понеділок, 7 січня 2008 р.

Чижевка починає власний блог...

Сьогодні велике свято — Різдво Христове.
Саме в цей день ми розпочинаємо нову справу — блог Кіровоградської ОУНБ ім. Дмитра Чижевського.
Якщо говорити про блоги бібліотечної тематики, то на теренах колишнього СРСР мені відомі лише два інституційні блоги: Библиотекари Беларуси: библиотечный блог (перший) та РГБлог (створений в червні 2007). Наскільки мені відомо, серед українських бібліотечних установ наш блог не буде першим. Херсонська обласна дитяча бібліотека має блог на власному сайті який відкрито навіть раніше за РГБлог. Перші пости в ньому датовані травнем 2007-го. Інших блогів в бібліотечній Україні виявити не вдалося.

Сподіваємося що для користувачів мережі та користувачів нашої бібліотеки (що мають читацькі квитки) цей блог буде цікавим джерелом додаткової інформації про нашу бібліотеку, події в бібліотечному світі, світі книг, читання, нових бібліотечних технологій та навколобібліотечних теж. Цей блог неофіційний. Він буде мати декілька напрямків, а читати його (і вивсловлювати свої думки) будуть не тільки читачі, а й працівники інших бібліотек.
Якою мовою будемо спілкуватись? Українською чи російською?
Будь ласка, будь-якою! Якою вам простіше висловлювати свої думки!
Отже сьогодні ми започатковуємо в нашій бібліотеці частинку того, що зветься дуже популярним поняттям — Web 2.0.
А що? Ми не звикли пасти останніх!
Наприклад, чи назвете ви ще хоч одну бібліотеку на пострадянському просторі яка надає такий вид послуг як наша — повний онлайновий каталог бібліотеки для мобільних телефонів через wap-протокол??? А ми такий каталог власної розробки маємо ще з 2004-го року: wo.library.kr.ua будь ласка, користуйтеся! В маршрутному таксі, на вулиці, вдома, навіть на лекції — та де завгодно, всюди де є мобільне покриття вашого оператора!
І це не єдина наша розробка. Про це і таке інше трохи пізніше.
Отже з почином!

7 коментарів:

  1. Хорошее дело затеяли! Поздравляю!

    ВідповістиВидалити
  2. Удачи. Если вы идете путем WEB 2.0 рассмотрите возможность использования meebome (www.meebo.com) для удаленного общения с библиотекарем.

    ВідповістиВидалити
  3. Спасибо за пожелания. О возможности использования чата между библиотекарем и пользователем библиотечного сайта мы рассматривали уже давно. Все дело в том, что такой оперативный режим в библиотеке не совсем оправдан. Мы используем на нашем сайте (library.kr.ua) сервис "Виртуальная справка", когда пользователь получает ответ через несколько часов после запроса или на следующий день. Практика показывает, что такой оперативности в большинстве случаев вполне достаточно. Существуют примеры в крупнейших библиотеках Запада, когда введенный на сайте чат использовался крайне редко, а постоянное дежурство библиотекарей отнимало неоправдано большое количество времени. Поэтому мы не торопимся.

    ВідповістиВидалити
  4. http://liswiki.org/wiki/List_of_libraries_providing_virtual_reference_services

    Вот Неполный список библиотек, которые юзают чат-справку

    ВідповістиВидалити
  5. Не плохо, кстати, рекомендую еще один сайт:
    allcomedyclub.ru

    ВідповістиВидалити
  6. Library
    Молодцы, мне нравится ваш сайт.

    ВідповістиВидалити