пʼятниця, 6 вересня 2024 р.


 

У короткому списку премії Орвелла 2024 — книга про російсько-українську війну, що вийде друком на початку жовтня у Видавництві Старого Лева!

На короткий список премії Орвелла 2024 року потрапила книга "Our Enemies Will Vanish: The Russian Invasion and Ukraine’s War of Independence" («Наші вороги зникнуть: російське вторгнення та війна за незалежність України») авторства Ярослава Трофімова.

Вона висвітлює російське вторгнення в Україну 2022 року, детально розповідаючи про передумови конфлікту та його значення для України й світу в цілому. Книга здобула визнання за точність аналізу політичних подій і майстерність викладу, і стала фіналістом у категорії політичного письма на премії Орвелла У ній Трофімов досліджує передумови російського вторгнення в Україну та глобальні наслідки цього конфлікту​

Ярослав Трофімов – відомий журналіст і письменник, народився і виріс в Києві, спеціалізується на міжнародній політиці та конфліктах. Він працює старшим кореспондентом у газеті The Wall Street Journal, де висвітлює ключові події на Близькому Сході та в інших регіонах. Трофімов також є автором кількох книг, серед яких одна з найвідоміших – "The Siege of Mecca". Ця книга розповідає про захоплення Великої мечеті в Мецці у 1979 році, подію, яка мала глибокі наслідки для ісламського світу.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Ярослав Трофімов провів багато часу в епіцентрі військових дій. Країна 404 мала намір завоювати та анексувати Україну за допомогою жорстокого бліцкригу, перекроївши карту Європи за кілька коротких тижнів. Але українці продовжують боротися, перетворивши те, що здавалося неминучою поразкою, на велику моральну перемогу, навіть якщо територіальна битва й досі триває. Це історія епічної мужності українського народу – людей, яких Трофімов добре знає. Книга вийде англійською мовою.

Анна Русіна,

 відділ формування фондів

вівторок, 3 вересня 2024 р.

МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я: ЯК ПОДБАТИ ПРО СЕБЕ?

Проблема захисту ментального/психічного здоров’я в сучасній системі громадського здоров’я України загострилася з початком повномасштабної війни. Годі й говорити про те, якого впливу зазнає ментальне здоров'я українців. Десять років війни, з них два – повномасштабної, та ще й після ковіду. Стрес та знервованість стали буденністю для майже 80% українців.
Для повноцінного життя кожного громадянина України є обов’язком дбати про своє ментальне/психічне здоров’я. У воєнний час це дуже важко, особливо для осіб, які перебувають у зоні бойових дій, в окупації. Постійні повітряні тривоги, бомбардування є потенційним чинником тривалих стресів, депресій, які виснажують організм людини. За прогнозами ВООЗ встановлено, що кожен другий українець може зіткнутися з проблемами у сфері ментального/психічного здоров’я. Психічні розлади становлять проблему і навіть загрозу, адже сьогодні близько 14% усіх відомих захворювань стосуються власне ментальних проблем.
Основну загрозу для психічного здоров’я становить стрес, що зумовлює неадекватну поведінку. Події в політичному житті, негаразди на роботі, або ж її відсутність, матеріальні проблеми та й просто поїздка в громадському транспорті можуть призвести до стресових ситуацій. Кожна людина, навіть найміцніша духом і сильна фізично, може почуватися часом погано. Виникає питання, як собі чи комусь із рідних допомогти у такому випадку? Із впевненістю можу порадити – звертайтесь до тематичної літератури – книг з психології та психіатрії. Їх можна знайти на полицях головної книгозбірні області бібліотеці імені Дмитра Чижевського у відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я. На перших порах вони допоможуть вам стабілізувати свій ментальний/психологічний стан.
Пропоную ознайомитись із деякими з них.
Станчишин, Володимир. Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією / В. Станчишин ; Укр. ін-т книги. – Вид. 2-ге, випр. – К. : Віхола, 2021. – 206 с. – (Сер. "Психологія"). Цю книжку присвячено тривожності, депресії, соціальним фобіям, різним психічним розладам, які більшою чи меншою мірою впливають на звичний спосіб життя людини в соціумі. Вона не вилікує вас від неприємних станів, але допоможе зрозуміти – жити з ними можливо. Усі ми, стверджує автор, є тривожними, і в цьому немає нічого надзвичайного. Головне – зрозуміти, що тривога супроводжує нас усе життя й відіграє свою важливу роль у нашому існуванні. Читайте і набувайте розуміння проблем депресії, соціальних фобій і тривожності. А взагалі-то, всі його роботи стають важливим посібником для тих, хто шукає відповіді на питання, як реагувати на життєві труднощі, не втрачаючи при цьому самого себе. Чи можна навчитися бути щасливою людиною? «Можна, коли зрозумієш, чим для тебе є щастя. Це як сенс життя», – переконаний психолог-психотерапевт Володимир Станчишин.
Брекетт, Марк. Дозвіл на почуття. Відкрийте силу емоцій, щоб підкорити нові вершини / М. Брекетт ; пер. М. Кракан. – Харків : Віват, 2022. – 332 с. Наші емоції впливають на самопочуття, стосунки, самореалізацію. Переважно саме нерозуміння природи власних почуттів, сором за надмірну емоційність чи, навпаки, скутість заважає нам стати щасливими. За 25 років роботи Марк Брекетт розробив напрочуд ефективну систему покращення життя дітей та дорослих «ЛІДЕР», яка полягає в тому, що емоції можна навчитися використовувати, і тоді вони допомагатимуть, а не заважатимуть нашому благополуччю. Цю систему застосовують у тисячах шкіл. Доведено, що завдяки їй зменшуються стрес та вигоряння, покращується шкільний клімат та підвищується успішність. У цій книжці Брекетт ділиться своєю перевіреною стратегією з читачами.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна восьма людина у світі живе з психічними розладами, які можуть вплинути на їхнє фізичне здоров'я, їхнє благополуччя, те, як вони взаємодіють з іншими людьми, а також на їхні засоби для існування. Психічні розлади також зачіпають дедалі більше підлітків і молоді. Постає питання, як підтримати психічне здоров’я? Турбота про себе може зіграти важливу роль в унормуванні вашого психічного здоров'я та допомогти у лікуванні та одужанні, якщо у вас діагностували психічне захворювання. Турбота про себе означає знаходити час на заняття, які допоможуть вам жити добре та покращити як фізичне, так і психічне здоров'я. Тож звертаємось до наступних видань, в яких можемо знайти для себе поради.
Бернс, Девід Д. Почувайся добре. Нова терапія настрою / Д. Д. Бернс ; пер. Н. Третякова. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2020. – 544 с. – (Сер. "Світовий бестселер"). Девід Бернс – доктор медицини, професор психіатрії Медичної школи Стенфордського університету, викладач Гарвардської медичної школи. Коротко про книгу. Почуваєтеся невдахою? Новий день приносить лише нові неприємності та безвихідь? Хочеться втекти від проблем? Усі ці почуття – передвісники депресії. Однак – не панікувати! Вони так і залишаться передвісниками, якщо ви скористаєтеся методикою лікаря Девіда Бернса – суперфахівця з когнітивно-поведінкової терапії. Він не дає депресії жодних шансів та радить: почніть бачити склянку наполовину повною! Більше жодних перепадів настрою, розпачу та пригнічення! Керуйте вашим настроєм, а не навпаки! Пропонована книжка – важливе видання для тих, хто хоче здобути першорядні знання, щоб зрозуміти свій настрій та опанувати його. Якщо ви зможете виробити звичку у всьому бачити тільки хороше, це неодмінно сприятиме збереженню психічного здоров’я.

