понеділок, 6 червня 2011 р.

День науки в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського


Щорічно у травні прогресивний світ відзначає День науки.

З нагоди свята управління освіти і науки облдержадміністрацйії звернулося до бібліотеки з ініціативою познайомити громадськість з розробками науковців, які стали переможцями конкурсу, ініційованого облдержадміністрацією в рамках фінансування Регіональної програми науково-технічного та інноваційного розвитку Кіровоградської області.

Керівництво управління освіти і науки запропонувало передати матеріали наукових досліджень до бібліотеки з метою створення фонду таких робіт. Звісно, що ті, хто цікавиться напрацюваннями наших науковців з точки зору можливого впровадження їх у практику, навряд чи шукатимуть такі матеріали в адмінустановах. А бібліотека — місце відкрите, публічне, і кожен, кому така інформація знадобиться, може її отримати з бібліотечних фондів.

Співробітники бібліотеки ім. Д.І. Чижевського підтримали ці ініціативи. І 19 травня, напередодні Дня науки, у відділі документів з питань економіки, виробництва та природничих наук ОУНБ ім. Д.І. Чижевського радо зустрічали гостей, яких запросили на круглий стіл «Наука як фактор соціально-економічного розвитку регіону». Презентація авторами-науковцями своїх досліджень більше підходила до формату науково-практичної конференції. Але організаторам хотілося, щоб зустріч відбулася не в суто науковому форматі, а як живе обговорення і спілкування, де б висловили свою думку і виробничники, адже саме від них залежить впровадження наукових інновацій у практику життя. Саме так і сталося.

Приємно, що на запрошення відгукнулись представники виробничого сектору, зокрема, двох найбільших заводів Кіровограда — ВАТ “Червона зірка” та “Гідросила”. Та ще й які представники! Червонозорівців, наприклад, представляв заступник технічного директора, начальник ТУ Костянтин Бобришев. Свої розробки презентували досвідчені науковці: кандидат технічних наук, директор науково-виробничого інституту аеронавігації, завідувач кафедрою інформаційних технологій ДЛАУ Віталій Неділько; кандидат історичних наук, виконувач обов'язків ректора КДПУ ім. В. Винниченка Ірина Козир; заступник директора з наукової роботи Кіровоградського інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук Ігор Семеняка; кандидат економічних наук, декан факультету економіки та менеджменту, керівник наукового колективу Кіровоградського національного технічного університету Олександр Левченко; кандидат технічних наук, доцент кафедри сільськогосподарського машинобудування КНТУ Олексій Васильковський; кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища КНТУ Ольга Медведєва та інші, не менш досвідчені фахівці.

Вітали учасників та гостей начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ельза Лещенко та директор Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського Олена Гаращенко. Вела засідання круглого столу заступник директора бібліотеки Оксана Ткаченко.

З огляду на склад учасників та гостей, не було сумніву, що робота буде цікавою, змістовною та ефективною. За суто науковими дослідженнями присутні розгледіли можливості вирішення конкретних проблем регіону в цілому та міста зокрема, адже розробки науковців були спрямовані на подолання реальних проблем регіону. Дійсно, не можна бути байдужим до повернення археологічних скарбів Кіровоградщини, про що доповідала Ірина Козир, чи до вирішення екологічних проблем Кіровограда, що було темою дослідження Ольги Медведєвої.

Учасники круглого столу, підтримуючи ініціативу управління освіти і науки облдержадміністрації, вирішили передати свої роботи до бібліотеки, де буде створено фонд з метою доступу до цих джерел широкого кола користувачів бібліотеки та всіх, хто зацікавлений в отриманні такої інформації.

Підсумовуючи роботу, головний спеціаліст управління освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Побережна висловила загальну думку, що такі заходи варто проводити щорічно.

Сподіваємось, що дослідження науковців стануть більш доступними широкому загалу, а виробничий сектор буде впроваджувати їх у життя.



Наталія Калашнікова,

бібліотекар відділу документів з питань економіки,

виробництва та природничих наук.

Немає коментарів:

Дописати коментар