середу, 1 лютого 2017 р.

Що зараз найбільше читають, або новинки української літератури

Разом з тим, як пробуджується інтерес до національної пам’яті, історії держави, свого краю, ми спостерігаємо пожвавлення літературного процесу в Україні. Вже цілком впевнено можна говорити про потужний пласт актуальної та цікавої сучасної української літератури, яка може задовольнити читацькі смаки будь-якої аудиторії. Зріс інтерес не лише до творчості «метрів», а й до нового покоління письменників, послідовний вихід яких на літературну арену спостерігається в останні роки. Так після Юрія Андруховича, Тараса Прохаська, Сергія Жадана, Марії Матіос зявилась нова генерація: Таня Малярчук, Макс Кідрук, Марина Соколян та інші.  З’явились нові жанри, нові теми…   
  
Львівське видавництво «Старого Лева» надрукувало книгу поезій Олени Гусейнової «Супергерої». Олена Гусейнова – поетеса, лауреатка літературного конкурсу видавництва «Смолоскип» (2005), лауреатка Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка (2012) в номінації «За найкращу першу поетичну збірку». «Сама книжка – теж потужний модифікатор. Вона бентежить, бє об землю, дошкуляє, вкладає пальці в рани. Ви були тими, хто її кодував і перекодовував. Чи змінила вона вас, своїх співавторів?» - поясняє і запитує автор своїх майбутніх читачів.
Декілька поетичних рядків малюють сьогодення поета:
На цю осінь
Плани здійсненні:
Знайти майстра
Гострих сюжетів,
Пришити ґудзик,
Закинути
За спинку дивана
Ключ
Від годинника.
   «Заронивши іскру, ми запускаємо процес творення суперсили, якою книга наділяє і зміцнює кожного читача. І цей запас суперсили невичерпний» - стверджує Олена Гусейнова.
  
У нашому літературному світі зявилося нове імя – Максим Гак. Якщо ви прихильник високої серйозної літератури – це ваше читання. Роман «Пятий дах» - не піддається однозначному трактуванню, він пропонує як мінімум кілька прочитань.
   Пройтися вулицями Львова і зануритися у події 1909 року, вам допоможе Андрій Кокотюха у ретро-романі «Привид із Валової». Гортаючи сторінки роману, хочеться відкласти всі справи та дізнатися, чим же все закінчиться та хто винен.
   Історичну правду, котру не здатен стерти ні час, ні політичний режим доносять нам автори книг: Андрій Криштальський  «Чорноморець, матінко», збірка прози про УПА «Лісові хлопці», Юрко Вовк «Доки смерть не розлучить їх».
   Взявши до рук книгу «Чорний ліс» Андрія Кокотюхи, читач матиме можливість поринути в калейдоскоп надзвичайно складних подій в роки Другої світової війни. Автор показав всю гостроту протистояння, яке шматувало людські долі, нищило мораль, робило друзів ворогами, а ворогів -  друзями…
  
Шанувальниками більш двох десятків книг Степана Процюка є люди різного віку, віросповідання, кольору шкіри. Новий роман автора «Під крилами великої матері. Ментальний Майдан» вкотре підтвердив художньо-естетичну стабільність письменника. Основний сюжет роману відбувається на фоні подій на Майдані (2014 року) та фронтової смуги на східних кордонах України. Головний герой роману Лукаш протягом подій перебуває на лікарняному ліжку і всі його міркування про війну добра і зла відбуваються на дистанції від конфлікту. У творі увагу викликає не так тема, як її виконання, стильова специфіка Степана Процюка, який модифікує такий близький йому жанр психологічного роману, наближаючи його до роману політичного, що дає можливість авторові сказати про людську долю у круговерті часу.
   Ознайомитися з новинками української літератури можна у відділі абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського.
Александрова Ірина,

головний бібліотекар відділу абонемента

Немає коментарів:

Дописати коментар