вівторок, 12 квітня 2022 р.

Медицина доказова і не дуже

 Андрій Сем’янків – лікар та автор блогу про медицину MED GOblin, кандидат медичних наук. Понад 14 років працював в анестезіології та інтенсивній терапії. Крім лікарської практики, Андрій брав участь у міжнародних клінічних дослідженнях, навчав цивільних і військових медиків. У своєму блозі Андрій намагається пояснити десяткам тисяч людей, що пацієнт має право знати, чим і чому його лікують, що лікарі – теж люди, які можуть помилятися, а медицина – це не таємниця, а чіткі наукові знання, і що кожен мусить брати на себе відповідальність за власне здоров’я й лікування.


Відділ документів з питань медицини та охорони здоров'я пропонує його книгу «Медицина доказова і не дуже». Вона для тих, хто хоче дізнатися, як працюють ліки, що ховається за народною медициною, гомеопатією та стовбуровими клітинами. 50% ліків на планеті Земля призначаються неправильно. На тій самій планеті 50% пацієнтів приймають ліки не так, як треба. Не дуже оптимістично, авжеж? Книжка лікаря є своєрідним путівником до наукової медицини. Вона вчить, як убезпечити себе від шарлатанства, невігластва та пройдисвітства, які мають властивість раптово виринати на шляху до отримання людиною власного здоров’я.

Сем’янків (MED GOblin), Андрій. Медицина доказова і не дуже / А. Сем’янків (MED GOblin) ; Укр. ін-т книги. - К. : Віхола, 2021. - 270,[2] с. - (Сер. "Наукпоп")

Нині таке популярне словосполучення як "доказова медицина" - це ніщо інше, як медицина, що діє, що заснована на досвіді, доказах, сучасних протоколах, а не порадах. Ні, вона не відкидає попередній досвід, вона пояснює, чому важливе критичне мислення. Оминаючи складні медичні терміни, автор піднімає буденні питання, навколо яких постійно точаться дискусії, як то вакцинація, гомеопатія, прийом антибіотиків, очистка кишечника тощо. Покладаючись виключно на доказову медицину, книга захопливо й нанівець знищує все те, що не проходить випробування експериментом і доказовістю. Наприклад, автор вщент розносить ту ж гомеопатію, наводячи ті дані, якими її прихильники намагаються піднести цю псевдонауку до рангу дієвої. А також про фітотерапію, інгаляції з вареної картоплі, дієти, уколи, пуповинну кров та інші прогресивні (насправді не дуже) методики розповідає лікар, пояснюючи водночас, як критично аналізувати медичну інформацію.

Чи не найбільш обговорюваній наразі в суспільстві медичній темі – вакцинації – присвячена окрема глава. Здавалося б, невже одна з найбільш успішних в історії медицини методик по стримуванню хвороб може породити в майбутньому дискусії щодо її доцільності? На превеликий жаль, серйозну загрозу суспільству в наш час створив так званий антивакцинаторський рух, поширюючи немалу кількість дезінформації та фейків щодо вакцин. Автор доступною мовою та наявною достовірною статистикою спростовує найбільш поширені дезінформативні тези та вказує на хибні і шкідливі думки про ускладнення після вакцинації. В книжці ви не знайдете методів переконання антивакцинаторів, але зможете зрозуміти, до якої небезпеки призводить невігластво з відмови вакцинуватися.

Дане видання має стояти на кожній книжковій полиці. Не тому, що йому треба безумно вірити, а тому, що безумовно вірити не можна нікому.

Оксана Дегтярьова,
бібліотекар відділу документів
з питань медицини та охорони здоров’я

Немає коментарів:

Дописати коментар