колекції Олександра Ільїна. У світі надруковано 2 мільярди книг. Біблії очолюють перелік усіх книг світового простору.

Цікавинкою для слухачів став той факт, що найпопулярнішою постаттю в історії, якій найбільше присвячено книг, став Наполеон. За весь час видано понад 10000 назв книг про нього.

Працівники відділу розповідали знавцям рідного краю про художника Феодосія Сафоновича Козачинського, уродженця Новоукраїнського району Кіровоградської області, який разом з іншими видатними художниками ХІХ ст. ілюстрував книгу Миколи Гоголя «Мертвые души» 1901 року.

Неабиякий інтерес викликала книга Ганса Андерсена «Снігова королева» із колекції Олександра Ільїна, а саме той факт, що англійський художник-ілюстратор, представник вікторіанського казкового живопису Едмунд Дюлак, який ілюстрував цю книгу, був співавтором Уолта Діснея і особисто брав участь у розробці типажу Білосніжки.

Повчальним для відвідувачів став майстер-клас «Пишемо кирилицею», який провела бібліотекар Наталія Ситник. Всі бажаючі змогли поринути в світ давньослов’янського письма і написати привітальну листівку кирилицею своїм рідним, знайомим, близьким.


Завдяки такому грандіозному заходу ми ще раз довели, що видання, які зберігаються у відділі, з плином часу не лише не втрачають свою актуальність, а й набувають нового звучання та змісту.

Наталія Ситник, 
бібліотекар відділу рідкісних та цінних видань

Немає коментарів:

Дописати коментар