понеділок, 13 лютого 2017 р.

Закохуємось та читаємо про кохання! (Дві книги про кохання і не лише…)

   Незабаром День святого Валентина – свято закоханих. Кожен відзначає його по-своєму. Але як можна святкувати, коли в тебе всю ніч болів зуб, розпухла щока, а твої подруги по гуртожитку роз’їхалися по домівках на вихідні? Спочатку звісно йти до аптеки! Навіть коли в тебе в кишені лише дві гривні! Саме так вчинила Марина, героїня роману Ольги Деркачової «Крамниця щастя». Виявляється, що в аптеці в День святого Валентина можна не лише придбати знеболювальне, а й зустріти своє кохання…
   Ольга Деркачова – письменниця, живе в Івано-Франківську, лауреат всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» (Спеціальна відзнака за найкращий твір про кохання за роман «Коли прокинешся»). У Літературній агенції «Discursus» вийшли книжки Ольги Деркачової «Крамниця щастя», «Повидло з яблук», «Коли прокинешся» та «Трикотажні метелики».
   «Крамниця щастя» - це любовний роман, хоча його можна назвати ще й студентським, тому що в основі сюжету – кохання між студенткою і викладачем. Спочатку він не розуміє, потім вона не розуміє – тобто все в жанрі любовного роману. Але є ще й інша лінія – студентське життя, будні і веселощі. Тому цікаво буде читати не лише студентам, а й більш дорослим людям, які зможуть згадати себе в ті роки. Тоді, коли для щастя треба було зовсім мало. Не прийшов викладач – щастя. Не спитали, коли ти не готовий, – теж щастя. Познайомився з новою людиною – знову щастя… Чим молодшими ми є, тим більше звертаємо увагу на деталі, які згодом, через вікове зростання, перестаємо помічати.
   Для студентки  педагогічного факультету Марини справжнім випробуванням, що перевернуло її світ із ніг на голову, стали зовсім не труднощі сирітського чи гуртожитського життя, а пари з математики в красивого та розумного викладача Олексія Степановича. Олексій у своєму житті звик легко здобувати все: від елементарних математичних знань до престижних грантів і перспективної роботи. Та чи вдасться йому цього разу отримати найбажаніший трофей — серце юної студентки Марини?
   Іноді хочеться взяти до рук книгу, котра миттєво підніме настрій, налаштує на свято і розкаже про складне простими словами, при тому ненавязливо нагадавши про найважливіше. Саме такою, на думку Вікторії Гранецької, письменниці, лауреата «Коронації слова» є збірка оповідань молодих авторок «Теревені аж до ранку». Твори невгамовно-вигадливої Мирослави Кошки, феєричної Слави Світової, ніжно-романтичної Оленки Некрасової, навдивовижу мудрої Віоліни Ситнік та яскравої й іронічної Марини Братко змушують замислитись над власним життям та утерти сльози й реготати вже над собою, дивують польотом авторської фантазі ... Збірка буде цікавою не лише дівчатам, а й чоловікам, яким кортить зазирнути бодай краєчком ока до сховку, де зачаїлися справжні жіночі секрети. Чого тут тільки немає!
  
Дівчата, такі дівчата… Біжать, летять, чимчикують, цокають підборами, марширують у кедах і щебечуть, соловейками заливаються, сокорять, балакають, теревенять! По телефону, у фейсбуках, твіттерах, на зупинках, у трамваях, у таксі, за кермом, за кавою, за тортом… «А ти чула?..» «А ти бачила?.. Бо він, бо вона, бо я, на власні очі й цими руками, із перших вуст, із надійного джерела, СТОвідсотково знаю! Хто, куди, чому, на які гроші, із ким, за ним, манікюри-педикюри, масажі, йоги! Богема, художники, письменники, футбольні фани, знижки, розпродажі, посиденьки на кухні! Дай рецепт, приготую, почастую, зачарую, поцілую та не задарма ж! Я ж училась, кандидат, журналіст, професійний психолог, практикуючий травматолог, лекції, семінари, вебінари, монографії. А він, не один, із друзяками, заповзятими, очима стріляє, вабить, припрошує, знаю, не знаю, хай буде, як буде… То як, я приїду? Потеревенимо до ранку?»
   Легка й повітряна, як зефір, ця книжка читається саме так – ковтаєш оповідання за оповіданням, аж до останньої сторінки.

   Роман «Крамниця щастя» Ольги Деркачової та збірка оповідань молодих авторок «Теревені аж до ранку» знаходяться у відділі абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського, тож на певний термін їх можна взяти додому. Чекаємо на вас! Закохуємось та читаємо про кохання!
Наталія Білаш, завідуюча відділом абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар