середу, 20 квітня 2011 р.

Квітнева краєзнавча феєрія в „Чижевського”

...Буває, часом сліпну від краси।



Сміюсь, не тямлю,- що воно за диво, -
Оці степи, це небо, ці ліси -

Усе так гарно, чисто, незрадливо, -

Усе як є – дорога, явори -

Усе моє, все зветься Україна!


Така краса висока і нетлінна,

Що хоч спинись і з Богом говори...

Ліна Костенко
Кіровоградщина – рідний наш край. Край близький і дорогий кожному, хто хоч раз побачив безмежне привілля степу, вдихнув чистого п’янкого повітря на луках, почув спів солов’я в лагідному надвечір'ї... Кіровоградщина - географічний центр України, розташований між Дніпром і Бугом. Край машинобудівників і хліборобів, працьовитих та гостинних людей, які створюють сучасні машини й технології, де сходять з конвеєра надійні сівалки. Край унікальних чорноземів, де люди плекають високі врожаї, виробляють найсолодший у світі цукор, випікають найсмачніші паляниці. Ми любимо добре слово і гарну українську пісню. Так склалося, що другий квітневий тиждень в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського пройшов під гаслом „Почуття гордості за рідний край необхідно виховувати змалечку”. Це цитата голови обласної державної адміністрації Сергія Ларіна, що прозвучала в його виступі на засіданні Громадської гуманітарної ради при Кіровоградській облдержадміністрації під час обговорення питання про невідкладні завдання у сфері збереження та охорони культурної спадщини в області
http://kr-admin।gov।ua/start।php?q=News1/Ua/2011/25031103।html 11 квітня 2011 р। у Києві в Національному центрі «Український дім» відбувся Ярмарок інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування, співорганізований програмою «Бібліоміст», Міністерством культури України, Українською бібліотечною асоціацією (УБА), Програмою сприяння Парламенту ІІ (PDP ІІ) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також Відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Нашу область представляли директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського Олена Гаращенко, завідуюча відділом мистецтв Світлана Ушакова, а також делегати 8 районних бібліотек–переможців конкурсів за Всеукраїнською програмою „Бібліоміст”. Творчі, інноваційні проекти: „Бібліотека+Wi-Fi” (Wi-Fi - це сучасні технології бездротового Інтернет-доступу в усіх залах обслуговування користувачів і в холі бібліотеки. Проект спрямовано на надання послуги Wi-Fi для всіх відвідувачів бібліотеки — безкоштовно і без будь-яких обмежень); „Підвищуймо якість життя літніх жінок в Кіровограді” (покращення життя жінок поважного віку шляхом забезпечення соціальної рівності у доступі до інформації; повернення до активного громадського життя, реалізація їх творчого потенціалу, освоєння сучасних Інтернет-технологій); медіа-проект “Голоси з війни” (звукові файли свідчень учасників Великої Вітчизняної війни, людей, які пережили окупацію, дітей повоєнних часів, розміщені у мережі Інтернет, зокрема на сайті ОУНБ ім. Д.І.Чижевського http://library.kr.ua/exibit/holosy/start.html ) - показали головну бібліотеку Кіровоградської області як сучасний інформаційний центр, потрібний і затребуваний у громаді. Проекти за допомогою медіа-файлів і рекламної друкованої продукції представляла перевдягнена у військову форму Світлана Ушакова, яка, власне, є одним з творців проекту „Голоси з війни”. Експозиція нашої бібліотеки була дуже цікавою і приваблювала відвідувачів протягом цілого дня. Як зазначила директор бібліотеки Олена Гаращенко, Ярмарок був проведений на високому рівні і показав наскільки цікавою та креативною є робота сучасних українських бібліотек.
І саме в цей день, 11 квітня, у актовій залі бібліотеки розпочав роботу тематичний семінар для екскурсоводів-фахівців туристичного супроводу музейних, бібліотечних установ області „Організація екскурсійної діяльності та туристичного супроводу: нормативно-правові та практичні аспекти”. Семінар тривав три дні, протягом яких слухачі мали можливість прослухати теоретичний/лекційний навчальний курс, поділитися досвідом, обговорити проблеми, які склалися в туристичній галузі нашої області. Серед загальновідомих об'єктів, які користуються найвищою популярністю серед екскурсантів та інших споживачів туристичної продукції, є музей-заповідник І.К.Тобілевича (Карпенка-Карого) "Хутір Надія", дендропарк "Веселі Боковеньки" (Долинський район), Онуфріївський дендропарк, ландшафтний заказник місцевого значення "Велика і Мала скелі" (Олександрійський район), орнітологічний заказник загальнодержавного значення "Деріївський" (Онуфріївський район), ландшафтний заказник загальнодержавного значення "Монастирище" (Устинівський район), гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення "Каскади" (Маловисківський район), історико-архітектурний заповідник "Родина Раєвських" (Олександрівський район), ландшафтний заказник загальнодержавного значення "Чорноліський" (Знам'янський район). Радує те, що коли наша країна прийматиме гостей футбольного чемпіонату Євро-2012, і через нашу область пролягатиме маршрут Львів-Донецьк, нам є що показати іноземцям та й нашим співгромадянам. Перше, що вражає людей, які приїздять в наш край,- це безмежні, неозорі степи. Адже справжніх степів у Західній і Центральній Європі немає. Проте крім природних красот має бути добре облаштована індустрія, що обслуговує туристичну галузь: готелі, ресторани тощо. Відсутні помітні сучасні проекти, нікому глобально перейматися можливостями територій щодо розвитку і облаштування рекреаційних зон, основні об’єкти слабо розрекламовані і практично не пристосовані для комфортного туризму і відпочинку. Над цим потрібно працювати, однак позитивні зрушення є. Це приклад Протопопівської сільради (Олександрійський район), яка за кошти виграного гранту, створивши комунальне підприємство, змогла привести до належного вигляду і рівня комфортного перебування відвідувачів ландшафтний заказник місцевого значення "Велика і Мала скелі".
