пʼятницю, 25 січня 2008 р.

lBook eReader V3 - електронна книга нового покоління.

(Статтю російською мовою можна прочитати на ITnews за адресою: http://itnews.com.ua/37412.html)

Пристрій для читання електронних книг lBook eReader V3 відноситься до нового покоління універсальних пристроїв для читання електронних книг і текстових документів. За рахунок нової технології "електронного паперу" eINK VizPlex різко зросла контрастність екрану. Раніше шар електронних чорнил E-Ink наносився у вакуумі на полімерну основу. За новою технологією чорнила вносяться на мікроскопічному рівні, що дозволяє значно поліпшити параметри відображення. Після цього на скляну основу (активну або пасивну матрицю) наклеюється плівка.

Новинка підтримує наступні формати електронних книг: TXT, FB2, PDF, DjVu, DOC, RTF, WOLF, HTML, CHM, RSS і Excel, PPT після перетворення у WOLF-файл. Тексти відмінно читаються на крупному 6-дюймовому екрані - завдяки новій технології, очі від такого екрану втомлюються не більше, ніж від читання звичайної, паперової книги.

В якості сховища інформації використовується карта пам'яті формату SD (Secure Digital), обсягом до 4 Гб (у стандартний комплект постачання входить карта на 512 Мб). Для підключення електронної книги до персонального комп'ютера використовується звичайний USB-інтерфейс. Серед підтримуваних програмних додатків - Wolf Reader, TXT Reader, HTML Reader, FB2 Reader, PDF Reader, DjVu Reader, DOC-Viewer, MP3-плеер (формат аудіо-кніг набирає все більшу популярність).

А пакет інструментальних засобів (SDK), що додається до цієї електронної книги, допоможе легко і швидко розробити власні додатки. Незабаром у вигляді опції можна буде придбати WiFi-адаптер стандарту 802.11b. Одного заряду акумуляторних батарей достатньо для читання, приблизно, 5000 сторінок тексту.

Заявлена вартість новинки - в районі $450, але вже сьогодні вартість lBook eReader V3 коливається в межах $325-$360.

Ми давно вже приглядаємось до таких пристроїв з метою зробити невеличкий читальний зал на електронних носіях. А потім, можливо, й на міському абонементі запропонувати таку електронну книгу для тих, хто бажає читати вдома. Справа в тому, що в мережі існує величезна кількість електронних текстів у вільному доступі. Але, Є ВЕЛИКЕ АЛЕ... Як на мій власний погляд, дуже завелика ціна такого пристрою. Тому чекаємо, чекаємо або подешевшання, або чергового успішного гранту.


вівторок, 15 січня 2008 р.

Нова концепція бібліотеки Халіско [Gudalajara, Мексика].

Більш ніж 200 фюзеляжів літаків Боїнг-727 та Боїнг-737 будуть укладені в напрямку північ-південь з міркувань ефективного використання енергії сонця. В напрямку головної осі фюзеляжі створюють два великих, відкритих простори.
Будівля буде використовувати простір усередині фюзеляжів для розміщення та організації таких функцій бібліотеки що потребують закритих просторів, — як наприклад,
книжкові сховища, зали для засідань і зустрічей та адміністративні офіси, — в той же час два великі відкриті простори стануть читальними залами з однієї строни будівлі і ще двома аудиторіями — на іншій.

Бібліотечна діяльність зосереджується навколо великого артіуму із скла, який будується вертикально через повний поперечний розріз будівлі. Нижня частина аудиторії розміщена на другому рівні і потрапити до неї можна з площі перед будинком за допомогою ескалаторів та ліфтів що функціонують у головному холі який є також інформаційно-довідковим центром бібліотеки.
На кожному верхньому рівні читальні зони об’єднуються між собою двома протилежними внутрішніма фасадами, створеними поперечними розрізами фюзеляжів, які дивляться на цей артіум.
Прозора система LCD інтегрована в скло артіуму відображає діяльність в бібліотеці за допомогою відео та тексту на площу перед будівлею, що розширює ефект присутності.


Фюзеляж — це тільки частина списаного літака, яку не можна ефективно переробити у вторинну сировину. Вартість його переробки перевищує дохід перепродажу алюмінію. Величезна кількість фюзеляжів лежить у пустелі західних штатів. Боїнг-727 та Боїнг-737 — історично комерційні літаки, що найбільш продаються, і тому їх найчастіше можна побачити на авіаційних кладовищах. Вони продаються за дуже низькими цінами і дуже гарному технологічному стані. Фюзеляж стає основним модулем цієї будівлі.

