пʼятницю, 24 лютого 2017 р.

Подяка від користувача!

Нещодавно обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.Чижевського відзначила 118-річчя від дня заснування. Багато користувачів,  друзів закладу привітали бібліотекарів зі святом. Хочеться відзначити користувача бібліотечного Інтернет-центру Віталія Павловича Підопригору, який опанувавши комп’ютерну  грамотність, визнав сайт ОУНБ дуже важливим і корисним ресурсом у Всесвітній мережі. Особливо Віталія Павловича вразив дайджест цитат видатних людей, які можна побачити на головній сторінці сайту.

Дмитро Сергійович Лихачов (1906-1999), видатний російський філолог, дійсний член (академік) АН СРСР: «Бібліотекарі – головні люди в державі, від вас залежить освіта країни, її культура, щоб країні не пропасти, їй потрібні, перш за все, бібліотекарі».
Рей Дуглас Бредбері (1920-2012) – видатний американський прозаїк, класик фантастичної літератури ХХ ст.: «Бібліотеки виростили мене. Я не вірю в коледжі й університети. Я вірю в бібліотеки…».
Джек Лондон (справжнє ім’я Джон Гріффіт Чейні) (1876-1916) – американський письменник: «Істинне призначення людини – жити, а не існувати».

Найбільше Віталію Павловичу сподобалися ці  висловлювання, які він навіть переписав і подарував працівникам Інтернет-центру.
Запрошуємо користувачів Всесвітньої мережі до веб-сайту обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського – скарбниці мудрості, познайомитися не лише зі збірничком цитат, але й відвідати електронний читальний зал, переглянути віртуальні виставки та скористатися електронним каталогом.

Світлана Приймак, заввідділом соціокультурної діяльності.

 

понеділок, 13 лютого 2017 р.

Закохуємось та читаємо про кохання! (Дві книги про кохання і не лише…)

   Незабаром День святого Валентина – свято закоханих. Кожен відзначає його по-своєму. Але як можна святкувати, коли в тебе всю ніч болів зуб, розпухла щока, а твої подруги по гуртожитку роз’їхалися по домівках на вихідні? Спочатку звісно йти до аптеки! Навіть коли в тебе в кишені лише дві гривні! Саме так вчинила Марина, героїня роману Ольги Деркачової «Крамниця щастя». Виявляється, що в аптеці в День святого Валентина можна не лише придбати знеболювальне, а й зустріти своє кохання…
   Ольга Деркачова – письменниця, живе в Івано-Франківську, лауреат всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» (Спеціальна відзнака за найкращий твір про кохання за роман «Коли прокинешся»). У Літературній агенції «Discursus» вийшли книжки Ольги Деркачової «Крамниця щастя», «Повидло з яблук», «Коли прокинешся» та «Трикотажні метелики».
   «Крамниця щастя» - це любовний роман, хоча його можна назвати ще й студентським, тому що в основі сюжету – кохання між студенткою і викладачем. Спочатку він не розуміє, потім вона не розуміє – тобто все в жанрі любовного роману. Але є ще й інша лінія – студентське життя, будні і веселощі. Тому цікаво буде читати не лише студентам, а й більш дорослим людям, які зможуть згадати себе в ті роки. Тоді, коли для щастя треба було зовсім мало. Не прийшов викладач – щастя. Не спитали, коли ти не готовий, – теж щастя. Познайомився з новою людиною – знову щастя… Чим молодшими ми є, тим більше звертаємо увагу на деталі, які згодом, через вікове зростання, перестаємо помічати.
   Для студентки  педагогічного факультету Марини справжнім випробуванням, що перевернуло її світ із ніг на голову, стали зовсім не труднощі сирітського чи гуртожитського життя, а пари з математики в красивого та розумного викладача Олексія Степановича. Олексій у своєму житті звик легко здобувати все: від елементарних математичних знань до престижних грантів і перспективної роботи. Та чи вдасться йому цього разу отримати найбажаніший трофей — серце юної студентки Марини?
   Іноді хочеться взяти до рук книгу, котра миттєво підніме настрій, налаштує на свято і розкаже про складне простими словами, при тому ненавязливо нагадавши про найважливіше. Саме такою, на думку Вікторії Гранецької, письменниці, лауреата «Коронації слова» є збірка оповідань молодих авторок «Теревені аж до ранку». Твори невгамовно-вигадливої Мирослави Кошки, феєричної Слави Світової, ніжно-романтичної Оленки Некрасової, навдивовижу мудрої Віоліни Ситнік та яскравої й іронічної Марини Братко змушують замислитись над власним життям та утерти сльози й реготати вже над собою, дивують польотом авторської фантазі ... Збірка буде цікавою не лише дівчатам, а й чоловікам, яким кортить зазирнути бодай краєчком ока до сховку, де зачаїлися справжні жіночі секрети. Чого тут тільки немає!
  