Та все ж відрадно, що люди, які працюють в галузі краєзнавчого туризму, мають бажання покращувати ситуацію, бути відкритими для нового і прагнуть постійно вчитися. Про це засвідчили враження учасників оглядової екскурсії „Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського як регіональний інформаційно-ресурсний центр та важливий об’єкт туристичного показу”. Багато з них в роки навчання відвідували бібліотеку, проте одностайно заявили, що протягом останніх років головна книгозбірня області зробила значний якісний крок уперед, і цим самим може зрівнятися з кращими європейськими та американськими бібліотеками.
У четвер 14 квітня у бібліотеці відбулася обласна науково-практична конференція „Краєзнавчі розвідки: минуле та сучасне очима науковців-дослідників”, приурочена до 10-ліття відділу краєзнавства як окремого структурного підрозділу закладу, організована ініціативною групою бібліотекарів та Кіровоградською обласною спілкою краєзнавців України.
З нагоди ювілею звучало багато привітань і щирих слів визнання, заступник голови обласної спілки краєзнавців Лариса Гайда поздоровила працівників відділу, оголосила їм подяку та вручила грамоти за вагомий внесок у розвиток краєзнавства та високий професіоналізм. До участі в конференції були запрошені дослідники краю, які представляють різні куточки Кіровоградської області – Кіровоград і район, Олександрію, Голованівськ, Олександрівку, Світловодськ. Хронологічно виступи охоплювали період від доби заселення Дикого степу до кінця ХХ століття. Ці краєзнавчі розвідки стосуються археологічних досліджень, національно-визвольного руху, колекцій рідкісних книг та предметів матеріальної культури, топоніміки, музичної культури, організації та значення Куценківських читань. У конференції прозвучало 16 виступів краєзнавців за різнобічною краєзнавчою тематикою, як добре відомих громадськості регіону та України, так і початківців. Родзинкою стала доповідь в.о. ректора КДПУ ім. В. Винниченка Ірини Козир „Нові матеріали з археологічних досліджень Торговицького комплексу”. Затамувавши подих, уся зала слухала про середньовічне золотоординське місто, колись розташоване на місці сучасного Новоархангельська, яке спорожніло в ХІV столітті в одну мить… Усім дуже сподобався виступ вчителя англійської мови Гаївської школи Василя Доценка, який зауважив, що наша історія перевантажена руйнацією. Але ж можна змінити світогляд, шукати в історичному краєзнавстві втіху, пораду, оздоровлення для душі. І навчати дітей поважати свою малу батьківщину, знати і пишатися її історією, плекати оптимізм і надію на краще майбутнє.
Наш край має надзвичайно цікаву історію, багато її сторінок ще малодосліджені, тому ми повинні зробити все, щоб про славне минуле і позитивне сучасне нашої області знали далеко за її межами. Саме цей напрямок – краєзнавство колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського під керівництвом директора, Заслуженого працівника культури України Олени Гаращенко обрав пріоритетним у діяльності, а також провідною темою щорічної Міжнародної науково-практичної конференції, яка проходитиме цієї осені в бібліотеці.
Глибоко символічно, що напередодні, 5 квітня, ми відзначили 117-й день народження Дмитра Чижевського, нашого земляка, ученого-енциклопедиста, культуролога, філософа, релігієзнавця, лінгвіста, славіста, дослідника
української і слов'янської літератур, історії культури, філософії, релігійної думки й слов'янської духовності, ім’я якого носить наша бібліотека. І дуже приємно, що про це не забув також Микола Томенко, заступник голови Верховної Ради України, який 14 квітня побував з візитом у нашій бібліотеці, зачитавши цитату Чижевського з презентованого ним «Українського щорічника-2011».
І вищезазначені заходи в бібліотеці, і участь у Ярмарку в Українському домі свідчить про те, що на Кіровоградщині живуть і горять вогнем творчості звичайні люди: бібліотекарі, вчителі, науковці, студенти, люди поважного віку. Однак є в них щось надзвичайне. Можливо, це вміння знаходити в буденній скруті оптимізм і глибоко відчувати любов і повагу до рідної землі, її історії, культури? Здається, що всіх, хто так чи інакше пов’язаний з Кіровоградщиною, об’єднує почуття відданості, небайдужості до рідного краю. Усі ми досить різні, але наша спільна колиска – зі степової верби!
Світлана Приймак, завідуюча сектором маркетингу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського

1 коментар:

  1. Дорогі колеги, сподіваємось, ця інформація, якою поділилася Наталія Мірошніченко, буде Вам корисною: "Чимало бібліотек створили останнім часом свої веб-ресурси (сторінки, проекти), присвячені воєнній тематиці. На Ярмарку інновацій вони презентувались, здається. Є гарна нагода прорекламувати їх, залучити до них нових відвідувачів, адже ця тема не знає кордонів. Ось тут можлива заочна участь (тези, презентація)" http://tulalibrary.blogspot.com/2011/09/1941-1945.html?spref=fb"

    ВідповістиВидалити