четвер, 22 липня 2010 р.

Майстер-клас у Григорівській сільській бібліотеці

Спекотним липневим ранком група провідних спеціалістів обласних бібліотек та 15 бібліотекарів сільських бібліотек-філій Світловодського району зібралися в затишній Григорівській сільській бібліотеці, яка стала гостиною для проведення майстер-класу з підвищення ефективності діяльності сільських бібліотекарів.
Програма складалася з двох частин. Практичні і теоретичні знання надала Людмила Сидорова, головний бібліотекар відділу обробки документів і організації каталогів ОУНБ ім. Д.І.Чижевського. Була висвітлена тема: "Система каталогів і картотек сільських бібліотек" . У кожній бібліотеці повинна бути створена така система каталогів і картотек, кожний елемент якої розкривав би склад і зміст фонду бібліотеки своїми засобами і не дублював інші. Як правильно їх створювати та підтримувати в робочому стані - велась мова на занятті. Тетяна Ясків, заввідділом комплектування обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. Бойченка, говорила про роботу бібліотек з обліку та комплектування бібліотечних фондів.
Друга частина навчального заходу була спрямована на сучасне наповнення роботи сільської бібліотеки та активізацію невикористаного резерву бібліотекаря, і таким чином підвищення іміджу бібліотечного закладу в сільській громаді.
Досвідчений методист обласної дитячої бібліотеки ім. А. Гайдара Ніна Расторгуєва познайомила учасників з нестандартними методами роботи сільских бібліотек області, та висвітлила роль бібліотеки у формуванні духовної культури користувачів – дітей.
Світлана Ушакова, заввідділом мистецтв ОУНБ ім. Д.І.Чижевського, розповіла про теоретичні засади: бібліотеки – центри дозвілля, бібліотеки – естетичний центр, бібліотеки – центр відродження народних традицій, бібліотеки – виставкові зали і бібліотеки-музеї.
Було акцентовано увагу на особливостях сучасного підходу в роботі бібліотек і орієнтації на склад місцевих мешканців з урахуванням вікових особливостей груп.
Діяльність бібліотек повинна бути пов'язана з діяльністю всіх державних, громадських та владних структур і відповідати рівню інформаційно-культурного центру для місцевої громади.

С. Ушакова, Л. Сидорова.

понеділок, 19 липня 2010 р.

„Китай – країна контрастів”, або Запрошуємо на колоритні мандрівки

Незважаючи на спекотну погоду і затишшя в культурному житті міста, завідуюча відділом мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського Світлана Ушакова презентувала громаді новий проект - започатковано цикл зустрічей „Колоритні мандрівки”. Мета цих зустрічей така - наші земляки діляться з жителями міста враженнями від подорожей різними країнами, а також дивовижними куточками нашої держави.
Перша така зустріч відбулася у відділі мистецтв з викладачем Педагогічної Академії Олександром Барановим у п’ятницю ввечері, 16 липня. Він розповів про свої враження від поїздки до Китаю у складі бізнесової групи кіровоградців, супроводжуючи розповідь слайд-шоу в руслі “Китай — країна контрастів”.
На зустрічі зібралось близько двадцяти людей різного віку, яких цікавило те, як живе ця країна, як працюють і відпочивають китайці, їхній менталітет, уподобання і звички.
Пан Олександр розповів, що китайці - дуже працелюбний народ, працюють по 11 годин 6 днів на тиждень, відпочивати люблять колективно в парках відпочинку, і не мають звички купатися у природних водоймах чи виїжджати на пікніки невеликими групами.
Для китайців майже нічого не значить закон про інтелектуальну власність, проте в країні існує смертна кара за порушення корупційних законів, законів про охорону праці чи природного середовища.
Слово екологія для китайців – не порожній звук, вони дуже переймаються захистом довкілля, як у масштабах країни, так і в тому, що викидають недопалки чи обгортки в урни, а не просто на землю.
Хоч для китайців мало живих істот, з яких не можна приготувати їжу, все надзвичайно смачне і поживне, навіть самотужки не здогадаєшся, що куштуєш черепаховий суп чи волові очі. Навіть людина, яка має проблеми з травленням, забуває про свої недуги.
Проте є одне, чим китайці надзвичайно славляться – це чайна церемонія, якій уже не одна тисяча років. Пан Олександр розповів про один китайський спосіб чаювання. Потрібно сполоснути чайник, де настоюватиметься чай, окропом, і всипати по ложці чаю з розрахунку на кожного гостя. Заповнити заварник окропом і одразу злити його в окремий посуд, звісно, залишаючи чайне листя. Потім вдруге залити окріп у заварник і залишити чай настоюватися. У цей час потрібно сполоснути чашки у посудині, тобто у тій воді, яка залишилася після першого зливання. І можна починати чаювання. До речі, господар подає гостю чашку обома руками.
Все це пан Олександр демонстрував наочно і всі присутні змогли поласувати справжнім китайським чаєм, привезеним з Піднебесної. Чай можна заварювати кілька разів, і щоразу він буде по-іншому ароматний і матиме інші смакові якості.
Це був дивовижний напій, казали ті, хто спробував справжній китайський чай, і зовсім не схожий на той, що продається у наших супермаркетах. Тож всі присутні залишилися надзвичайно задоволеними і від розповіді, і від гостини.
23 липня о 17:00 відбудеться продовження цього циклу. Цієї п’ятниці про дивовижні куточки України розповість мандрівниця зі стажем, наша користувачка Наталя Каптьолова.
Бібліотека приваблює людей, які не просто десь побували у світах, але й мають згадки - гарні фотороботи, сувеніри, і бажали б їх показати широкій громаді. Так, у квітні відбулася презентація фотовиставки Юрія Лебедєва „С милого Севера в сторону южную”. Виставка настільки сподобалася нашим відвідувачам, що її роботу було продовжено. На мою думку, до цих надзвичайно талановитих фотографій приваблює дивовижна енергетика присутності. Дивишся на фото і уявляєш себе на норвезькому плато Хардангенвід, в старовинному Соловецькому кремлі, узбережжі Мертвого моря чи на гостині у бедуїнів. Щоразу, після огляду виставки виникає враження від того, що ніби особисто торкнувся Природи, Вічності, Безмежності.
Маємо сподівання, що пан Юрій розповість про свої мандрівки світом – від Норвегії до Йорданії, і про те, як йому вдається досягти феномену одночасно близькості і перспективи у кожній своїй роботі.
Протягом літа у відділі мистецтв заплановані зустрічі, віртуальні мандрівки з переглядом відео, фотоматеріалів, привезеними з подорожей, можна буде послухати цікаві спостереження щодо життя та менталітету іноземців. Присутні можуть поставити найрізноманітніші питання: від країнознавчих до побутових. Зустрічі відбуватимуться по пятницях, близько 16-17:00, тривалість заходу - не більше години.
Вхід – безкоштовний!
Запрошуємо стати як учасником зустрічей, так і розповісти по власні враження і спостереження. Поки що цикл розрахований на липень-серпень, але якщо буде потреба, зустрічі продовжуватимуться. Тож чекаємо на вас!
Світлана Приймак, завідуюча сектором маркетингу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського