середу, 9 лютого 2011 р.

Продовжувачі історії

Восени минулого року у Кременчуцькому видавництві вийшла друком книга „Історія Онуфріївського району”. Її автори – вчитель історії Павлиської ЗОШ №1 ім. В.О. Сухомлинського Віталій Постриган та місцевий краєзнавець Василь Сурмило.

Майже два роки пішло у них на наукову та технічну підготовку цього видання. До речі, така радість коштує нині доволі дорого. Видання 77 примірників обійшлося в 10 тисяч гривень. Але воно здійснене не з комерційною метою. Книга розрахована на тих читачів,які цікавляться історією Онуфріївського району та суміжних територій української держави। Передусім, на школярів, учителів та краєзнавців। Тому весь наклад книги був безкоштовно розісланий в усі школи та бібліотеки району। А один примірник подарований авторами і меценатами відділу краєзнавства обласної наукової бібліотеки ім. Чижевського, де невдовзі відбудеться презентація цього оригінального видання.

Дякувати за це треба благодійникам, котрі внесли посильний внесок у це видання. А саме А.Бондаренку, В.Письменному, Л.Горсітмановій (Рєзник), Л.Мажаренко, А.Абрамович, В.Сурмилу, П.Бухикалу, В. Ткач та К.Кравченко.

Структурно книга складається із 30 глав, які вибудовані у хронологічному порядку, а саме від часів Дніпро-донецької спільності до 1945 року. За основу в науковому плані автори взяли відому „Історію міст і сіл Української РСР”, хоча заідеологізованість та заангажованість її матеріалів, а також велика кількість нових не врахованих ще даних, як зазначають автори, „не дають змогу вважати відповідним це видання” сьогодні.

На жаль, і попередні різнобічні видання, що якимось чином торкалися історії Онуфріївського району, не давали повної і точної її картини. Навіть інформація щодо походження назв, історії заснування і датування окремих сіл району, викладена в них, доволі спірна, неглибока, а іноді просто помилкова.

Хоча, як пишуть у передмові В.Постриган і В.Сурмило, „книга є продовженням і доповненням до багатолітних досліджень з історії нашого краю”, слід відзначити, що саме вона стала першим досвідом нових підходів і поглядів у висвітленні подій, явищ та періодів історичного розвитку означеної території. Але автори – люди скромні, вони не „збирають камінчики до корони”. З цього боку цікавою є також ремарка, яка ніколи не зустрічалася у подібних виданнях: „Автори відкриті для врахування думок і побажань як фахівців, так і пересічних читачів”.

Як напутнє слово для молодих читачів, для тих, дослідників, які підуть слідами авторів, звучить думка Віталія Постригана: „Історія твого села та району – це не мілководне лісове озерце, а бездонна океанічна западина, яка спускається в морок тисячоліть”.

Роман Любарський

Немає коментарів:

Дописати коментар