четвер, 22 липня 2010 р.

Майстер-клас у Григорівській сільській бібліотеці

Спекотним липневим ранком група провідних спеціалістів обласних бібліотек та 15 бібліотекарів сільських бібліотек-філій Світловодського району зібралися в затишній Григорівській сільській бібліотеці, яка стала гостиною для проведення майстер-класу з підвищення ефективності діяльності сільських бібліотекарів.
Програма складалася з двох частин. Практичні і теоретичні знання надала Людмила Сидорова, головний бібліотекар відділу обробки документів і організації каталогів ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Була висвітлена тема: "Система каталогів і картотек сільських бібліотек" . У кожній бібліотеці повинна бути створена така система каталогів і картотек, кожний елемент якої розкривав би склад і зміст фонду бібліотеки своїми засобами і не дублював інші. Як правильно їх створювати та підтримувати в робочому стані - велась мова на занятті. Тетяна Ясків, заввідділом комплектування обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. Бойченка, говорила про роботу бібліотек з обліку та комплектування бібліотечних фондів.
Друга частина навчального заходу була спрямована на сучасне наповнення роботи сільської бібліотеки та активізацію невикористаного резерву бібліотекаря, і таким чином підвищення іміджу бібліотечного закладу в сільській громаді.
Досвідчений методист обласної дитячої бібліотеки ім. А. Гайдара Ніна Расторгуєва познайомила учасників з нестандартними методами роботи сільских бібліотек області, та висвітлила роль бібліотеки у формуванні духовної культури користувачів – дітей.
Світлана Ушакова, заввідділом мистецтв ОУНБ ім. Д.І.Чижевського, розповіла про теоретичні засади: бібліотеки – центри дозвілля, бібліотеки – естетичний центр, бібліотеки – центр відродження народних традицій, бібліотеки – виставкові зали і бібліотеки-музеї.
Було акцентовано увагу на особливостях сучасного підходу в роботі бібліотек і орієнтації на склад місцевих мешканців з урахуванням вікових особливостей груп.
Діяльність бібліотек повинна бути пов'язана з діяльністю всіх державних, громадських та владних структур і відповідати рівню інформаційно-культурного центру для місцевої громади.

С. Ушакова, Л. Сидорова.

3 коментарі:

  1. Існує думка, що професія бібліотекаря втрачає свою популярність, адже в світі з’являються все нові і нові технології... Але для сільської місцевості це є досить престижною професією, підтвердженням цьому є бажання сільських бібліотек підвищувати свій професійний рівень, проводити майстри класи, як це зробила Григорівська сільська бібліотека. З цією метою вони запросили провідних бібліотекарів міста Кіровограда поділитися своїм досвідом, надати теоретичну і практичну допомогу.

    ВідповістиВидалити
  2. "Діяльність бібліотек повинна відповідати рівню інформаційно-культурного центру для місцевої громади".Я цілком згодна з таким виразом. Але в ломаних ритмах сьогоднішніх реалій сільські бібліотеки інформаційно ниці.Матеріальне забезпечення на низькому рівні.Працівники сільських бібліотек із нічого намагаються зробити максимум для користувачів бібліотеки. Щоб задовольнити потреби читачів(на сільському рівні їх не так і багато, будемо чесними),бібліотекар прикладає максимум зусиль для організації внутрішньої роботи бібілотеки від якої залежить відвідуваність бібліотеки. І такі навчальні заходи дуже доречні. Не дивлячись на стаж роботи бібліотекарів та умови роботи, багато кому не завадило б і зайнятися самоосвітою та професійним саморозвитком адже організація каталогів і картотек залишаються в задовільному стані.

    ВідповістиВидалити
  3. Існує думка, що професія бібліотекаря втрачає свою популярність, адже в світі з’являються все нові і нові технології...
    Я думаю, що поява нових технологій не повинна погано впливати на популярність професії бібліотекаря, а зовсім навпаки! За допомогою нових технологій можна і треба популяризувати цю чудову професію, і ось чудовий приклад як!
    http://www.youtube.com/watch?v=Hckh3Tth4sc

    ВідповістиВидалити