Ось такий іноваційний проект будівлі бібліотеки розробили в Мексиці. Тепер будемо чекати його реалізації в найближчі роки. Доречі, так виглядають до утилізації літаки які в майбутньому стануть робочим матеріалом такої незвичайної бібліотеки.

Boing-727

Boing-737

неділю, 13 січня 2008 р.

Мапа Кіровограда в Google

Сьогодні поговоримо про сервіс який бесперечно можна віднести до технологій Веб 2.0, про мапи Google. Менш ніж місяць тому Кіровоград на Google Maps розгледіти можно було у дуже загальному виді. Нам пропонувався супутниковий знімок з дуже низькою розподільною здатністю, умовно це як би ви пролітали над Кіровоградом літаком на висоті 15 километрів. Звичайно розгледіти можна було у загальних рисах річку Інгул та дуже великі об'єкти... Карта з високою розподільною здатністю (умовно — вигляд з висоти десь 150 метрів) "підкрадалася" з півночи. Вже було видно кільцеву дорогу зі сторони Києва, Козацьку заставу в деталях, але... потім, на кордоні Лелеківки карта знову стрибала на висоту 15 км.


Та все ж таки збулося! 16 грудня 2007 року Google зробив новий Update (оновленя) своїх карт на окремих теріторіях України і Кіровоград тепер можна розглядати в деталях. Зробити це можна декількома способами: з програмою Планета Земля від Google, за допомогою сайту wikimapia.org та іншими. Виглядає така мапа приблизно наступним чином:

Мапу можна наближувати, віддаляти, перетягнути до потрібного місця. Але якщо зареєструватися на сайті wikimapia.org, то стають доступними ще декілька цікавих функцій і перш за все — можливість відзначати окремі місця на карті та робити до них відповідні підписи. Цікаво, менш ніж за місяць їх з'явилося на мапі Кіровограда величезна кількість. Люди (майже впевнений) саме кіровоградці, роблять на мапі позначки відомих в Кіровограді місць, будинків, мостів, окремих адрес де живуть вони або їх родичі і таке інше. Ми теж внесли долю — бідівля нашої бібліотеки, готель Європа, кіровоградська телевежа і деякі інші. Отже поспішайте, невідзначених місць на мапі стає все менше і менше!

А ще на мапі можна залишати фотознімки. Для того щоб це зробити треба зареєструватися на сайті http://www.panoramio.com/, а потім залишати знімки зроблені вами чи вашими друзями. Тут можливості залишити власні знімки значно більше. Отже нам є ще де прикласти свої творчі зусилля!!!

понеділок, 7 січня 2008 р.

Чижевка починає власний блог...

Сьогодні велике свято — Різдво Христове.
Саме в цей день ми розпочинаємо нову справу — блог Кіровоградської ОУНБ ім. Дмитра Чижевського.
Якщо говорити про блоги бібліотечної тематики, то на теренах колишнього СРСР мені відомі лише два інституційні блоги: Библиотекари Беларуси: библиотечный блог (перший) та РГБлог (створений в червні 2007). Наскільки мені відомо, серед українських бібліотечних установ наш блог не буде першим. Херсонська обласна дитяча бібліотека має блог на власному сайті який відкрито навіть раніше за РГБлог. Перші пости в ньому датовані травнем 2007-го. Інших блогів в бібліотечній Україні виявити не вдалося.

Сподіваємося що для користувачів мережі та користувачів нашої бібліотеки (що мають читацькі квитки) цей блог буде цікавим джерелом додаткової інформації про нашу бібліотеку, події в бібліотечному світі, світі книг, читання, нових бібліотечних технологій та навколобібліотечних теж. Цей блог неофіційний. Він буде мати декілька напрямків, а читати його (і вивсловлювати свої думки) будуть не тільки читачі, а й працівники інших бібліотек.
Якою мовою будемо спілкуватись? Українською чи російською?
Будь ласка, будь-якою! Якою вам простіше висловлювати свої думки!
Отже сьогодні ми започатковуємо в нашій бібліотеці частинку того, що зветься дуже популярним поняттям — Web 2.0.
А що? Ми не звикли пасти останніх!
Наприклад, чи назвете ви ще хоч одну бібліотеку на пострадянському просторі яка надає такий вид послуг як наша — повний онлайновий каталог бібліотеки для мобільних телефонів через wap-протокол??? А ми такий каталог власної розробки маємо ще з 2004-го року: wo.library.kr.ua будь ласка, користуйтеся! В маршрутному таксі, на вулиці, вдома, навіть на лекції — та де завгодно, всюди де є мобільне покриття вашого оператора!
І це не єдина наша розробка. Про це і таке інше трохи пізніше.
Отже з почином!