четвер, 26 травня 2022 р.

Ознаки добра і зла

Арі Турунен народився в 1966 році у Гельсінкі. Має наукові ступені з політології і соціальних наук. Написав дев’ять книг про звичаї, забобони, пихатість, брехню, опір, історію алкоголю, забуті історії міст тощо, які перекладені дванадцятьма різними мовами. Чому відьма літає на мітлі, а чорт має роги? Чому заяча лапка приносить удачу, а сім – щасливе число? Як ім’я впливає на долю людини і яким був знак Каїна?

У своїй книзі «Ознаки добра і зла. Забобони: Історія забобонних звичаїв» Арі Турунен знайомить читача зі строкатим і захопливим світом забобонів, які в повсякденному житті ми часто навіть не помічаємо. Ми стукаємо по дереву чи плюємо через плече, коли дорогу перебігає чорна кішка, але більше не знаємо, чому так робимо. За допомогою забобонних звичаїв боролися зі страхами, але також прагнули подбати про власне щастя й вдачу, бо людина – єдина тварина, яка свідомо намагається вплинути на власну долю. У семи «щасливих» розділах книжки автор зазирає в історію культури забобонів і розкриває деякі дивовижні секрети. Наприклад, сережки спочатку використовували для захисту від злих сил, слово «паніка» має походження від бога Пана, що визивав безконтрольний страх, а схрещення середнього і вказівного пальців для уникнення невдачі спочатку було символом парування.

Віщі сни і нічні жахи, талісмани на удачу і пророчі видіння, священні слова і сатанинські вірші, привиди, брамники, відьми, алхіміки… І це все зібрано докупи! Книга вміщує багато ілюстрацій картин відомих художників. Тут і Дієго Веласкес, і Меризиі да Караваджо, і Франсіско-Хосе де Гойя та Генрі Фюзелі…

Науково-популярне видання розраховане на широке коло читачів. Фонд відділу абонемента отримав цю книгу завдяки Програмі поповнення фондів публічних бібліотек-2021, яку реалізовує Український інститут книги. Чекаємо на всіх, кого цікавлять забобонні звичаї!

Наталія Білаш завідуюча відділом абонемента


Немає коментарів:

Дописати коментар