пʼятницю, 20 січня 2017 р.

«Соборність України — соборність нашої свідомості»


  З 20 січня 2017 року до Дня Соборності  України у відділі обслуговування користувачів експонується книжкова виставка:  «Соборність України — соборність нашої свідомості».
На великому архівному матеріалі, що раніше тримався в спецфондах, професор Володимир Сергійчук у своїй книзі «Українська Соборність» засвідчує: українська душа невмируща, де б українці не були, вони завжди тягнулися до своєї Батьківщини, завжди підтримували прагнення до творення Самостійної Соборної Держави.

В роботі Петра Панасовича Сергієнка «Соборна Україна: ідеї до життя» аналізується зміст поняття «соборність». Простежується розвиток ідеї соборності на різних історичних етапах. Розглядаються шляхи розбудови соборної України у сучасних умовах.
Чому ми, українці, хочемо самостійної України? Якої нам треба самостійної України? Автор книги «Чому ми хочемо самостійної України?» Степан Львович Рудницький відповідаючи на ці питання, обгрунтував геополітичне бачення зародження і ставлення самостійної суверенної Української держави.
День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено Злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.
«…Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу!» - урочисто зачитав Універсал Директорії її член Федір Швець 22 січня 1919 року рівно опівдні.
Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. Так вже розпорядилася історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.
Святкуючи День Соборності 22 січня 1990 року, мільйони тоді ще радянських українців побудували «живий ланцюжок» від Києва до Львова, аби показати духовну єдність мешканців сходу і заходу України як запоруку існування єдиної, соборної України. 
Відзначаючи 22 січня, маємо зробимо висновки з минулого. Адже тільки ми самі, українці, можемо зробити так, щоб стала Україна справді сильною, могутньою                 та незалежною державою.

Запрошуємо до перегляду виставки до відділу обслуговування користувачів обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського.

Наталія Гризоглазова, провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар