вівторок, 28 березня 2017 р.

Допомога – на відстані:

електронні послуги в бібліотеці

      
      Бібліотека як інформаційний центр громади покликана забезпечити інформаційну грамотність громадян та надати їм у розпорядження необхідні ресурси. З розвитком інформаційних технологій для суспільства стали доступними онлайн-ресурси, послуги електронного урядування, можливості «гарячих ліній» різних відомств, реальністю - надіслати електронне звернення, запит чи петицію  керівнику будь-якого рангу, від міського голови до Президента країни включно.
        Поява в бібліотеці Інтернету зробила більш доступними також електронні послуги. За допомогою послуг електронного урядування користувачі бібліотеки мають можливість здійснити платіж по комунальних послугах, замовити авіа, автобусні, та залізничні квитки, здійснити пошук роботи або ж запропонувати власне резюме на профільних веб-сайтах з працевлаштування, заповнити декларацію про майновий стан і доходи, подати електронну звітність, перевірити наявність реєстрації власної земельної ділянки в Національній кадастровій системі, зареєструватись на ЗНО, скористатися послугами порталу  Пенсійного фонду України та інше.
        Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.Чижевського  має відповідний ресурс для того, щоб надати своїм користувачам не лише консультацію про можливості електронного урядування, але й допомогти сформувати навички для самостійного користування електронними послугами. Для тих, хто оволодів навичками користування Інтернет на бібліотечній сторінці в мережі  вміщено    відповідну інформацію про послуги з електронного урядування. Перелік таких послуг  розміщено на сайті бібліотеки у розділі «Електронне урядування». Завдяки відсилкам, із сайту бібліотеки можна легко перейти на сайти урядових та регіональних владних структур та підприємств різних відомств, які надають послуги населенню. 

         Найбільш популярним видом послуг  серед користувачів бібліотеки є комунальні платежі. Презентуючи розділ «Електронного урядування», ми рекомендуємо відвідати віртуальний «Персональний інформаційно-фінансовий ресурс» (Комунальні платежі). Дана система надає можливість отримати повну інформацію про стан ваших особових рахунків, а саме: нарахування, оплату та заборгованість за енергоносії, житлово-комунальні та інші послуги по вашим особовим рахункам в Кіровоградський області. Зареєструвавшись у системі, ви зможете переглянути та проаналізувати стан ваших рахунків за минулі місяці, сформувати платіжні документи для оплати в поточному місяці, скористатися калькуляторами для розрахунку сум до сплати.
      Скориставшись  електронною послугою, ви можете також повідомити про показники лічильника газу з сайту «Кіровоградгазу». Для цього потрібно внести інформацію про ваш особовий рахунок, показники лічильника та дату фіксації показників.
     Для отримання платіжних квитанцій КВКГ ОКВП "Дніпро-Кіровоград" достатньо звернутись за відповідною відсилкою і роздрукувати на принтері потрібну кількість примірників.
       Сайт міської ради містить інформацію про комунальні тарифи, наприклад, тариф на  послуги  з утримання будинків і споруд  та прибудинкових   територій  ЖЕО №1, №2, №3, №4. Дізнатись про поточні тарифи можна за відсилками - лінками: ВАТ "Кіровоградобленерго", ОКВП "Дніпро-Кіровоград", ВАТ "Кіровоградгаз". Тут же вміщено інформацію про планові відключення електропостачання.
         Родинам Кропивницького, у  яких зростають малюки, дуже зручно скористатись послугою «Електронна реєстрація в дошкільні навчальні заклади міста Кіровограда» на сайті Управління освіти Кіровоградської міської ради. При цьому є можливість дізнаватись про те, як просувається черга у віконці «Перевірка стану в електронній черзі». Для батьків, які ще не визначились із зручним дитячим садком, вміщено «Карту дошкільних навчальних закладів», де позначено розташування закладів та  вміщено реквізити - їхні адреси і контактні телефони.
          На допомогу переселенцям та біженцям з Донбасу сьогодні працюють державні установи, громадські та волонтерські організації. Список корисних лінків, зібраних на сайті ОУНБ ім. Д.Чижевського, дозволяє отримати найповнішу інформацію та конкретні адреси благодійної допомоги і адреси установ з державного регулювання проблем біженців.
           Пошук роботи на єдиному порталі Державної служби зайнятості України «Труд» дозволяє визначитись за параметрами: назва професії, галузь господарства, регіон України, посадовий оклад, фірма чи приватний підприємець, якому потрібен працівник. Каталог вакансій і резюме стане у пригоді не лише тим, хто шукає роботу, але й роботодавцям, оскільки дозволяє переглянути на сайті резюме потенційних працівників. Для тих, хто складає резюме вперше, вміщено консультацію і поради.
     Єдиний державний реєстр судових рішень дозволяє громадянам спостерігати за просуванням відповідної справи, яку можна віднайти за параметрами: реєстраційний № рішення; період ухвалення (постановлення); період надходження; форма судового рішення. Детальніше про порядок отримання довідки можна дізнатись шляхом поетапного введення конкретних елементів запиту. Діє також розділ «Допомога» для користувачів сайту.
          Єдиний реєстр громадських формувань на сайті Державної Реєстраційної служби України дозволяє перевірити , чи зареєстрована та чи інша політична партія, благодійна організація, творча спілка і коли саме видане свідоцтво про реєстрацію.
     Працівники довідково-бібліографічного відділу та відділів обслуговування ОУНБ ім. Д.Чижевського закликають городян відвідати бібліотеку, щоб  уже в якості користувачів отримати до своїх послуг не лише фонд бібліотеки, але й необхідні навички в роботі з комп’ютером та електронними ресурсами, які надають найрізноманітніші послуги населенню через мережу Інтернет. Для знайомих з елементами комп’ютерної грамотності на сайті бібліотеки існує ряд відсилок, що допоможуть зорієнтуватись у виборі необхідного ресурсу. Користуйтесь  безплатними ресурсами, будьте сучасними, рухайтесь у ритмі часу. Завжди раді допомогти.


Наталя Андрійченко,
завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом 
Кіровоградської ОУНБ ім. Д.І.Чижевського

Немає коментарів:

Дописати коментар