Вишко Т. Дихай і живи. Як опанувати себе в кризових ситуаціях / Т. Вишко. - Харків : Віват, 2023. – 188 с. Посібник «Дихай і живи» повертає до життя через любов. До нормального життя. Попри війну. Книжку написано як діалог психологині з клієнткою. Замість нудьги від сухої теорії читач відчуває присутність у своєму житті психолога, з яким можна «на ти» і який запитує «Як ти?». Ця книжка стане підручником для людей, які прагнуть бути психічно, морально, духовно та фізично здоровими. Безліч наведених психологічних технік і вправ допоможуть покращити психоемоційний стан, стабілізуватися в кризових ситуаціях, зарадити собі й підтримати рідних. Видання стане надбанням життєво необхідних за наших часів видань із психологічної допомоги.
Фоменко, Андрій. Ресурси впевненості: Трансформації / А. Фоменко ; ред. О. Ткаченко ; Благодійна організація "Благодійний фонд "Безпечне майбутнє". – 2-е вид., оновлене та доп. – Кропивницький : Б. в., – 2023. – 126 с. Ця книжка – перевидання попередньої роботи, яка називалась «Ресурси впевненості. Історія на межі війни». Час змін уже тут, і цього не змінити. Втім, можна навчитися ефективно аналізувати зміни в собі, щоб прийняти їх та зуміти працювати зі своїми емоціями. Про це і розповідає друге видання книжки. Окрім доповнень, до нього увійшли незмінно актуальні практичні вправи щодо діагностики, роботи з тілом, опрацювання емоцій та висновків. Отже, читач має зорієнтуватись, кому потрібно з цією книгою ознайомитись.
Егер, Едіт Іва. Дар. 12 уроків, які врятують ваше життя / Е. І. Егер ; пер. з англ. Х. Радченко. – К. : Книголав, 2021. – 213 с. Ця книжка психотерапевтки й письменниці написана для тих, хто хоче навчитись справлятись з власними думками та емоціями, щоб не перетворюватись на в'язня, для якого в'язницею є власний мозок. Гігієна фізичного тіла потрібна людині, щоб бути здоровою, але такого ж ретельного догляду потребує і ментальне здоров'я. Ось про те, як про нього дбати, розповідається у цьому виданні. Авторка пропонує 12 ключів до дверей у нове життя, де людина зможе відчути себе емоційно вільною і щасливою. Письменниця розповідає про те, як можна «вилікувати» психологічні травми дитинства, як проживати горе, позбавитись від почуття провини і комплексу жертви. І це лише невелика частина усього того, про що йдеться у книжці. У ній багато розділів, і у кожному з них авторка ділиться не лише історіями своїх пацієнтів (вона багато років працює психотерапевтом), а й власними, демонструючи на прикладах, про що говорить теорія. Також важливо те, що для рішення кожної проблеми пропонується свій «ключ» у формі вправи, запитання чи ментальної установки.
Можна багато наводити прикладів, давати рекомендації, побажання щодо прочитання книг про ментальне здоров’я. Але навмисно зупинюсь. Приходьте до бібліотеки та виберіть на свій розсуд книгу. Самостійно додайте в скарбничку своїх знань видання, яке вам сподобається та дозволить справитися з життєвими стресами, реалізовувати свої здібності, навчатися й працювати, а також робити внесок у життя суспільства. Адже здатність отримувати задоволення від життя – основна риса ментально здорової людини.
Ментальне здоров’я є невід’ємною частиною щасливого життя. Пам’ятайте, що ви притягуєте у своє життя те, у що ви вірите. Вірте в себе. Вірте в диво. Вірте в любов. Вірте в добро… Дозвольте собі бути щасливими. Творімо добро разом!


Лариса Медведєва
головний бібліотекар відділу документів
з питань медицини та охорони здоров'я