понеділок, 27 березня 2017 р.

Інтернет – простір для навчання.



Бібліотека є інформаційним центром,
 який пропонує читачам
 професійну допомогу в пошуку,
 відборі і аналізі інформації.

Надати можливість долучитись до інформаційних джерел – у всьому їх різноманітті – місія бібліотеки, як потужного інформаційного, освітнього і культурного центру. Час диктує свої вимоги, тому не викликає сумніву той факт, що досягти належного рівня у задоволенні інформаційних потреб користувачів можна лише за рахунок впровадження сучасних інформаційних технологій.




В обласній науковій універсальній бібліотеці ім.Д.І.Чижевського велика увага приділяється раціональному використанню інформаційних ресурсів. Користувачі мають можливість вести пошук в електронному каталозі, користуватися нетрадиційними джерелами інформації, базами бібліотеки і ресурсами бібліотеки. В даний час всі, у кого є мобільний телефон, нетбук або ноутбук з налаштуванням WI-FI, прийшовши в будь-який з читальних залів бібліотеки, можуть не тільки отримати друкований документ, а й безкоштовно підключитися до Інтернету в зоні дії WI-FI.

Підключення до мережі Інтернет відкриває бібліотекам нові реальні можливості по наданню сервісних послуг користувачам.

В нашій бібліотеці працює Регіональний тренінговий центр. У Центрі безкоштовно підвищують свою фахову кваліфікацію працівники бібліотек області. Навчаються основам комп’ютерної грамотності, ефективному використанню новітніх інформаційних бібліотечних технологій, трансформації бібліотечної діяльності на основі проектного, кадрового менеджменту та ініціативної діяльності бібліотек.

Також для користувачів проводяться тренінги на глобальні теми, приміром «Медіаграмотність громадян», «Відео редактор Movie Maker», «Робота з програмою «Запис відео з екрану», «Безпека в мережі Інтернет», «Створення блогів  з нуля», «Шлях до спіху» тощо.

Особлива увага приділяється людям пенсійного віку. Для них проводять адаптовані тренінги за найрізноманітнішими напрямками. Наприклад:  «Основи роботи з ПК»,  «Пошук в «Інтернет». Навчання проходить як в групах, так і індивідуально.

 Наведемо історію успіху нашої роботи. Коропалов Володимир Олександрович пенсіонер. До виходу на пенсію вів активний спосіб життя, багато працював. Як тільки став пенсіонером, почав відчувати свою невпевненість, "непотрібність". Це створювало величезний психологічний дискомфорт і стало проблемою для самого Володимира Олександровича. Вдома є комп’ютер, але знань, необхідних для роботи, не було, окрім того, був страх щось зіпсувати, пошкодити техніку через своє невміння. Дізнався про можливість навчатись комп’ютерної грамотності у сусіда, який вже успішно пройшов навчання в тренінговому Центрі Володимир Олександрович одразу звернувся до тренерів бібліотеки і пройшов безкоштовні тренінги.

В Інтернет-центрі є доступний ще один вид послуг - Skype, який дозволяє встановити голосовий та відеозв'язок з друзями, близькими або діловими партнерами, незалежно від того, де вони знаходяться. Дуже задоволений роботою  в Skype користувач Центру Микола Карєв: «Сучасні роботодавці часто бажають особистого спілкування незважаючи на прекрасні резюме кандидатів своїх вакансій. Спілкування через Skype значно прискорює процес пошуку ефективної роботи навіть за межами України. А якщо ваші родичі далеко, то немає більш зручного способу спілкування!»

Вас розділяють час і відстань? Ви давно не бачилися і втрачаєте емоційний зв'язок? У вас з'явилася можливість побачити і почути один одного завдяки можливості спілкування в SKYPE.

Великим попитом користується інтерактивна дошка IWB, гнучкий інструмент, що об'єднує в собі простоту звичайної маркерної дошки з можливостями комп'ютера. У комбінації з мультимедійним проектором стає великим інтерактивним екраном, одним дотиком руки до поверхні якого, можна відкрити будь-який комп'ютерний додаток або сторінку в Інтернеті й демонструвати потрібну інформацію або просто малювати. Усе, що Ви намалювали або написали, програмне забезпечення інтерактивної дошки дозволяє зберегти у вигляді комп'ютерних файлів, роздрукувати, послати по електронній пошті, навіть зберегти у вигляді Web-сторінок і розмістити їх в Інтернеті.
Популярний напрям в навчанні і проведенні масових заходів з використанням інтерактивної дошки IWB, це веб-презентації, віртуальні екскурсії, квести, майстер класи. Колекція Інтернет-центру містить, наприклад, таку тематику: «7 чудес України», « 7 чудес світу», «Здоровий спосіб життя», «Всезнайка».  Проведення віртуальних мандрівок «Місто, що здійснює мрії»; «Кропивницький. Історична мапа» для користувачів і т.і.

Шановні викладачі! По Вашому замовленню ми можемо підготувати віртуальну екскурсію або презентацію практично на будь-яку тему: від географії і астрономії до математики і літератури. Це дозволить, корисно і цікаво провести будь-який урок, лекцію або класну годину.

Послуги Інтернет-центру стали «трохи платними» (дві гривні за годину), проте є досить цікаві пропозиції. Приміром, середа – безкоштовний день для всіх користувачів. До всіх свят також діють акції – вісім годин безоплатного Інтернету для нових читачів-користувачів.

Робота Інтернет-центру, безумовно, сприяє підвищенню іміджу бібліотеки, її значущості для всіх користувачів.

Приходьте до Інтернет-центру, і ви теж будете мати успіх!



Ірина Кучеренко,

завідуюча Інтернет-центром ОУНБ ім.Д.І.Чижевського

2 коментарі:

  1. МОЛОДЦІ!!! Чудові тренінги, гарні користувачі, професійний персонал!Ірино, Оксано,Ірино, ви - найкращі!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо вам за таке приємне привітання, яке підняло нам настрій в цей день. Ми цінуємо вашу увагу і відповідаємо вам 100% взаємністю на кожне сказане слово! З повагою Ірина, Оксана, Ірина.

    ВідповістиВидалити