вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Мандруй Україною

У цьому році карантин нам диктує нові правила існування. На жаль, сьогодні ми не можемо вільно подорожувати, більшість країн світу тимчасово закрили власні кордони і обмежили в’їзд українцям. 

Але не варто засмучуватися, можливо саме зараз найкраща пора відвідати нові, незвідані, історичні місця України. До речі, осінь найкраща пора для подорожі, коли вже не дошкуляє літня жара, а зима ще не вступила в свої володіння. То ж мандруймо Україною!

А чи відомо вам, що в Україні налічується безліч архітектурних пам’яток. Серед них - замки і фортеці, храми і собори, міські укріплення, які займають видатне і вагоме місце в українській культурі. Пропоную вашій увазі найцікавіші замки та фортеці, куди варто поїхати.

Аккерманська фортеця 

Аккерманська фортеця знаходиться в місті Білгород-Дністровський Одеської області. Розташовується на березі Дністровського лиману, прикритого скелями. Будівництво було розпочато у 13 столітті. У 1484 р. після тривалої облоги його захопили турки й назвали Аккерман. В замку налічувалося 34 вежі, які були побудовані через 40-45 метрів, а своїми розмірами білгород-дністровський замок перевершує усі інші оборонні спорудження України.

Острозький замок

Розташований на пагорбі над річкою Вілія, в районному центрі Острог, Рівненської області. Замок був побудований князем Костянтином Острозьким у 1571 році для захисту міста від татарської навали. Замок був оточений глибоким ровом, наповненим водою. Башти служили оборонною системою для замку: Мурована вежа, Кругла вежа, Богояславська церква-фортеця і Надбрамна башта. На території замку розташований краєзнавчий музей.

Збаразький замок

Розташований у місті Збараж, Тернопільської області. Збудований у 1393 році. Це комплекс нащадків Дмитра Корибута, князів Збаразьких і Вишневецьких. Замок обнесений стінами з чотирма бастіонами по кутах і бійницями. На території замкового двору розташований двоповерховий палац. Нині, в залах палацу діє краєзнавчий музей працюють виставкові зали з тематичними експозиціями, картинною галереєю, музейними відділами, а в підземеллі – виставка старовинних знарядь, які використовували для тортур.

Луцький замок

Замок знаходиться в Луцьку, Волинської області. Будівництво розпочато у 1340-1384 роках литовським князем Любартом. Замок має три високі прямокутні башти. На замковому подвір’ї постійно проводяться різноманітні культурні заходи - фестивалі, концерти, виставки, лицарські турніри. До речі, в’їзна башта замку зображена на 200-гривневій купюрі.

Меджибізький замок

Замок розташований в Летичівському районі Хмельницької області, на перетині двох річок - південний Буг Та Бужок. Саме від місця свого розташування він отримав назву - "межи Бугами", яка з часом трансформувалося в Меджибіж. В літописах про Меджибіж згадується вже в 11 столітті.

Мукачівський замок «Паланок»


Замок побудований на вулканічній горі в м. Мукачеве, в Закарпатській області. Перші письмові згадки про замок зустрічаються вже в 11 столітті. В оборонній системі має 14 веж. Після захоплення замку австралійцями, він став однією з найсильніших фортець Австрійської імперії. В замку часто організовували вистави, концерти.

Олеський замок

Розташований у смт. Олесько, Львівської області. Перша письмова згадка про Олеський замок датується 1327 роком. Замок відомий ще і тим, що тут на початку 17 століття служив батько Богдана Хмельницького, а в 1629 році в ньому народився майбутній король Речі Посполитої - Ян ІІІ Собєський. Зараз в замку створено музей-заповідник - відділ Львівської галереї мистецтв.

Хотинський замок


Мабуть найстаріша фортеця України. Збудована ще в 9 столітті у місті Хотин, Чернівецької області князем Володимиром Святославовичем. Простоявши сотні років, вона залишається практично такою ж , якою була колись. Тут часто проводять лицарські турніри та знімають історичні фільми.

Якщо ви не уявляєте своє життя без подорожей, мандруйте Україною, адже вона настільки прекрасна!

Тетяна Познякова,

провідна бібліотекарка 

відділу соціокультурної діяльності

                                                                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар