пʼятницю, 15 квітня 2022 р.

 На сторожі духовності і слова



На сторожі духовності і слова : збірка есеїв про Василя Харцієва, Миколу Смоленчука, Леоніда Куценка, Василя Марка, Володимира Панченко. – Кропивницький : РВВ ЦДПУ ім. В. Винниченка, 2021. 121,[2] с. Бiблiогр. в пiдрядк. прим.

 

Нещодавно на поличках нашої книгозбірні зявилася збірка есеїв про видатних людей, імена яких є знаковими не тільки для нашого краю, а й для України. Насамперед вони міцно пов’язані з Центральноукраїнським педагогічним університетом імені В. Винниченка, який нещодавно відзначив сторічний ювілей і це видання приурочене такій поважній даті. За цілий вік багато творчих особистостей, талановитих педагогів, літераторів пройшли його коридорами. Всі вони зробили вагомий внесок у розвиток літературної освіти і культури нашого краю, їх твори і наукові праці з часом не втрачають своєї актуальності і виховного потенціалу.

Одна із статей названого есею  присвячена першому професору університету Василю Харцієву. Хто він був і яким він був? У радянські часи про нього не знали не тільки студенти, але й не всі викладачі.    Ця стаття написана якраз для того, щоб відновити память про Харцієва, відданість якого педагогічній праці була позначена одержимістю.

Микола Смоленчук, герой наступної розповіді – то ціла епоха в культурно-мистецькому житті нашого краю, популяризатор, дослідник корифеїв українського театру.

Леонід Куценко та Володимир Панченко – вчені-літературознавці, громадські та політичні діячі. Автор нарисів про них відомий публіцист, літературний критик, член Спілки письменників України, шевченківський лауреат Михайло Слабошпицький. Вони не часто зустрічалися, але за словами автора в них був „епістолярний роман”.

Ще дві есеї у збірнику присвячені талановитому педагогу, літературознавцю, блискучому оратору Василю Марку.  Він захоплював своєю щирістю, мудрістю, виваженістю, ерудицією, а ще гордовитою карпатською постаттю, білосніжною кучерявою сивиною й манерами справжнього джентльмена.

Упорядкував збірник доктор філологічних наук, професор, член Спілки письменників України, один із ректорів нашого педагогічного вишу Григорій Клочек.  Він є також автором двох есеїв.

„Ця книга про тих, хто йшов попереду, як би це важко не було, хто вів за собою маси до добра і світла усупереч негоді” – написав у передмові наш земляк, письменник Василь Бондар.

 

 Оксана Нельга

бібліотекар відділу краєзнавства

Обласної універсальної наукової бібліотеки

ім. Д.І. Чижевського

Немає коментарів:

Дописати коментар