середу, 29 листопада 2023 р.

Посткапіталізм. Путівник у майбутнє

 Інформаційні технології кардинально змінюють сучасний ринок. Вони створили умови для появи паралельних валют, стерли межу між роботою та вільним часом, вплинули на формування ринкових цін і породили нові форми власності, такі як спільне споживання. Технологічна революція створила для економіки нові виклики: нові форми власності і розподілу праці, відпочинку та зайнятості на роботі, владу соціальних мереж. Усе це ставить під сумнів доцільність класичної капіталістичної моделі. Світ змінюється. Це беззаперечний факт. Але чи призведе це до більш справедливого та рівноправного суспільства? Відповіді на питання шукає Пол Мейсон у книзі «Посткапіталізм. Путівник у майбутнє».

  Пол Мейсон – британський економіст та журналіст, колишній редактор бізнесової рубрики на BBC Two та колишній редактор економічної рубрики на британському телеканалі Channel 4 News. Дописувач Guardian і New Statesman. Запрошений професор Вулвергемптонського університету.

  Протягом двох останніх століть капіталізм зазнав глибоких змін  економічних – циклів, які коливалися від буму до спаду. З них він завжди виходив трансформованим і зміцненим. Аналізуючи ці події,  Пол Мейсон стверджує, що сьогодні ми стоїмо на порозі настільки великих і глибоких змін, що цього разу сам капіталізм, надзвичайно складна система, в якій функціонують цілі суспільства, зміниться на щось цілком нове. Люди, озброєні розумінням того, що відбувається навколо, можуть передбачати і формувати новий тип капіталізму – посткапіталізм.

    У цій книжці автор пояснює, чому капіталізм сам себе руйнує, що не так з неолібералізмом, до яких економічних змін призвела технологічна революція, як розвиток технологій позначиться на економічному розвитку і якою буде економіка майбутнього.

   Книжка для тих, хто цікавиться економічною теорією, тенденціями в сучасній економіці та тенденціями в суспільно-політичному житті. 

   З книгою Мейсон Пол. Посткапіталізм. Путівник у майбутнє / П. Мейсон; пер. з англ. Н. Мочалової. - К.: Наш Формат, 2019. – 359 с. можна ознайомитися у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук ОУНБ імені Дмитра Чижевського.


Марина Григор’єва, головна бібліотекарка 

відділу документів з економічних, технічних та природничих наук


#тижденьчитання2023



Немає коментарів:

Дописати коментар