Дівчата, такі дівчата… Біжать, летять, чимчикують, цокають підборами, марширують у кедах і щебечуть, соловейками заливаються, сокорять, балакають, теревенять! По телефону, у фейсбуках, твіттерах, на зупинках, у трамваях, у таксі, за кермом, за кавою, за тортом… «А ти чула?..» «А ти бачила?.. Бо він, бо вона, бо я, на власні очі й цими руками, із перших вуст, із надійного джерела, СТОвідсотково знаю! Хто, куди, чому, на які гроші, із ким, за ним, манікюри-педикюри, масажі, йоги! Богема, художники, письменники, футбольні фани, знижки, розпродажі, посиденьки на кухні! Дай рецепт, приготую, почастую, зачарую, поцілую та не задарма ж! Я ж училась, кандидат, журналіст, професійний психолог, практикуючий травматолог, лекції, семінари, вебінари, монографії. А він, не один, із друзяками, заповзятими, очима стріляє, вабить, припрошує, знаю, не знаю, хай буде, як буде… То як, я приїду? Потеревенимо до ранку?»
   Легка й повітряна, як зефір, ця книжка читається саме так – ковтаєш оповідання за оповіданням, аж до останньої сторінки.

   Роман «Крамниця щастя» Ольги Деркачової та збірка оповідань молодих авторок «Теревені аж до ранку» знаходяться у відділі абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського, тож на певний термін їх можна взяти додому. Чекаємо на вас! Закохуємось та читаємо про кохання!
Наталія Білаш, завідуюча відділом абонемента.

середу, 1 лютого 2017 р.

Що зараз найбільше читають, або новинки української літератури

Разом з тим, як пробуджується інтерес до національної пам’яті, історії держави, свого краю, ми спостерігаємо пожвавлення літературного процесу в Україні. Вже цілком впевнено можна говорити про потужний пласт актуальної та цікавої сучасної української літератури, яка може задовольнити читацькі смаки будь-якої аудиторії. Зріс інтерес не лише до творчості «метрів», а й до нового покоління письменників, послідовний вихід яких на літературну арену спостерігається в останні роки. Так після Юрія Андруховича, Тараса Прохаська, Сергія Жадана, Марії Матіос зявилась нова генерація: Таня Малярчук, Макс Кідрук, Марина Соколян та інші.  З’явились нові жанри, нові теми…   
  
Львівське видавництво «Старого Лева» надрукувало книгу поезій Олени Гусейнової «Супергерої». Олена Гусейнова – поетеса, лауреатка літературного конкурсу видавництва «Смолоскип» (2005), лауреатка Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка (2012) в номінації «За найкращу першу поетичну збірку». «Сама книжка – теж потужний модифікатор. Вона бентежить, бє об землю, дошкуляє, вкладає пальці в рани. Ви були тими, хто її кодував і перекодовував. Чи змінила вона вас, своїх співавторів?» - поясняє і запитує автор своїх майбутніх читачів.
Декілька поетичних рядків малюють сьогодення поета:
На цю осінь
Плани здійсненні:
Знайти майстра
Гострих сюжетів,
Пришити ґудзик,
Закинути
За спинку дивана
Ключ
Від годинника.
   «Заронивши іскру, ми запускаємо процес творення суперсили, якою книга наділяє і зміцнює кожного читача. І цей запас суперсили невичерпний» - стверджує Олена Гусейнова.
  
У нашому літературному світі зявилося нове імя – Максим Гак. Якщо ви прихильник високої серйозної літератури – це ваше читання. Роман «Пятий дах» - не піддається однозначному трактуванню, він пропонує як мінімум кілька прочитань.
   Пройтися вулицями Львова і зануритися у події 1909 року, вам допоможе Андрій Кокотюха у ретро-романі «Привид із Валової». Гортаючи сторінки роману, хочеться відкласти всі справи та дізнатися, чим же все закінчиться та хто винен.
   Історичну правду, котру не здатен стерти ні час, ні політичний режим доносять нам автори книг: Андрій Криштальський  «Чорноморець, матінко», збірка прози про УПА «Лісові хлопці», Юрко Вовк «Доки смерть не розлучить їх».
   Взявши до рук книгу «Чорний ліс» Андрія Кокотюхи, читач матиме можливість поринути в калейдоскоп надзвичайно складних подій в роки Другої світової війни. Автор показав всю гостроту протистояння, яке шматувало людські долі, нищило мораль, робило друзів ворогами, а ворогів -  друзями…
  
Шанувальниками більш двох десятків книг Степана Процюка є люди різного віку, віросповідання, кольору шкіри. Новий роман автора «Під крилами великої матері. Ментальний Майдан» вкотре підтвердив художньо-естетичну стабільність письменника. Основний сюжет роману відбувається на фоні подій на Майдані (2014 року) та фронтової смуги на східних кордонах України. Головний герой роману Лукаш протягом подій перебуває на лікарняному ліжку і всі його міркування про війну добра і зла відбуваються на дистанції від конфлікту. У творі увагу викликає не так тема, як її виконання, стильова специфіка Степана Процюка, який модифікує такий близький йому жанр психологічного роману, наближаючи його до роману політичного, що дає можливість авторові сказати про людську долю у круговерті часу.
   Ознайомитися з новинками української літератури можна у відділі абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського.
Александрова Ірина,

головний бібліотекар відділу абонемента