понеділок, 11 лютого 2019 р.

Суперфрікономіка

Зазвичай економісти досліджують стандартну поведінку людей. Однак автори цієї книжки стверджують, що прийшов час проаналізувати нестандартні реакції на різні економічні стимули. Навичка передбачати поведінку людей стане в пригоді не тільки політикам, підприємцям, маркетологам, а й кожному з нас, що складнішіми ставатимуть економічні відносини.
Автори книжки: Стівен Левітт — професор економіки Чиказького університету, публіцист і дослідник. У 2003 році нагороджений медаллю Джона Бейтса Кларка, яку вручають економістам віком до 40 років за внесок у розвиток економічної думки. У 2006-му ввійшов до списку “100 людей, які формують наш світ” за версією Time.
Стівен Дабнер — американський журналіст, письменник і публіцист.
Ця книга є продовженням книги “Фрікономіка”, яка швидко стала бестселером, хоча вона економічна, а не художня. У “Суперфрікономіці” автори знову драйвово і з гумором розглядають причини подій і аналізують їх наслідки, перевертають нашу свідомість, спростовуючи міфи та стереотипи, якими ми керуємося у повсякденному житті.
Якщо людина не  взмозі одразу знайти вирішення проблеми, часто-густо вона припускає, що рішення взагалі не існує. Але життя доводить, що це не так.
 Світ не ідеальний, а прогрес не завжди корисний. Навіть однозначні позитивні здобутки — це втрати для когось. Саме тому економіст Джозеф Шумпетер назвав капіталізм “творчим руйнуванням”.
Утім людство чудово вміє знаходити технологічні рішення складних проблем. Швидше за все, так і буде з глобальним потеплінням, хоча проблема серйозна. Але якщо в людей є правильні стимули, їхня винахідливість здатна зрушити гори.
Наприклад, в останньому розділі цієї книжки читач знайомиться з “бандою” інженерів, які розробили не один, а три способи впоратися із глобальним потеплінням. Реалізація кожного з них коштує менше, ніж чистокровні коні, яких продають на аукціоні у Кентуккі.
Наталія Калашнікова, 
бібліотекар I категорії відділу документів
 з економічних, технічних та природничих наук 

Немає коментарів:

Дописати коментар