вівторок, 15 грудня 2020 р.

Місто на скелястих берегах Тясмину


 Є книги про дивовижні місця нашої планети. Є безліч чудових оповідей, які описують різні історичні місця власної країни. Автори долають сотні кілометрів доріг від Карпат і аж до Чорного моря, аби знайти мальовничі куточки, які зацікавлять читача. Але чи потрібно їхати так далеко? Поряд с нами на скелястих берегах Тясмину є унікальне місто – Кам’янка. Як і у кожної людини, у кожного міста – своя доля: у чомусь схожа з іншими, у чомусь – відмінна. В історії  Кам’янки залишили свій слід – Богдан Хмельницький, Катерина Давидова, Микола Раєвський, Василь Давидов, Олександр Пушкін, Петро Чайковський, Наталя Давидова, Маріанна Давидова, Кароль Шимановський, Генрих Нейгауз, Артур Рубінштейн, Ярослав Івашкевич, Олександра Екстер, Казимир Малевич. Кам’янська земля давала   цим особистостям наснагу та натхнення для життя і творчості. Деякі з них народилися в Кам’янці, інші довгий час гостювали та працювали тут. І кожен з них віддав частину своєї душі цьому краю. 

Працівники Кам’янського державного історико-культурного заповідника підготували вичерпний нарис про природу, історію та культуру рідного міста та навколишніх сіл. Історія Кам’янки та Кам’янського району тісно пов’язана з Кіровоградщиною, тож в книзі обізнаний, уважний читач знайде багато історичних паралелей. Географів та спортсменів-альпіністів зацікавить розповідь про природу Тясмінського каньону. Археологів – цікаві розвідки науковців щодо скіфських курганів та поселень на території краю. Знавців історії – цікаві відомості про визвольні війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького, селянське повстання «Коліївщину», декабристський рух та його учасників, холодноярську повстанську організацію. Етнографів – новітня інформація про побут поміщицьких садиб півдня України ХІХ ст., а також легенди та перекази, пов’язані з історією міст та містечок Кам’янщини.  Літературознавців – інформація про перебування О. Пушкіна на території краю. Мистецтвознавців – розповіді про художницю-авангардистку Наталію Михайлівну Гудим-Левкович, у шлюбі Давидову та її артіль «Вербівку». Музикознавців – розповіді про побут композиторів Петра Чайковського та Кароля Шимановського, піаністів Генриха Нейгауза та Артура Рубінштейна.

Від першої до останньої сторінки книга просякнута щирою любов'ю авторів до рідного міста, якою можуть заразитися навіть ті, хто до того жодного разу не цікавився цією землею.

Григор’єва М. М.

головний бібліотекар відділу документів 

з економічних, технічних та природничих наук


Немає коментарів:

Дописати коментар