четвер, 5 листопада 2009 р.

День керівника „Управління сучасною бібліотекою”.


2 листопада 2009 року на базі ОУНБ ім.Д.І.Чижевського для директорів бібліотечних закладів області було проведено навчання з підвищення фахового рівня - День керівника „Управління сучасною бібліотекою”. У заході брали участь провідні фахівці управління культури і туризму облдержадміністрації, обкому профспілки працівників культури, обласних бібліотек: універсальної наукової ім.Д.І.Чижевського, для юнацтва ім.О.М. Бойченка, для дітей ім. А.П.Гайдара.
Про сучасну бібліотечну політику в галузі бібліотечної справи інформувала присутніх директор ОУНБ ім. Д.І.Чижевського Гаращенко О.М. У своєму виступі вона доповіла про участь у засіданні Кабінету Міністрів, яке відбулось 30 вересня 2009 року, в ході якого обговорювалися питання сучасного стану бібліотек, актуальні питання розвитку бібліотечної справи та шляхи їх вирішення, а також проекти актів законодавства, спрямовані на розв’язання проблем розвитку бібліотечної справи. У виступі були названі проблеми бібліотечної галузі, що потребують вирішення на загально-державному рівні: скорочення чисельності публічних бібліотек та оптимізація бібліотечних мереж, незадовільний стан матеріально-технічної бази, збереження та поповнення бібліотечних фондів, інформатизація бібліотек, нормативно-правове забезпечення діяльності бібліотек, стан забезпечення кваліфікованими кадрами.
З питань соціального захисту бібліотечних працівників надала консультації Кадук З.М., голова обкому профспілки працівників культури. У своєму виступі вона зупинилась на документах, відповідно до яких планується підвищення заробітної плати працівникам бібліотек, на дотриманні вимог щодо оформлення колективних договорів, додаткових відпусток, відповіла на численні запитання.
З консультацією про організацію охорони праці та убезпечення роботи працівників бібліотек виступила Поліщук М.В., інженер з охорони праці ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Більш детально зупинилася на оформленні відповідних документів на випадки травматизму виробничого та невиробничого характеру.
Керівники бібліотек отримали консультації з фінансово-господарської діяльності, які надала Данилова Л.М., провідний бухгалтер – ревізор централізованої бухгалтерії управління культури і туризму облдержадміністрації.
Під час заняття розглянуто актуальні питання роботи бібліотек: діяльність бібліотек області за 9 місяців поточного року, рекомендації щодо планування роботи бібліотек на 2010 рік, огляд літератури „Сучасна теорія управління”, підготовлені фахівцями обласних бібліотек.
Завідуюча відділом науково-методичної роботи і
соціологічних досліджень Л.О.Циганкова

Немає коментарів:

Дописати коментар